Petra Mede har många strängar på sin lyra. Förutom komiker är hon programledare, skådespelare och numera författare.
1 av 2: Petra Mede har många strängar på sin lyra. Förutom komiker är hon programledare, skådespelare och numera författare. Foto: OLLE SPORRONG
För tillfället spelar hon in nya säsongen av ”Bonusfamiljen”.
2 av 2: För tillfället spelar hon in nya säsongen av ”Bonusfamiljen”. Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Petra Mede: ”Jag gasar så gott jag kan ”

Petra Mede har fyllt 50 och återvänder med sin debutbok till barndomen. Men någon ålderskris är det inte frågan om – förutom att hela livet i sig är en kris... Så bäst att lägga i en högre växel.

I din debutbok ”Skam och högmod i Sävedalen” skriver du att din barndom är din tillflyktsort. På vilket sätt?

– Någon har ju sagt att det inte finns något som rustar en så dåligt som en lycklig barndom. Jag har nog haft en ganska idyllisk barndom och när jag senare i livet haft svårigheter kan jag återuppleva den idylliska känslan genom att tänka på den där tiden. Mellan jag var fem och tolv år var verkligen en lycklig tid.

Men hur var det med skam och högmod?

– Det var ju mycket antingen eller när man var barn – ingenting är ljummet i den åldern. Blivande världsstjärna eller inte vatten värd, och ingenting däremellan. Min barndom har ju inget allmänt intresse, men jag tror att många kan känna igen sig i känslor och upplevelser. Man har ofta starka minnen från den tiden.

Min syster och jag minns ju olika saker och upplevde saker på skilda sätt

Din dotter är sju år – tänker du mycket kring hennes barndom och hur den formar henne?

– Oj, ja! Men man inser att hon har helt andra referenser och att det är omöjligt att jämföra. Att försöka göra en kopia på sin egen barndom är bara att ge upp direkt. Hon har sin värld att relatera till, precis som jag hade.

LÄS OCKSÅ: Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”

Din familj har en ganska stor roll i boken och särskilt din syster. Har de fått läsa?

– Ja, de har gett tummen upp. Men det är förstås min historia och jag talar bara för mig. Min syster och jag minns ju olika saker och upplevde saker på skilda sätt – som det är när man växer upp. Men vi är en tajt familj och bor i dag nära varandra här i Stockholm. Det är min syster jag vänder mig till när jag behöver råd; hon är lite av min mentor.

Petra Mede

Ålder: 50.

Bor: Bromma i Stockholm.

Familj: Sjuårig dotter.

Aktuell: Med debutboken ”Skam och högmod i Sävedalen” (Norstedts) och inspelning av ny säsong av teveserien ”Bonusfamiljen.

– Det finns lite mer eftertänksamhet där och hon är inte så impulsiv som jag. Vissa scener i boken har hon berättat om för mig, medan jag förstås minns dem bäst som var starkast och mest känslosamma för mig. Jag som bor i Sävedalen kan intyga att du fångat mycket av vår lilla värld, även om en del (inte så mycket) har ändrats.

Men jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt som det har varit

I boken återvänder du hit som vuxen och upptäcker hur litet allt har blivit. Varför envisas barndomstrakter med att krympa med tiden?

– Haha, visst är det lustigt. Jag var också rädd för att komma tillbaka av just den anledningen. Den långa gångvägen där jag alltid lekte är plötsligt så oerhört liten, precis som gatorna och skogen. Det är väl så det är för alla och därför är det bra att kunna återvända till barndomen i tanken i stället.

– Sedan är det skönt att ha några att dela upplevelsen med. Vi har klassåterträffar ibland då vi kan vräka oss i nostalgi och så är vi en liten kärntrupp som ses när vi kan och bara pratar om hur det var då.

LÄS OCKSÅ: Alexandra Rapaport: ”Pappa var mitt ankare och den som gjorde världen god” 

Hur kom det sig att du ville skriva om din uppväxt?

– Jag hade skrivit fyra sommarprogram och blev kontaktad av förlag som tyckte att det kunde bli litterärt. För min del var det ett stort steg; jag har alltid haft respekt för att skriva till skillnad från att stå på scen, men kände att jag kan- ske skulle våga. Sedan har jag hållit det hemligt tills jag visste att det verkligen blev något av det.

Petra Mede är aktuell med debutboken ”Skam och Högmod i Sävedalen”. Foto: Nordstedts förlag

Har du fått mersmak?

– Verkligen! Jag vill skriva mer och har redan några idéer. Efterhand har jag insett att det inte är så mycket vad man berättar, utan hur man berättar det. Det behöver inte vara så stora berättelser. Men jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt som det har varit.

Jag skulle nog säga att livet är en kris

Du har nyss fyllt 50 och skriver om din barndom – det är ingen ålderskris som ligger bakom?

– Nej, faktiskt inte. Jag skulle nog säga att livet är en kris, men det blir tydligare att man ser horisonten nu. Jag försöker säga till mig själv: Kom ihåg, Petra, att när du var 30 så tyckte du att livet var väldigt långt. Jag tyckte att jag var ung extremt länge. Sedan finns det ingen riktig mall för vad man gör efter 50. Jag upplever att det bara är att gasa så gott man kan.

LÄS OCKSÅ: Carolina Gynning: ”Mina känslor för Viktor är desamma”

Ja, du gasar ju: författare, programledare, komiker och skådespelare – bland annat. Förutom boken är det inspelning av en ny säsong av ”Bonusfamiljen” på gång. Är skådespeleriet också något du vill utveckla?

– Ja, det är det. Jag känner mig otroligt privilegierad och vill göra mer av allt. Jag tycker mycket om att spela Katja som försöker få ordning i kaoset. Det har också varit roligt att leda ”Stjärnornas stjärna” i TV4 och få vara med och bygga ett program från start.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!