Foto: Shutterstock

Så håller ni gnistan vid liv i karantäntider

Coronaviruset sätter många parrelationer på prov just nu.

Vi umgås tätare än normalt och sliter hårdare på varandra i dessa oroliga tider.

Här är knepen för att relationen ska fungera och hur ni håller gnistan vid liv.

Sverige har infört mindre drastiska coronaåtgärder jämfört med många andra länder runtom i världen.

Det betyder emellertid inte att vi kan leva precis som vanligt. Många som har möjlighet jobbar hemifrån och träffar i princip bara sin eventuella partner.

Det låter kanske mysigt på papperet men inte alltid i praktiken. Och inte under för lång tidsperiod.

LÄS OCKSÅ: Psykologen om corona: 6 råd under pandemin

Lär känna dig själv

Enligt psykologen Georgina Barnett är en av de viktigaste nycklarna självkännedom, för att relationen ska fungera smärtfritt.

– Personer med självkännedom tenderar att ha starka åsikter och värderingar. De är samtidigt öppna för andras åsikter och säkra nog på sig själva för att kunna skifta ståndpunkt och erkänna när de har fel, säger hon till The Stylist.

Några tips på vägen:

Håll koll på dina tankar. Försök att inte vara negativ vare sig mot dig själv eller din relation.

Visualisera vad du söker i livet och i din relation. På så vis får du en tydligare bild över vad du är ute efter, vilket gör det enklare att uppnå.

Belöna dig själv när du gjort något positivt som tar dig närmare ditt mål – stort som smått. Belöningen kan vara både individuell och något för er båda. Det kan handla om något så litet som att säga något snällt till dig själv och visa uppskattning.

Utvärdera tidigare mål och sätt nya. Satsa på mål som är realistiska, positiva och meningsfulla.

LÄS OCKSÅ: 10 kul saker du kan göra - utan att lämna hemmet

Så håller ni gnistan vid liv

Att komma hem från jobbet och mötas av en varm kram efter en hel dags längtan är fantastiskt.

Att sitta och titta på sin partner i åtta dagar i sträck, iklädd pyjamas och otvättat hår är inte riktigt lika romantiskt.

Då blir det extra viktigt att försöka hålla gnistan vid liv. Här är några tips:

1. Försök leva som vanligt

Om ni har möjlighet, arbeta på separata platser i hemmet. Försök att inte trampa på varandas tår och upprätthåll era normala rutiner så långt det går. Allt för att inte gå varandra på nerverna i så stor utsträckning, säger dejtingexperten Natasha Briefel till The Stylist.

2. Glöm inte småsakerna

Romantik likställs ofta med svulstiga gester, men det kan också vara de där små ljusglimtarna i vardagslunken. Frukost på sängen, att plocka ur diskmaskinen och en kram är också en form av romantik.

3. Klä upp er

Foto: Shutterstock

Pyjamas och mjukisbyxor i all ära, men ibland måste man lägga manken till. Satsa på att göra er fina, åtminstone en gång i veckan. Glöm inte bort atmosfären! Tänd lite ljus och gör det mysigt hemma.

4. Återskapa en dejt

När ni ändå är uppklädda, varför inte satsa på en mysig dejtkväll? Återskapa något ni annars hade gjort på en fredag- eller lördagkväll – fast på hemmaplan. Förvandla vardagsrummet till en bio eller laga en god middag som åtnjuts med ett välsmakande rött vin.

5. Fortsätt flörta

När livet börjar gå på rutin är det lätt att förvandlas till rumskamrater, snarare än partners. En nätt smekning över kinden vid diskhon eller några uppskattande kärleksfraser som ”vacker du är idag” lyfter oss.

6. Lägg ner telefonerna

I tider av social distansering lockas många ut på sociala medier för att känna någon form av samvaro med omvärlden. Det kan förstås behövas för att inte bli spritt språngande galen, men glöm inte bort att den extra tiden med din partner kan lyfta relationen.

– I en tid av social separation finns möjligheten att skapa en mer speciell samvaro i hemmet, säger Marine Ravinet från dejtingappen Happn.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande