happy couple kissing in autumn forest   publicerad text:
happy couple kissing in autumn forest publicerad text:

Så håller ni passionen vid liv

Vi skiljer oss som aldrig förr. Därför bör vi kanske satsa extra på att vårda och underhålla kärleks­relationen. Enkla små kärleksbevis och lite romantik varje dag kan få oss att bli som nykära.

Foto: Evgeny Atamanenko

1. Skriv brev

 

Om du ska resa bort en stund, göm en gåva där hemma - det behöver inte vara dyrt alls: välj någonting symboliskt och skriv ett romantiskt meddelande. Eller gör som kronprinsessan Victoria. Prins Daniel berättade i sitt bröllopstal att när hon skulle resa bort så skrev hon kärleksfulla brev som han skulle öppna varje dag som hon var borta.

LÄS MER: Hitta kärleken på nätet – stor guide till alla sajter

 

Foto: Aleksey Mnogosmyslov

2. Sov borta

 

Boka in er på ett hotellrum. En natt borta kan få er båda att koppla av alla måsten - i alla fall för stunden - och ger er tid att bara rå om varandra. Romantisk uppvaktning behöver inte bara ske på alla hjärtans dag och bröllopsdagar, överraska varandra med romantiska upplevelser varje dag, året om.

LÄS OCKSÅ: 7 sexställningar som ger båda orgasm - samtidigt

 

3. Skäm bort din kära

 

Sätt på stämningsfull musik, tänd några stearinljus och häll upp ett skumbad. Vi lovar, det kommer att hetta upp förhållandet också... Har ni inget badkar så förbered ett fotbad, så att din älskling kan vila sina trötta fötter direkt efter jobbet. Extra bonus om du ger din partner en härlig massage med olja.

LÄS OCKSÅ: 14 sexställningar att prova i livet... eller redan i natt

 

Foto: George Dolgikh

4. Använd magiska ord

 

Fråga hur din kärestas dag har varit. Och glöm inte att ge komplimanger - ofta! Och viktigast av allt, säg "Jag älskar dig", helst varje dag.

 

Foto: Lev Dolgachov

5. Överraska

 

Visa alltid att ni uppskattar varandra. Skicka inte bara vardagliga sms. Skicka kärleksfulla sms bara för att visa att du är glad för att personen finns. Överraska även med kärleksfulla lappar. Smyg ner dem till din älskling i väskan innan han/hon går till jobbet.

 

6. Laga kärleksfull mat

 

Laga pasta i form av hjärtan och duka med levande ljus. Eller använd pepparkaksformar till att forma korven eller brödet. Det enkla är oftast det bästa sättet att överraska den du älskar. Du kan också hitta på ett recept, som du döper efter din älskling.

 

7. Fira årsdag!

 

Glöm inte bort er årsdag, vare sig ni vill uppmärksamma när ni träffades, förlovnings- eller bröllopsdagen. Fira på ett romantiskt sätt då ni visar varandra extra uppskattning. Prata roliga minnen och gå igenom bilder på er tid tillsammans. Ett tips är att samla ihop saker som är viktiga för er - foton, brev, konsertbiljetter och ge till din partner som present.

 

8. Älsklingens egen dag

 

Ge din älskling en dag då bara han/hon får bestämma vad ni ska göra. För en bra start: gå upp tidigt och servera frukost på sängen.

 

9. Pussas & kramas ofta

 

Även om ni inte kan/vill/hinner/orkar ha sex varje dag så se till att pussas, kramas och kyssas så att ni håller kärlekslågan brinnande. Och underskatta inte att "sova sked", det är både mysigt och ger närhet.

 

Foto: Monkey Business Images

10. Plantera ett träd

 

Köp ett träd och plantera det tillsammans. Låt trädet representera er kärlek, och precis som trädet kommer den att växa. Ett alternativ kan vara att välja en fin krukväxt i stället. Ni kan även rista in era initialer i ett närliggande träd. Helst ett på en plats ni båda passerar varje dag!

 

 

Maria Farm psykolog. Foto: Jörgen Hildebrandt

11. Så säger psykologen: "Att respektera varandra viktigt"­

 

Hur håller man kärlek vid liv och vad är det största misstaget vi gör eftersom kärleken så ofta tar slut?

- Ja, man måste ju vara två om det. Båda måste uppleva att behov blir mötta i tillräckligt stor utsträckning, Att försöka i ord och handling respektera varandra på ett sunt sätt tror jag är viktigt, men samtidigt ska man inte väja för att ta upp svåra känslor och teman. Inte dölja för mycket för varandra. Våga utsätta relationen för viss press vid behov och inte vara rädda för att utvecklas.

- Sen tar ju kärlek slut ibland, det behöver inte vara fel i sig eller ett misslyckande. Männi­skor förändras, vill andra eller nya saker. Man kan behöva avsluta på ett bra sätt och faktiskt vara tacksam­ för den tid man fått tillsammans.

- Jag tror att det här hänger ihop med det övriga samhället:­ könsrollernas­ förändring,­ ett alltmer individualiserat samhälle, vi lever längre, är piggare och friska längre. Därmed utsätts äktenskap och relationer för andra utmaningar än förr.