Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 3 mar 2019 08:00

Så berättar du för din partner att du varit otrogen

I en undersökning som Metro gjorde 2015 har en fjärdedel av alla svenskar varit otrogna någon gång.

I en undersökning som Metro gjorde 2015 har en fjärdedel av alla svenskar varit otrogna någon gång.

Foto: Shutterstock

Hur berättar man för sin partner att man varit otrogen?

Det kan vara jobbigt att erkänna otrohet, och hemskt att behöva höra.

Därför har Hälsoliv listat tre tips för dig som svikit men vill ställa saker till rätta.

De allra flesta som går in i en relation har nog ambitionen att inte bedra varandra. Men trots det händer det. I en undersökning som Metro gjorde 2015 har en fjärdedel av alla svenskar varit otrogna någon gång. 

Vad man definierar som otrohet kan så klart skilja sig åt.

– En del menar att det är om man kysser någon annan medan andra tycker att gränsen går när man börjar luncha med någon annan på stan. Det handlar om att bjuda in någon annan i en sfär som man annars delar med sin partner, utan att fråga partnern, säger psykologen Maria Farm i en artikel om mikrootrohet.

Det är inte alltid uttalat, men oftast vet man själv när man passerat gränsen, förklarar hon.

Men även om skuldkänslorna och ångern finns där, är det en läskig och svår sak att ta upp. Säskilt om man vill fortsätta tillsammans. Enligt Metros undersökning vill drygt hälften av de som varit otrogna inte berätta det för sin partner.

Hur gör man? 

LÄS MER: Psykologen: Därför bli vi så knäckta av otrohet

1. Reflektera

Innan du tar upp otroheten är det bra att rannsaka dig själv.

Varför var du otrogen? Det kan vara svårt att veta rakt upp och ner: Var det attraktion eller ett sätt att distansera dig från din nuvarande relation? Är du inte kär längre?

Det här är nämligen saker som din partner kommer vilja ha svar på, oavsett om ni går skilda vägar eller fortsätter vara tillsammans.

2. Välj tid och plats med omsorg

Det finns inget som heter perfekt timing eller plats för att bekänna att man varit otrogen, men det finns så klart sämre och bättre alternativ.

McDonalds klockan tre på lördagsnatten är inte att rekommendera. Till Elite Daily säger psykiatrikern Grant H. Brenner att det är bäst att undvika platser som är romantiskt laddade, som platsen där ni förlovade er.

– Även om du tror att det ska påminna hen om din kärlek kan det framstå som okänsligt och i slutändan förstöra ett ett lyckligt minne, säger han.

Välj en neutral plats som gör att din partner inte känner sig tvingad att dölja sina känslor.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner att vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

3. Var rak men mjuk

Hur jobbigt det än är för dig att berätta, så är det antagligen ännu jobbigare för din partner att behöva höra. Därför är det viktigt att du är ärlig men försiktig med dina ordval. 

– Något du ska ha i åtanke är att det du har att säga kan bli traumatiserande för din partner. Särskilt om de blivit bedragna i tidigare förhållanden, säger Brenner.

Vill du fortsätta vara med den här personen? Var då tydlig med hur mycket du ångrar dig och att du kommer att gör allt du kan för att återvinna din partners förtroende.