Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Patrik Isaksson om längtan efter kärlek

Patrik Isaksson är singel för första gången på 18 år och säger att han är tillfreds med livet. Han berättar att han älskar att åldras och att han värnar om sina vänner mer än någonsin.

– Jag har inte bråttom att träffa någon ny kvinna, säger han.

Vi träffas på den anrika krogen Tennstopet i Vasastan i Stockholm. Hit gick Patrik Isaksson tillsammans med Anders Glenmark och andra musiker, efter de berömda ”stråkdagarna” under skivinspelningar.

– Vi var trötta i huvudet efter allt gnisslande och drog ner hit och drack åttor med vodka. En gång kom Björn Skifs ner, såg oss och sa: ”jaså, ni har stråkdag”, berättar Patrik och skrattar högt vid minnet.

Patrik ser pigg ut; solbränd och ler med hela ansiktet. Han har precis varit på Korfu och spelat golf med en god vän. Han säger att vänskap är något han värderar högre än någonsin.

– Jag har ett kompisnätverk som jag vill underhålla. Jag tror att vänner är ännu viktigare ju äldre man blir och att vi värderar våra vänner mer i vår generation. Ofta när jag träffar en tjej går jag in i relationen med hull och hår, men det är viktigt att inte glömma sina vänner, säger han.

LÄS OCKSÅ: Linda Bengtzing: ”Jag har insett att jag har åldrats”

Tre förhållanden på tjugo år

Patrik firar 20 år som artist och han är också singel för första gången någonsin.

– Jag har haft tre förhållanden på tjugo år, men googlar man på mig är det första man ser ”Patrik skiljer sig”, ”Patrik separerar”. Som om jag var i nya relationer hela tiden, säger han.

Patrik Isaksson

Ålder: 47.

Gör: Sångare och låtskrivare.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sönerna Tim, 14, och Alex, 12.

Aktuell med: Spelar regelbundet runtom i Sverige.

Han befinner sig på en bra plats, mitt i livet. Han har haft en lång och bra karriär under många år, har det okej ställt och har två fina söner: Tim, 14 år och Alex 12 år. I somras flyttade pojkarna med sin mamma Sofia Rågenklint till hennes nya man i Skåne.

– Vi hade pratat om en eventuell flytt under en lång period. Först kändes det väldigt jobbigt, att ens täna tanken att pojkarna skulle bo så långt borta. Men man får sätta sitt ego åt sidan ibland och göra det som är bäst för barnen. Jag reser mycket och jobbar kvällar och helger, det hade inte funkat att ha dem själva hemma. Och nu när de är så stora hänger de ju hellre med polare än följer med mig på spelningar, som de gjorde när de var små, berättar Patrik.

Skilsmässan från Sofia Rågenklint

Att hålla daglig kontakt är viktigt och att hitta sätt som fungerar i vardagen.

– Nu när de kan resa själva kan vi ses i någon stad i Sverige, nu senast möttes vi upp i Växjö och tog in på hotell. De älskar att bo på hotell. Sen pratar vi på Facetime varje dag, vi pratar faktiskt mer med varandra nu än när jag hade dem varannan vecka. Jag träffar dem så ofta jag bara kan. Det är klart att jag skulle vilja att de hade båda föräldrarna nära, men just nu fungerar det inte, konstaterar han.

Vi pratar om separationer och skilsmässor. Patrik, som själv är ett skilsmässobarn, har ett ganska osentimentalt förhållande till skilsmässor.

– Sofia och jag skilde oss bara efter ett år, men sen blev vi ju ihop igen. Själva skilsmässan tänker jag inte ens på, jag ser inte skilsmässan som ett misslyckande. Jag led inte av att mina föräldrar var skilda. Men att separera med barn är jobbigt så klart. Egentligen – det här med varannan veckas-liv – så tror jag att barn mår bäst av att bo på ett ställe. Det jag saknar är vardagen, att göra läxor ihop. Skolan är en sån stor del av barnens liv, säger han.

Visst, jag blir lite av en lekpappa, som mest för roliga saker med barnen

Tiden tillsammans med pojkarna blir ännu mer dyrbar nu. Man gör det allra bästa av tiden ihop.

– Visst, jag blir lite av en lekpappa, som mest för roliga saker med barnen. Men jag njuter av tiden ihop, snart kommer man väl inte se röken av dem, när de försvinner i väg med polare, säger han och ler.

Patrik beskriver sig som en närvarande pappa, som varje dag lagade mat när barnen kom hem från skolan.

– Det doftade mat i hela porten och barnen visste att pappa lagade mat, det var en härlig känsla. Vi har alltid haft lagad mat hemma, killarna hatar snabbmat. Och eftersom jag var hemma på dagarna så stod jag gärna i köket. Jag tror det blev en bra grund för barnen, att jag var hemma när de gick på morgonen och när de kom hem, säger han.

Patrik dejtade en kvinna under en tid i somras men de bestämde sig för att gå skilda vägar efter några månader.

– Vi hade ett distansförhållande men avståndet blev för stort så det fungerade inte. När man sågs var det som semester och man kom bort från vardagen. Och när man inte sågs kändes det lite vilset, var jag singel eller var jag ihop med någon? Att träffas varannan vecka är inte optimalt för mig, men blir man kär så blir man.

LÄS OCKSÅ: Peter Settman om livet med nya kärleken

Vill inte bli sambo

Han säger att han är redo att träffa någon, men vill inte bli sambo igen på ett tag.

– Jag njuter av att bo själv just nu och har inte bråttom att flytta ihop med någon. Med åldern vet man mer vad man vill och inte vill ha. Jag vill till exempel inte träffa en kvinna med småbarn, eller en kvinna som vill ha barn. Jag är så klar med den biten och skulle inte vilja börja om. Helst vill jag träffa en kvinna med stora, eller utflugna barn. Det är extremt svårt att få ihop ett liv med bonusbarn, med regler och kompromisser. Men å andra sidan kan man inte bestämma något i förväg, bara önska, säger han.

Han är inte med på några dejtingsajter, det är inget för honom.

– Det räcker med Instagram och Twitter, där får man alltid kontakt, avslöjar han med ett leende.

Patrik Isaksson deltog i Melodifestivalen 2016 tillsammans med Tommy Nilsson och Uno Svenningsson. Foto: SVEN LINDWALL

Någon ålderskris har han aldrig haft, tvärtom gillar Patrik att åldras.

– Man får kämpa lite mer med kroppen, man har ju lagt på sig lite, men inte så farligt. Jag tränar nästan varje dag och en vit månad löser nog de sista fyra kilona, säger han, klappar sig på magen och fortsätter:

– Jag tycker om det jag gör, barnen blir äldre och det blir enklare hela tiden. Och så tycker jag att jag passar i grått hår. Jag tänker inte så mycket på åldern. Min mamma dog i cancer när hon bara var 39 år. Så sjukdom kan ju drabba en i vilken ålder som helst. Jag har minst tjugo år kvar att gilla golf, tennis, musik och tjejer, sen får man väl se om man orkar med allt och hur stel kroppen kommer att vara. Men jag har överlag en positiv inställning till att åldras.

Många år i terapi

Han berättar att han hela tiden jobbar med sig själv, men att han inte är en grubblare.

– Jag har gått i terapi i många år och grävt djupt i min ryggsäck. Men det är bra att ha lite tegelstenar kvar i ryggsäcken, för att skriva låtar av. Nej, men problem är till för att lösas och man får kämpa när det behövs och inte ge upp, menar han.

Patrik Isaksson om…

…musikbranschen:

”Den är i en spännande utvecklingsfas, man vet inte riktigt vad som kommer hända. Det är nästan som en ny bransch som man måste lära sig, om man ska hänga med. Det släpps 250 singlar per dag, det är helt galet. Det är jättesvårt att slå igenom i dag.”

…att vara förälder:

”Det är extremt roligt och inspirerande att vara förälder. För mig som själv inte har några föräldrar är mina barn min största kärlek

i livet, de är min enda familj egentligen. Kärleken till en annan människa kommer och går, kärleken till barnen är evig.”

…personlig utveckling:

”Jag håller på med personlig utveckling dagligen, på olika sätt. Jag är en nyfiken person och att vara nyfiken i sig är att utvecklas. Jag har insett att jag inte är så präglad av mina föräldrar, utan är min egen lyckas smed på något vis. Jag reser mig fort efter ett fall och är bra på att snabbt tänka ut lösningar. Jag tycker att jag numera känner mig själv väldigt bra. Och med åldern kommer visheten sägs det ju.”

…att bli äldre:

”Jag älskar att åldras. Livet blir bara bättre och bättre och man gör inte samma misstag som man gjort tidigare. Jag skulle aldrig vilja vara 25 igen. Visst blir man skröpligare, men jag tränar för att orka med många år till.”

…relationer:

”Relationer är svåra. Ju mer jag åldras desto mer bekväm blir jag, men jag vet också mer och mer vad jag vill ha. Det svåra i en kärleksrelation är väl att jämka. Man vill inte vara knähund och inte heller sätta sätta sig på tvären för mycket. Jag är också noll självstolt, ber om ursäkt jämt. Jag tror att om båda har lätt för att säga förlåt så kan man mötas bättre. Det är också svårt med relationer som en känd person. Så fort jag går ut med en tjejkompis som är känd, undrar alla om vi dejtar och skriverierna drar i gång direkt”.

Vi pratar om det allt kallare och hårdare samhällsklimatet, om ”Lyckliga gatan” på Instagram och om orättvisor.

– Arrogans och orättvisa gör mig ledsen och förbannad. Att sparka neråt och göra sig lustig på andras bekostnad gör mig illa berörd. Jag har svårt för det ”puttenuttiga” och låtsasglamouren på Instagram, som våra barn växer upp till, i jakten på likes och klickar, menar han.

Att göra goda saker, som välgörenhet, genom musiken är självklart för Patrik.

– Jag gör mycket välgörenhetsjobb, galor och andra projekt. Nästa år är jag till exempel med i Alzheimer-kalendern som görs av 1,6 miljoners klubben och Projekt 322, tillsammans med bland andra Steffo Törnquist, för familjer som drabbats av cancer. Kan man ge så ska man tycker jag.

Drömmer om att testa skådisyrket

Patrik har medverkat i Melodifestivalen fem gånger, varav två gånger i Danmark. Han har vunnit grammisar och rockbjörnar och gjort ett flertal utsålda turnéer. Vad har han kvar för karriärdrömmar?

– Jag vill sjunga duett med Björn Skifs och Carola och så skulle jag vilja vara med i någon film eller tv-serie. Jag har fått förfrågan men hittills har jag varit alldeles för feg. Det är samma med ”Let’s dance”, jag tackar alltid nej, för att jag är för feg. Och så känner jag mig inte bekväm med att dansa inför publik. Jag hatar att göra bort mig, vilket jag säkert skulle göra. Men skådisvärlden är extremt intressant och jag inspireras mycket av film. Vi får se om jag tar mod till mig en dag. Och så väntar jag på en inbjudan till ” Så mycket bättre”.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + boken Träna hemma av Annika Sjöö. Läs mer!