Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 25 mar 2019 14:30

Så frågar du din partner om mer utrymme i relationen

Att be om mer space i förhållandet kan vara svårt.

Att be om mer space i förhållandet kan vara svårt.

Foto: Shutterstock

Att vilja vara med sin partner men ändå behöva utrymme i förhållandet är naturligt.

Det är flera experter som Elite Daily pratat med överens om.

Med inspiration från dem hjälper vi dig med hur du frågar din partner om mer space.

Oavsett hur mycket man älskar sin partner behöver alla extra utrymme ibland, och att veta hur du ber om det utrymmet är en bra egenskap att ha. Särskilt om du inte vill såra din partners känslor.

– Det är naturligt att behöva utrymme i ett förhållande. Vi har två tävlande behov i ett förhållande: behovet av att vara en individ och behovet av att vara i en relation med en annan människa, säger sex- och intimitetscoachen Irene Fehr till Elite Daily och fortsätter.

– Båda ger näring åt varandra. När vi känner oss stöttade av vår partner känner vi oss trygga i att vara oss själva. Och när vi är oss själva och har mött våra individuella behov så är vi bättre partners. Det är naturligt att behöva utrymme för att möta våra individuella behov, dessutom är det kritiskt för ett hälsosamt och blomstrande förhållande.

Så, hur tar man upp det här med en partner utan att såra hens känslor?

LÄS MER: 5 sätt att bygga tillit i förhållandet 

1. Var öppen och ärlig

Det är viktigt att vara så transparent som möjligt så din partner helt och hållet förstår vad du behöver.

– När du går in i konversationen ska du veta vad du behöver, varför det är viktigt och vad det kommer ge dig. Och var beredd på att din partner kanske kommer känna sig besviken, sårad eller arg – och det är okej. Var villig att dela med dig och lyssna, råder Fehr.

Hon säger och att om du pratar med kärlek och vänlighet kommer din partner antagligen förstå var du kommer från.

LÄS MER: 5 tecken på att ert förhållande är på väg åt rätt håll 

2. Var tydlig med att du inte vill göra slut

– Att behöva och få utrymme kan vara väldigt hälsosamt om det inte används för att kunna manipulera sin partner. Att uttrycka att, för att kunna känna sig trygg i att fördjupa förhållandet, så är lite utrymme nödvändigt, säger dejtingcoachen Diana Dorell.

Men, det betyder inte att du ska be om en paus à la Ross och Rachel i tv-serien Vänner.

– Det är skillnad mellan att be om utrymme i förhållandet och säga ”jag skulle vilja tillbringa den här helgen för mig själv” och ”jag skulle behöva utrymme från det här förhållandet i typ en månad för att träffa andra människor”, förklarar Dorell.

Försäkra din partner om att du inte vill avsluta förhållandet, utan att du bara behöver lite tid för dig själv.

LÄS MER: Kommer du och din partner vara ihop för alltid? 

3. Påminn din partner om att du älskar hen

Slutligen ska du så klart påminna din partner om att du älskar hen, och att utrymmet du behöver inte har något att göra med dina känslor för hen.

– Om du vill förklara för din partner att du vill ha utrymme utan att såra hens känslor, låt hen veta att även om du älskar hen och gillar att tillbringa tid med hen så är du också en självständig person och behöver tid för dig själv, säger dejtingexperten Alessandra Contico.

LÄS MER: 9 frågor som avslöjar att din partner inte är den rätta

Att få utrymme i vilket förhållande som helst kan vara en bra sak, och om du vill ha utrymme ska du inte vara rädd för att fråga om det. Se bara till att kommunicera med din partner på ett öppet och vänligt sätt.