För de flesta är otrohet en dealbreaker i en relation.
Rädslan att bli utesluten ur flocken, skammen, sorgen. Otrohet handlar inte bara om sex, menar Maria Farm, legitimerad psykolog.
1 AV 2
För de flesta är otrohet en dealbreaker i en relation.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Rädslan att bli utesluten ur flocken, skammen, sorgen. Otrohet handlar inte bara om sex, menar Maria Farm, legitimerad psykolog.

Psykologen: Därför blir vi så knäckta av otrohet

Att man blir så knäckt av otrohet handlar inte bara om sex. 

Att vi är sociala varelser som är rädda att bli uteslutna ur flocken är minst lika viktigt.

Maria Farm, legitimerad psykolog gör en genomgång av varför det gör så ont.

Christina Lundell

Tillgången på preventivmedel har gjort enorm skillnad i livet, inte bara vad gäller att själv bestämma hur många barn man vill ha, utan även vad gäller hur och på vilket sätt vi har sex.

– För kvinnor har preventivmedel varit en revolution av många skäl - att få kontroll över fortplantningsprocessen både inom och utom relationen. Att kunna slippa både oönskade graviditeter och könssjukdomar, säger Maria Farm, legitimerad psykolog verksam i Stockholm.

- Det har bidragit till kvinnans frigörelse också. Och den har i sin tur gjort att vi ställer andra krav på män. Förr fick kvinnorna stå ut med att deras män hade affärer. Männen hade pengarna, männen kunde bestämma.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar 

Trohet ett urbehov

Maria Farm lutar åt att våra reaktioner inför otrohet är ett urbehov snarare än en kulturell konvention. Hon betraktar våra känslor kring otrohet som något djupt och grundläggande. Delvis av fortplantningsskäl:

- Ursprungligen är det väl en väldigt primitiv och primär känsla. Det har att göra med fortplantning, vems barn som är vems. Det primitiva i att har du samlag med någon annan ökar risken att barnet är någon annans gör att den här frågan är så stark. 

- Jag tror att en hel del av patriarkala strukturer och förtryck handlar om det, att säkerställa att avkomman är min, och att manssamhället därför velat kontrollera kvinnan, hennes kropp och hennes beteende, tillsammans med avundsjuka på att kvinnor kan föda barn.

Men en nästan lika viktig faktor handlar om att människan är ett socialt djur.

- Men det är förstås också kopplat till det här som är en av våra starkaste drivkrafter, att vi är sociala varelser som har ett stort behov av att vara en del i flocken. 

- Att vara en del av flocken och att bli bekräftad av andra är ett primärt behov. Jag tror att kombinationen att min partner väljer någon annan och att jag riskerar bli ensam är det som tillsammans gör upplevelsen att ha blivit ratad för någon annan så stark.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet 

Svartsjukan har inget kön

Svartsjukan har inget kön. Både män och kvinnor är svartsjuka. Vem partnern är otrogen med spelar roll för hur otroheten känns. Om hon är vackrare och yngre (eller fulare och äldre), om han är starkare, coolare och snyggare är faktorer som påverkar hur otroheten uppfattas.

- Ja, herregud, kvinnor kan vara jättesvartsjuka också! Att känna sig mindre fin, många kvinnor bryr oss om sitt utseende, har att göra med att vi traditionellt använt vårt yttre som en maktfaktor i relationer. 

Även om trohet är viktigt för de flesta är det ingenting man pratar om på första dejten. Inte på andra eller tredje heller, i allmänhet.

- Min uppfattning är att man inte pratar om hur man ser på otrohet förrän det behövs. Förrän det dyker upp, om jag ska generalisera. Det är vanligare att man utgår från att om vi träffar varandra, om vi börjar dejta och efter ett tag blir det vi, då träffar vi inte andra sedan. 

Maria Farm berättar om en replik i en av författaren Lena Anderssons böcker där den kvinnliga huvudpersonen kommer på att hennes partner varit med en annan.

- Han svarar "Jamen, jag har väl aldrig sagt att vi var exklusiva" och då säger hon något i stil med att "Det utgår man väl från, man är med en i taget." Kvinnan i boken är rätt så typisk för dem jag träffar, mitt i livet.

Rakare på Tinder

Här har sociala medier-dejtingen gjort skillnad. I appar som Tinder är normen att man kan träffa flera andra samtidigt. Det kan, men behöver inte handla om sexuella möten:

- Många jag träffar på mottagningen, om de går in i en ny relation har de ofta träffats via Tinder. Där kommer man till en punkt där man säger "Nu träffar vi bara varandra" Man tar bort sin Tinderprofil helt enkelt.

Hon säger att det blir lite mer avdramatiserat än om man träffas via sociala sammanhang, bekantas bekanta, på jobbet.

- I en relation som börjat på det sättet kan det bli naturligt att man pratar mer om värderingar, "Hur tänker vi kring otrohet?", "Vill du ha barn?", "Flytta ihop?"

Öppen relation - för vem?

Att leva i sexuellt öppna förhållanden är enligt Maria Farms erfarenhet inte så vanligt, även om det förekommer. Dels kan det vara komplicerat parterna emellan, dessutom är det långt ifrån säkert att de personer man bjuder in i det öppna samkvämet är bekväma med arrangemanget i längden.

- Det blir många människor indragna i det. Även om du och din partner har den överenskommelsen, undrar jag: men de där andra då? De ni ska träffa i ert öppna förhållande. De kanske har andra förväntningar. Det tycker jag är en viktig poäng, det finns fler personer bakom dig.

Det finns i viss mån åldersaspekter av hur man ser på relationer och på trohet. Kanske är det allra viktigast under de familjebildande åren. Kanske är en del unga lite öppnare. 

- Men jag undrar om det inte kommer att ändra sig något när de får barn, då kanske det inte är lika självklart med det öppna förhållandet. Det kanske inte blir så lätt att infoga "i kväll är det din tur att gå på krogen och vara med nån annan om du vill".