Rickard Olsson har ställt om livet och satsar nu på hälsan.
Rickard Olsson har ställt om livet och satsar nu på hälsan. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Rickard Olsson: ”Kan ju inte tycka synd om sig själv jämt”

Rickard Olsson går igenom ett helvete. Målet är att kroppen ska gå från mjuk kudde till hårt bord. Helst vill han se ut som den deffade skådespelaren Hugh Jackman.

Som nybliven singel har programledaren ingen brådska med att träffa en livskamrat.

– Känslomässigt rör jag mig i samma takt som en kontinentalplatta.

När vi ses har tre veckor gått sedan Richard Olsson, 52, påbörjade sin helvetesresa. Med spänstiga steg kliver han in på restaurang Långa raden i Velamsunds naturreservat i Nacka utanför Stockholm. Sedan han påbörjade hälsoprogrammet ”16 weeks of hell” – 16 veckors helvete – har han tajtat till kroppen och tappat två kilo i vikt.

– Jag har dragit åt svångremmen för första gången på flera år. Min mamma, som säger att hon är totalt opartisk, tycker att kavajen hängde lite lösare i ”Bingolotto” förra söndagen.

Rickard sticker ner en gaffel i den medhavda matlådan med fettsnål, ugnsbakad kyckling och råa grönsaker.

Han berättar att han hittade coachen Tony ” Tyrannen” Andersson på nätet. Många som varit med i ”Mästarnas mästare” har gått igenom det 16 veckor långa programmet med ett strikt tränings- och kostschema.

Magnus Hedman gjorde det förra året. Då tänkte jag att det där är bra.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Vi har fortfarande kul ihop” 

Levde osunt

Via en app kan Rickard chatta med coachen och varje dag lämnar han in rapporter.

– Om man inte följer planen gör man en medveten dikeskörning. Man vill ju inte vara dålig inför coachen. Tony har blivit min pappa, säger Rickard förtjust.

Vad fick dig att göra en hälsoresa?

– Jag reser väldigt mycket och bor på hotell ensam, vilket är döden tråkigt. Då går man ner i baren, sitter med en hamburgare och tar en bira eller två. Jag har ätit mycket fet restaurangmat. Man rör sig för lite och helt plötsligt börjar man gå upp i vikt.

Richard Olsson

Ålder: 52 år.

Bor: Villa vid vik i Vikingshill, Nacka utanför Stockholm.

Gör: ”Trivselnylle”. Programledare. Före detta journalist.

Familj: Dottern Asta, 16.

Aktuell: ”Bingolotto” på söndagar kl 18 i TV4. Tävlar i ”Alla mot alla” med Filip och Fredrik. Programmet sänds måndag till torsdag i Kanal 5 och Dplay kl 22 hela hösten. Har ett litet produktionsbolag som snart släpper en tv-serie om familjen Hammarström i SVT Play.

Som vanligt unnade sig Rickard också en del extra under sommarmånaderna. Då blev det mycket öl och grillmat.

– Vi är ju ett gäng grannar i området. Det är nästan som Bullerbyn för vuxna med gemensam bastu nere vid vattnet. Alltid har någon lagt något på grillen och så går man hem till dem och blir kvar där. Jag har sagt till alla kvinnor i området, som har sina halvknubbiga män, att när jag är klar i december ska vi basta som fan. Jag kanske bara bjuder in fruarna och sedan går de hem och säger: ”Nu får du skärpa dig, Niklas.”

Drömmer om att se ut som Hugh Jackman

Richard skrattar stort och hjärtligt.

Sedan han började med hälsoprogrammet känner hans sig gladare och vaknar tidigare. Varje morgon klockan 5.45 väcks han av en reggaelåt i mobilen. Rickard vinklar benen över sängkanten och drar på sig tajtsen och shortsen.

– Det är som coachen säger. Tänk inte så mycket. När klockan ringer: upp, ut, gå! Jag går så snabbt att det nästan ser löjligt ut och stjärten börjar vicka.

I 45–90 minuter powerwalkar Rickard bland hästhagar och utmed vattnet i Velamsund. Han tränar också på gym. Då kör han två dagar träning, en dag vila.

Rickard Olsson har lagt sörjandet efter uppbrottet bakom sig. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Slutmålet med ”16 weeks of hell” är inte att gå ner i vikt, utan få åldras i en stark, bra kropp, menar han.

– Muskler är viktigare än kondition när man är gammal. Annars ryker lårbenshalsen när du snubblar. Lite fåfänga är det också så klart. Målet är att se ut som Hugh Jackman i ” Wolverine”, som har åtta till tio procents kroppsfett.

LÄS OCKSÅ: Peter Jihde: ”Min fru är det bästa man kan få”

Separerade från sambon

Att någon gång bli hård som ett bord i kroppen har varit på hans bucket list sedan han var 20.

– Jag kan vara helt obarmhärtig och kompromisslös. Se om jag har någon karaktär eller om det bara är moras. Gå från soffkudde till bord.

Senast han var lika egocentrisk var när han byggde hus under en singelperiod. Något han varmt rekommenderar.

– Då var jag också suverän i alla beslut. Medan paren gick och bråkade på ”Kakelpalatzet”, kunde jag bara gå in och säga vilket kakel jag ville ha. Många skiljer sig när de bygger hus.

Richard om sin hälsoresa

Powerwalk: 

45–90 minuter varje morgon. Gå ut direkt när väckarklockan ringer.

Promenera så snabbt att rumpan vickar.

Enligt Rickard är det mer fettförbrännande än löpning. Hemma powerwalkar Rickard i Velsam­ sunds naturreservat i Nacka.

När han spelar in ”Bingolotto” i Göteborg promenerar han i motvind från alla håll längs Göta älv och på Stenakajen.

Gym: 

70–80 minuter på gymmet. Olika övningar, ofta med egen kroppsvikt.

Gör sex gånger sex repetitioner av alla övningar.

Kör två dagars träning på gymmet, en dag vila.

Lunchen: 

Skär 100 gram broccoli, 50 gram champinjoner och 50 gram squash i stora munsbitar. Grilla 170 gram kyckling i ugnen med minsta möjliga mängd fett.

”Det här är en ovan­ligt stor måltid. I går var det mycket mindre, bara en liten laxbit, lite mozzarella och tomat. Det är tufft alltså.”

När Rickard lät bygga det sjönära huset i Vikingshill var han redan skild från exfrun Lena Larsson.

Han och sambon Therese Broberg bestämde sig för att separera i maj i år.

– Vi förlovade oss ett halvår innan det blev offentligt och skilde oss ett halvår innan det blev offentligt. Jag har inga ambitioner att gå ut med pressmeddelanden när det händer stora grejer i mitt liv. Vissa kändisar gör en stor affär av det på Facebook och Instagram. Det tycker jag är väldigt kladdigt.

Vi bråkade inte, det finns ingen fiendeskap, utan vi hade någon form av syskonrelation

En anledning till uppbrottet är de 18 åren mellan honom och Therese. Är åldersskillnaden stor måste man ta mer hand om relationen än ett par med fler gemensamma referenser, tror han.

– Vi var lite kassa på det. Till slut levde vi två parallella liv. De parallella linjerna gick isär mer och mer tills vi nådde ”the point of no return”. Vi bråkade inte, det finns ingen fiendeskap, utan vi hade någon form av syskonrelation.

I väntan på att Therese kunde flytta in i en lägenhet i september bodde hon kvar i villan. Det var jobbigt, tycker Rickard.

– Man går som två ringvålnader och lever på två olika våningar. Man är varken singel eller sambo, utan satt på vänt. Någonstans ville jag ta tag i mitt hus och köpa nya möbler, men allt har stått som ett slags museum över ett misslyckande. En väldigt känslig period, då det är alldeles för lätt att måla ut den andra som ond, om någon gör något dumt.

Rickard om sorgen efter uppbrottet

Hela sommaren gick Rickard runt i flip-flops och surfshorts. Han har bott i båten och i sommarstugan på Möja, men även i boden vid bryggan där han dragit in fiber.

– Där har jag elgitarr, Netflix och HBO. I boden har jag legat många nätter och tittat på fågellivet och dokumentärer. Jag har också en dubbelsäng, om någon känner sig manad efter bastun.

Rickard ler brett.

Nyligen flyttade Therese och de norska skogskatterna ut. Katterna kommer han inte sakna – och definitivt inte katthåren.

– Varje gång jag kommit till en tv-inspelning har det stått två personer och rollat mina kläder.

För tillfället är det barskrapat med möbler hemma hos Rickard, men nu har han beställt en taklampa och soffa från Stalands och köpt inredningstidningar.

– Sängen ska ut.

Rickard genomlider just nu tränings- och kostprogrammet ”16 weeks of hell” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Nej, Rickard är inte ledsen längre. Hans sorgeperiod var i somras. Aldrig har han lyssnat så mycket på Mauro Scoccos låtar som då. Han påstår att han gillar att känna lite självömkan.

– Det är också ett sätt att sörja. Men man kan ju inte gå och tycka synd om sig själv jämt. När det blev offentligt att vi ska bo på olika ställen kändes det bara yes!

Tänker du ge dig ut och dejta nu?

– Jag vet inte, vad gör man då? Jag har aldrig varit en sådan där Dejting-Jocke. Risken finns att det blir konstig stämning och man tvingas sitta och äta middag med någon, fast man helst hade velat gå därifrån.

Känslomässigt brukar jag säga att jag rör mig i ungefär samma takt som en kontinentalplatta

Än är han inte redo att ge sig ut och söka kontakt.

– Känslomässigt brukar jag säga att jag rör mig i ungefär samma takt som en kontinentalplatta. Jag springer inte in i relationer hursomhelst. Det går långsamt, men när jag väl investerat och gett bort mitt hjärta, då tar det väldigt lång tid innan jag tar mig ur. Jag bryter inte i första taget.

Rickard berättar att han haft två långa relationer på tretton och tio år. Under de åren har han fått väldigt mycket bekräftelse som programledare.

– Om andra inte får bekräftelse i en relation kanske de skiljer sig tidigare än jag. I mitt jobb är man kanske inte lika beroende av bekräftelse hemifrån. Bekräftelsen på jobbet är ju inte riktig kärlek, men du får en boost. Det är som att spreja kylsprej på ett benbrott. Man bedövar bara.

Hur är du att leva med?

– Åh, jag är perfekt, väser Rickard med glimt i ögat.

– Jag fyller kylskåpet. Jag vill gärna tro att jag är en jävla bra kille att leva med. Ser jag en annons att det är kaninhoppning på ett slott i Stockholmstrakten, så åker jag dit, tittar och så garvar vi ihop. Men nu kommer väl någon kaninkokerska att höra av sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!