Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Enligt psykologen behöver man acceptera att relationen ständigt kommer att förändras.Enligt psykologen behöver man acceptera att relationen ständigt kommer att förändras.Enligt psykologen behöver man acceptera att relationen ständigt kommer att förändras.
Enligt psykologen behöver man acceptera att relationen ständigt kommer att förändras. Foto: Stefan Berg, Colourbox / Stefan Berg, Colourbox

Psykologens tips: Hitta tillbaka till kärleken

När kärleken svajar kan det verka omöjligt att hitta en väg tillbaka.     

Men det går att hjälpa relationen på traven och få kärleken att leva på nytt.

– Det är ju en chansning så klart, men det kanske är värt besväret, säger psykologen och parterapeuten Caroline Kraus.

Förra året skilde sig totalt 24 210 personer, visar statistik från SCB. Men enligt Caroline Kraus, psykolog och parterapeut, behöver inte en sviktande relation leda till en separation.

I sitt arbete möter hon par som ofta har problem som kan lösas – med lite arbete.

– De vanligaste problemen som jag möter är att man inte är ense om vardagsrutiner, prioriteringar, hur livet ska levas och vad det är som är viktigt. Man kommer liksom inte fram till en gemensamt fungerande vardag, säger hon.

Risken då är att närheten slutar fungera, menar parterapeuten. Tilliten försvinner och byts ut mot besvikelse, ilska och bråk. Då kan tankarna på att lösa situationen lätt glömmas bort.

– Men när de kommer till mig måste de plötsligt prata om problemen. Då måste de vara sakliga och tydlig för att det ska bli förståeligt. Man beskriver och klargör för sig själv och sin partner hur man upplever situationen, utan att man går upp i gräl.

LÄS MER: 8 sätt: Så blir du ett proffs på att säga förlåt

"Man kanske har för höga förväntningar"

När ett samtal väl är i gång, ska det helst vara lösningsfokuserat. Försök att sortera upp vilka krav på partnern som är särskilt viktiga och var det går att kompromissa.

Samtidigt är det dock viktigt att acceptera varandras olikheter.

– Man kanske har för höga förväntningar på sin partner, att de ska medverka i saker och ting som de inte är intresserade av. Där måste man komma till en acceptans om hur partnern är som person, förklarar Caroline Kraus. 

Att bli mer självständig i relationen och förstå att vissa aktiviteter inte passar för båda parter, kan vara ett sätt att minska på bråken. 

LÄS MER: 6 tecken på att du har för höga krav på din partner

Ge relationen tid att läka

Men det kan vara svårare när den ena parten nästan helt bestämt sig för att det är slut, menar Caroline Kraus. 

Men om man är villig att inte brådska beslutet, finns en chans att relationen utvecklas med hjälp av samtal och tid.

– Det blir aldrig som det var förut, för så funkar inte relationer. Det är alltid nya skeden och utvecklingar. Men väntar man så kan det bli en vänskap som utvecklas vidare till en ny start.

Så hittar ni tillbaka till varandra – psykologens 7 tips

Prata om problemen när de dyker upp i stället för att låta de ligga och gro.

Var lösningsfokuserade och lyssna in i diskussioner. Undvik att attackera varandra, utan försök att klart och tydligt berätta vad ni upplever och hur ni önskar lösa situationen. 

Försök att hitta kompromisser där ni kan mötas halvvägs när det handlar om vardagsbråk eller krav ni ställer på varandra. 

Acceptera varandras skillnader i den mån det är rimligt. Kanske kan ni göra vissa saker var för sig eller med en kompis om det är något som den andra verkligen inte har lust att göra. 

Acceptera att relationer förändras med tiden, men att förändringar kan komma med nya dimensioner som stärker relationen. 

Prata med en utomstående, exempelvis en parterapeut, om det är svårt att lösa problemen själva. Att söka hjälp betyder bara att ni bryr er om att rädda det ni har tillsammans. 

Brådska inte ett avslut om det finns en chans att lösa problemen över tid. Men om någon av er är säker på att det är slut, är det något ni båda får acceptera.