Peter Settman bor numera i Los Angeles. Var tredje vecka åker han hem till Sverige.
Peter Settman bor numera i Los Angeles. Var tredje vecka åker han hem till Sverige. Foto: Cornelia Nordström

Peter Settman om livet med nya kärleken

I Sverige finns de fyra sönerna, och i Los Angeles bor tv-producenten Peter Settman tillsammans med sin nya kärlek. Framöver vill han bygga upp ett mer permanent liv ”over there”, även om han just nu delar sin tid mellan Sverige och USA.

– Pojkarna är i centrum, berättar han.

Sin egen pappa förlorade han tidigt.

Två veckor i stöten lever Peter Settman i Los Angeles. Var tredje vecka bor han på Östermalm i Stockholm med sina yngsta söner, Erik, 10, och Simon, som fyller 12.

Vi ses över en frukost på Grand Hotels Veranda, som ligger ett stenkast från lägenheten. Peter lägger upp äggröra och små brynta champinjoner på sin tallrik. Han berättar att även hemma gillar han att lyxa till vardagsfrukosten med krämig äggröra och bacon till sig och pojkarna.

Annat är det när han är själv.

– Då blir det ungkarlsfrukost med knäckebröd, ost och leverpastej. Som liten var en rejäl bruten Leksand­macka det bästa jag visste.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: Vi tar inte varandra för givet

Nya flickvännen Carmen Navis

I Los Angeles ser Peter till att köpa knäckebröd och kaffe på Ikea. Men någon ungkarl är han inte. Just nu bor han i en lägenhet i området Los Feliz med flickvännen Carmen Navis, 38. Som regissör och producent driver Peter ett bolag som ska producera tv­-serier i USA.

Peter Settman

Ålder: 50.

Familj: Sambon Carmen Navis, 38. Sönerna Oscar, 22, Elis, 18, Simon, fyller 12, Erik, 10.

Bor: Lägenhet i Los Feliz, öster om Hollywood, Los Angeles, USA. Våning på Östermalm, Stockholm. 

Gör: Regissör och producent. Driver produktionsbolaget Brain Academy.

Aktuell: Leder galan ”Svenska hjältar” den 18 december i TV3. Humorserien ”Playa del Sol” som sänds på Dplay.

Carmen är produktionsdesigner, sceno­graf.

– Jag träffade henne som kollega i job­bet. Hon var en bra människa och vi job­bade fint ihop. När jag blev singel och vi träffades i sociala sammanhang utveck­lades det. Plötsligt kunde jag öppna upp och tillåta mig att se henne på ett annat sätt. I samma sekund som jag gjorde det sa Carmen att hon kände samma sak. Innan hade hon sett mig som gift.

Hon är tuff och stark. Om jag tittar på kvinnor i mitt liv är det just det de delar

Han beskriver Carmen som oerhört char­mig, kreativ och duktig på det hon gör. Hon är svår att inte tycka om, menar han.

– Hon är tuff och stark. Om jag tittar på kvinnor i mitt liv är det just det de delar: De är starka och väldigt självständiga.

https://www.instagram.com/p/B0kt-P5gC55/

Att Peter är känd i Sverige hade Car­men ingen aning om.

– Det är skönt. Vi har setts nu och det är därifrån vi bygger.

Att de kommer från olika länder tycker han är intressant. Mycket är annorlunda.

– Antingen ser man det som ett pro­blem eller en wow-upplevelse. Vänta, vad hände nu? Blev du besviken eller upprörd? Hon är ju amerikanska, inget snack om saken, men kanske inte den mest typiska. Hon är väldigt öppen mot Europa och genuint intresserad av andra perspektiv av livet.

LÄS OCKSÅ: Magnus Hedman: ”Mitt bästa beslut var att sluta med droger” 

Exhustrun Anna Settman

Då Peter reser mycket och Carmen job­bar i olika städer i USA försöker de skapa tid för varandra. De gillar att vara ihop, samtala, gå på museum.

Framöver vill Peter hitta ett mer per­manent boende i USA . Om det blir hus eller lägenhet vet han inte.

– Jag är en typisk lägenhetskille, men har fått för mig att jag kanske vill ha ett litet hus för att det är så ljust och varmt i Los Angeles. I lägenhet blir det nästan lite instängt.

Vad tycker barnen om din flickvän?

– De gillar Carmen. Hon är påhittig, glad, kärvänlig och kärleks­full.

Att träffa barnen var tredje vecka fungerar fint, säger han.

– Jag tror att de tycker att det är väl­digt bra. Både jag och barnens mor vill att det här ska bli jättebra. Pojkarna är i centrum.

Alltid varit lillgammal

De två yngsta sönerna har Peter till­ sammans med Anna Settman. I septem­ber förra året lämnade de in skilsmässoansökan. De två äldsta barnen har Peter med Sara Carlsson.

I dag bor äldsta sonen Oscar, 22, i Åre, där han jobbar med ungdomar. Elis, 18, går i pappas fotspår och jobbar som studioman.

– Hittills har alla ungarna en väldigt hög, riktad energi. Jag är en jättestolt far.

Peter Settman om…

…sitt unga jag:

”Då var jag nog mer hetsig. Med åren blir man lite lugnare, tryggare och coolare. Vad sjuttsingen, när jag och Fredde Granberg drog i gång hade vi ingen erfarenhet av någonting. Ingen livserfarenhet. Om inte det här blir av kommer ingenting bli av. Det var inställningen. Nu eller aldrig! I dag vet jag att det är väldigt sällan det är nu eller aldrig. Det är inte så att världen går under.”

…att byta karriär:

”När jag slutade på mediebolaget Baluba som jag drivit i 25 år, tänkte jag att jag skulle göra något helt annat. Kanske bli kapten på en skärgårdsbåt? Jag tänkte bara gå på lust. Jag har alltid velat köra grävmaskin. Sitta för mig själv, köra grävskopa och bli jävligt bra på det i stället. Jag skulle ha en egen traktor och tänkte att jag kunde åka runt på Värmdö, där vi hade sommarställe, och erbjuda mina traktortjänster. Min dåvarande fru Anna tyckte: ’Nej Peter, jag tror inte det är det du ska göra. Titta vidare du.’ Jag kol-lade till och med vad som krävdes för att bli polis, men det var jag för gammal för.”

…tv-serien ”Playa del sol”:

”Att få jobba ihop igen med Henrik Hjelt och Richard Ulfsäter var så kul! Jag älskar dem. Med Malin Persson, Cissi Forss och Lennart Jähkel blev upplevelsen bara ännu bättre!”

Själv var Peter i sin egen värld som liten. En lite udda pojke, som tyckte om att vara ensam och umgås med vuxna. Han var teaterintresserad, gillade opera och att filmerna där Fred Astaire dansade var häftiga.

– Hade jag sett mig själv så hade jag tänkt: Vad är det här för en finurlig liten filur? Ska han ha slips på sig?

Peter påstår att han alltid har varit lillgammal. En liten farbror.

– Jag kände mig väldigt hemma när jag fyllde 41, 42. Då kände jag för första gången: Nu är jag så gammal som jag alltid känt mig, 40 plus.

LÄS OCKSÅ: Hedda Stiernstedt: ”Jag vägrar låta mina kompisar glida ifrån”

Växte upp i Aspudden

Föräldrarna lät Peter vara som han är. Mamma Marianne älskade allt som sonen gjorde, medan pappa Gunnar föreslog att Peter skulle knäppa upp översta skjort­knappen. Inte heller behövde gossen ha slips.

– Jag tyckte det var snyggt, säger Peter, som för tillfället är klädd i en stickad blå tröja.

De första åren växte Peter upp i Aspudden i södra Stockholm. Vid tio flyttade han och mamma till Sätra. Föräldrarna bodde inte ihop, men Peter och hans pappa träffades ofta.

– Det var väldigt harmoniskt.

Hans mamma drev ett litet företag, som importerade gruvtruckar. Peter berättar förtjust hur hon väckte honom mitt i natten en gång. En gruvtruck hade gått sönder och Marianne och nioårige sonen var tvungna att rycka ut till ett tunnelbygge i Söderort.

– Vi fick åka hundra meter under jord. Det droppade och jag gick runt i ett par gummistövlar för vuxna, som jag höll i för att de inte skulle fastna i gyttjan.

Förlorade sin pappa när han var 15

Pappa Gunnar var kriminaltekniker och löste brott. När Peter skulle fylla 15 gick han bort i cancer.

– När de sa att min pappa hade dött blev jag ledsen, men jag kände också lättnad. Det var bedrövligt att se någon tyna bort. Det här var mitten av 80-talet, när de sa: ”Mer morfin ska det inte vara, för då kan du bli beroende” till någon som var på väg att dö.

Den djupa sorgen slog till ett halvår efteråt. Peter hade sökt teaterlinjen och väntade på besked.

– Så kom det klassiska kuvertet. Jag hade blivit antagen. Yes! Jag blev så jävla glad och tänkte ringa pappa och berätta. Då kom jag ihåg. Just det, det kan jag inte. Det finns ingen att ringa.

Jag fick vara ledsen. Jag är uppvuxen med att inga känslor är fula

Det blev början på en period där Peter gick in i sin sorg och saknad. Runt honom fanns hans mamma, halvsyster och halvbror.

– Jag fick vara ledsen. Jag är uppvuxen med att inga känslor är fula. Det finns inget locket på.

Peter och pappan hade en väldigt nära relation.

– Utan att veta förstod jag tidigt att den här farsan kommer inte att vara med hela tiden. Jag tror att det kanske var existensen som gjorde att vi fick den kontakten tidigt, för att jag skulle få ta del av honom. Kalla det försynen eller vad du vill. Jag kan se att det fanns ett syfte att jag pratade så mycket med honom. Jag bär inte på saknaden att jag missade att lära känna honom.

Peter Settman med exhustrun Anna. Foto: SUVAD MRKONJIC

Nu har två av hans egna pojkar passerat åldern som Peter var i när han miste sin pappa.

– Då tänkte jag verkligen: ”Du var inte gammal, Peter.” Jag kommer ihåg när jag badade bastu med en av mina pojkar, då han skulle fylla 15. Det var en liten kille och jag tänkte: ”Shit, tänk om jag skulle gå bort nu.” Och tänk på allt som jag upplevt med mina pojkar efter det.

Väldigt tacksam

Peter är tårögd. Att tala om pappan gör honom rörd.

– Jag blir lite tagen, men det finns ingen smärta i det. Det är mer som ett fint minne och jag tror att han finns med oss.

Känner du av din pappa?

– Ja då. När han gör sig påmind eller jag tänker på honom. Herregud, jag har fyra grabbar, reser och far. Men när jag stannar upp så finns det där. Jag tror att de människor som betytt något har vi runtomkring oss. Jag har svårt att tro att vi bara dimper ner och sedan var vi klara här, inget före, inget efter.

Han litar också mycket på sin intuition – i relationer, arbete, vad han ska göra och inte göra. Något han tror kan vara kopplat till en energi eller kraft.

– Det är klart att folk möter dig som du möter andra. Men det finns kanske änglar någonstans? Jag känner en stark övertygelse att man kan få hjälp och vägledning av dem som vill en väl. Det gäller både dem som är i livet och dem som inte är i livet längre. Omkring mig har jag barn och andra som är glada, snälla och hjälper mig. Jag är tacksam för väldigt mycket. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!