Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Otrohet: Stanna eller gå? Testa dig själv

Att gå vidare efter en otrohet kräver tårar och tid. Oavsett om man väljer att stanna hos sin partner eller separera.

Men hur vet man om det är rätt att stanna eller gå? Gör pyskologens test och ta reda vilken väg som är rätt.

Frågorna är framtagna av psykologen Maria Farm.

Om ni väljer att fortsätta tillsammans

Parternas engagemang är avgörande för om det går att fortsätta.

– Det måste finnas ett frö till en önskan om att fortsätta tillsammans och en vilja att förstå varför det gick snett, säger Maria Farm.

Även den som blivit bedragen behöver fråga sig om man själv haft del i det som skett. Det är inte samma sak som att ta på sig skulden, betonar hon.

– Man behöver inte förlåta otroheten, men försöka se vad som finns att lära av den. Om det finns något att lära.

Maria Farm tycker att man ska avvakta med att sprida ut vad som hänt för vänner och bekanta.

– Visst är det bra att ha en förtrogen att prata med. Men i början måste man som par först få fatt i varandra och prata ordentligt.

Har man mindre barn är det klokt att vänta med att berätta för dem. Men man ska inte heller dölja sina känslor.

– Barn är experter på att läsa av en stämning och känna om föräldrarna inte mår bra. Det är jobbigt för dem att inte få det bekräftat. Man kan säga att man är ledsen över något som hänt och att det kommer gå över.

Rannsaka dig så att du inte stannar i relationen på grund av rädsla att få dålig ekonomi.

– Psykologiskt skapar det så småningom känslor av underlägsenhet och bitterhet. Känner man sig orolig kan man gå till en ekonomisk rådgivare och titta på hur en framtid som ensamstående skulle kunna se ut.

Till sist - acceptera att det tar tid att hitta tillbaka till varandra.

– Det kan ta flera år innan man är på banan och mår bra tillsammans igen. Men tänk på att kris kan leda till utveckling.

Om ni väljer att skilja er

Gråt och sörj den förlorade relationen. Det är ett viktigt steg mot att bli lycklig igen.

Älta och prata, det är bra för att förstå vad du varit med om. Men återigen - se upp så att du inte fastnar.

Många hamnar i existentiella frågor, som "vem är jag egentligen"? Det finns en risk att det triggar snabba, ogenomtänkta beslut som att skaffa en älskare, köpa en ny bil eller anmäla sig till flera kurser, menar Maria Farm.

– Ofta visar det sig att man inte var riktigt redo och avbryter innan man slutfört det nya projektet. Konsekvensen kan bli att man känner sig förfrämligad inför sig själv. Vi blir ju ledsna och sorgsna efter en förlust för att vi behöver backa undan ett tag. Unna dig en härlig weekendresa, gå hem tidigare från jobbet och titta på en bra film och unna dig god mat i stället.

Har man barn kan det vara en god idé att gå till en parterapeut eller en annan typ av rådgivning tillsammans för att prata om hur man ska styra upp framtiden, både känslomässigt och praktiskt.

– För många blir det väldigt bra och konstruktivt. Man behöver älta det som hänt, men tonvikten hamnar på samarbete. Ofta blir samtalen och kommunikationen också ärligare när man valt att dela på sig. Man är inte rädd längre och det finns en frihet i det.

1. Finns det en vilja hos båda att förstå vad som hände och varför?

2. Kan den av er som varit otrogen se sitt ansvar och visa ånger?

3. Finns det tid och möjlighet att sörja vad som gått förlorat?

4. Har du som blivit sviken ett nätverk och vänner att stötta dig mot och samtala med? Finns en förståelse hos den som svikit att detta behövs och tar tid?

5. Kan ni återknyta till vad som förde er samman från första början? Finns det egenskaper hos den andra som du fortfarande kan uppskatta och attraheras av?

6. Har båda realistiska uppfattningar vad relationen kan ge eller finns det överdrivna föreställningar om den perfekta partnern som ger mig allt?

7. Får båda parter tillräckligt mycket av sina viktiga behov tillfredsställda i relationen? Till exempel att känna sig sedd och bekräftad tillräckligt ofta, uppleva förståelse och få visad uppskattning.

8. Är relationen så jämställd och jämlik som båda önskar?

 

Svar: Om du svarat nej på flera eller samtliga av dessa frågor kan det vara dags att lämna relationen.

 

Här kan du läsa två berättelser om att gå vidare efter otrohet.