Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 17 maj 2019 19:00

Så får du din partner att visa mer ömhet bland folk

Berätta hur glad du blir och hur älskade du känner dig när din partner faktiskt visar kärlek på det sättet du tycker om.

Berätta hur glad du blir och hur älskade du känner dig när din partner faktiskt visar kärlek på det sättet du tycker om.

Foto: Shutterstock

Vill din partner inte hålla dig i handen när ni går på stan eller pussa dig hejdå på bussen?

Det kan bero på att ni har olika kärleksspråk.

Så pratar du med din älskling om problemet.

Det är inte ovanligt att personer som älskar varandra har olika sätt att visa det på. Hälsoliv har tidigare pratat med relationscoachen Mikael Öhrén om de olika sätten vi har att visa ömhet på. Han menar att det finnas fem olika kärleksspråk.

– För det mesta visar vi kärlek på samma sätt som vi vill få kärlek, säger Mikael. 

Beröring är ett av språken, men då de flesta har två språk som de primärt kommunicerar med är det kanske inte så konstigt att alla inte är helt nöjda med sin partners förmåga att visa fysisk ömhet bland folk.

Det är viktigt att ha förståelse för att man har olika sätt att visa kärlek, men det kan så klart kännas frustrerande ändå. Inspirerade av Elite Daily har vi sammanställt tre knep för att ta upp public affection-frågan.

1. Börja med positiva affirmationer

Försök att inte beskylla din partner för att göra fel, eller rabbla upp vad hen skulle kunna göra bättre. Använd i stället samma mjuka metod som förespråkas när man tränar hundar: med beröm.

LÄS OCKSÅ: 5 viktiga saker som lyckliga par säger till varandra

Berätta hur glad du blir och hur älskad du känner dig när din partner faktiskt visar kärlek på det sättet du tycker om. Det kan handla om små gester, som att lägga armen om din axel när ni är på bio, eller snudda med fingrarna vid din hand när ni står och väntar på spårvagnen.

Att notera dessa saker i stunden eller ta upp dem i efterhand är ett kärleksfullt sätt att öppna upp för en hälsosam konversation om vad ni båda uppskattar.

2. Kör med raka rör

Om det nu är så att du väldigt gärna vill hålla handen på stan, eller innerligt hoppas kunna kyssas lite nästa gång ni har date night är det viktigt att våga säga det, på ett direkt sätt i stället för att svävande säga att ”det vore trevligt med mer fysisk kontakt.”

LÄS OCKSÅ: 3 gräl som alla hälsosamma par bör undvika

3. Tala utifrån dig själv

Kom ihåg att det inte finns något rätt eller fel. Det är viktigt att du är tydlig med både dig själv och din partner med att det här är dina behov och känslor – inte ett allmängiltigt facit över hur man ska bete sig i ett förhållande.

Våga visa dig sårbar genom att säga ”Jag känner/upplever/önskar/tycker/vill” i stället för att kläcka ur dig något i stil med ”Du visar inte tillräckligt mycket kärlek”. På så sätt låter du inte anklagande samtidigt som du uppmuntrar din partner att dela med sig av sina egna känslor kring saken.