Psykologen: Därför klickar vissa på första dejten – och andra inte

För vissa blir första dejten stel, medan den för andra blir alldeles underbar. Men varför är det så?

Foto: Shutterstock

För vissa blir första dejten stel, medan den för andra blir alldeles underbar. Men varför är det så?

Första dejten kan vara stel, eller helt fantastisk.

Men varför är det så att man bara klickar med vissa personer?

Det ger psykologen svar på.

Andra har också läst

Det finns flera faktorer som spelar in om samtalet flyter på, kemin är rätt och allt känns härligt på en första dejt, enligt psykologen och relationsexperten Dr. LeslieBeth Wish. 

– Första dejten är ofta den läskigaste av dem alla – kanske med undantag för när du och din partner träffar varandras familjer. Men anledningen till att första dejter och familjeträffar är så läskiga är densamma: vi ger dem så stark emotionell betydelse. Kanske känner du dig ensam, har inte dejtat på ett tag, eller känner dig bränd från ett tidigare förhållande. Dessa omständigheter kommer hålla dig mer på din vakt – vilket då gör att din dejt blir tyst, säger Dr. Wish till Elite Daily.

LÄS MER: Experter: Så ofta har lyckliga par sex 

Sänk förväntningarna

Det kan finnas mycket känslor och stress på en första dejt när man ska visa upp sitt bästa jag, så det är inte så konstigt att all press får en att bli nervös. Men, det är faktiskt inte den enda anledningen till att dejten kan bli stel. Dr. Wish berättar att ju mer spänd du är inför din dejt och ju större hopp du har för att relationen ska fungera, ju mer trolig är det att du känner dig orolig för den. Och det kan så klart påverka din förmåga att vara dig själv och vara närvarande i konversationen negativt.

– Om du letar efter ”Den rätte” får du mer ångest inför första dejten. Du oroar dig för att du pratar för mycket, säger fel saker, spiller något, får mat mellan tänderna eller att din dejt inte är attraherad av dig. Ju större känslomässig investering, desto mer ångest, säger Dr. Wish.

LÄS MER: 6 vanliga gräl när relationen djupnar 

Hon förklarar att om du inte investerat så mycket i dejten kanske du märker att konversationen flyter på mer naturligt. Om din vän exempelvis har parat ihop dig med någon som du inte har några förutfattade meningar om kommer du troligtvis vara mer avslappnad på dejten, jämfört med om du redan sett foton av en dejt på en app och utbytt flörtiga meddelanden. Kort sagt, när förväntningarna är högre kan dina nerver komma i vägen för din kommunikationsförmåga.

Dejta otraditionellt

Som tur är finns det flera effektiva strategier du kan ta till för att minska på ångesten inför en dejt. Istället för den traditionella dejten eller middagen, som kan kännas något formellt och sätta press på konversationen, råder Dr. Wish att gå på en okonventionell ”icke-dejt”. Och vad är då en ”icke-dejt”? Det är ett bekymmerslöst möte som involverar uppgifter. Kanske att göra ärenden tillsammans, gå förbi en marknad eller gå ut med hunden.

– Få dina dejter att likna det verkliga livet. Det mesta av livet som ett par består av att tillbringa tiden med att göra vanliga saker. Så, gör dina dejter till vanliga events så du kan få en känsla för ett liv tillsammans med honom eller henne. Målet är att få bort första dejten-nerver, vilket ofta kan ta fram det sämsta ur er båda. När du lägger mindre vikt vid aktiviteten släpper du ner din gard och kan se varandra mer korrekt, berättar Dr. Wish.

LÄS MER: 7 enkla vanor som stärker relationen 

Andra aktiviteter ni kan göra tillsammans är exempelvis att gå på museum, någon konstutställning eller loppis. Då får ni naturligt nya samtalsämnen allt eftersom ni går runt och ser nya grejer, och då flyter samtalet förhoppningsvis på bättre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här