Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns en hel del saker du kan tänka på för att öka chanserna till maximal njutning.
Det finns en hel del saker du kan tänka på för att öka chanserna till maximal njutning.
Det finns en hel del saker du kan tänka på för att öka chanserna till maximal njutning.
Ni är två personer som har sex, och också två som ska se till att det blir skönt för er båda.
Ni är två personer som har sex, och också två som ska se till att det blir skönt för er båda.
Ni är två personer som har sex, och också två som ska se till att det blir skönt för er båda.
1 AV 2
Det finns en hel del saker du kan tänka på för att öka chanserna till maximal njutning.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Ni är två personer som har sex, och också två som ska se till att det blir skönt för er båda.
Foto: Colourbox

Orgasm – 7 oväntade orsaker till varför du inte får det

ORGASM. Sex som tar slut utan ett riktigt klimax är inte särskilt kul – så nöj dig då inte med det heller. Här får du vet allt om orgasm, hur du tillfredsställer din partner och sexologens tips för maximal njutning.

En explosion av vällust som får hela kroppen av vibrera av välbehag – eller en stor frustration. Så kan skillnaden mellan sex som avslutas med en orgasm kontra en akt där den uteblir beskrivas. Vi är säkert överens om att det förstnämnda är vad vi hoppas på att uppnå när vi har sex. Nu är det ju tyvärr så att detta inte alltid lyckas, av olika anledningar. Men det finns en del du kan göra själv för att öka chansen att nå klimax. Börja med att ta en titt på vår lista med sju saker som kan orsaka utebliven orgasm, inspirerad av magasinet Woman's Day. Längre ner hittar du dessutom tips från sexologen och knep för att tillfredsställa din partner.

LÄS OCKSÅ: Övningar för fontänorgasm

LÄS OCKSÅ: Orgasm - 10 skäl för att unna dig den ofta

1. Du sitter för mycket

Tillbringar du den största delen av dagen stillsittande vid ett skrivbord? Då kan det vara dags att förändra dina vanor. När vi har sex spelar bäckenbottenmuskulaturen en viktig roll. Det är de musklerna som spänns när du blir upphetsad och det är också här sammandragningarna vid själva orgasmen äger rum. Därför är det viktigt att ditt bäcken mår bra. Sitter du mycket kan det bland annat göra musklerna kortare, vilket gör det svårare att få orgasm. För att motverka att muskulaturen i bäckenbotten försvagas bör du ställa dig upp med jämna mellanrum under arbetsdagen. Ett annat tips är att stretcha höftböjaren, åtminstone någon gång under dagen.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

2. För mycket alkohol – och för lite vatten

Kroppen gör av med en hel del vätska under sexakten, så hjälp den lite på traven genom att fylla på med vatten. När du blir upphetsad ökar lubrikationen, alltså fuktningen av slidans slemhinna. Det fungerar som vårt naturliga glidmedel och skyddar de känsliga slemhinnorna under samlaget. Så för att allt ska glida fram smidigt och skönt under kärleksakten behöver vi vätska. Drick mycket vatten är det enkla tipset här. Om du dricker alkohol är det särskilt viktigt eftersom kroppen då blir mer uttorkad.

3. Mediciner som stör

Om du tar någon form av läkemedel och samtidigt upplever att du har svårt att komma kan det finnas ett samband. Det finns flera mediciner som kan påverka lusten, och exempelvis göra det svårare att bli våt – trots att du känner dig upphetsad. Enligt amerikanska läkare är de främsta bovarna här läkemedel som reglerar blodtrycket, preventivmedel och antidepressiv medicin. Även antihistamin, ett vanligt läkemedel vid exempelvis allergier, kan påverka då det kan göra det svårare att bli fuktig på naturlig väg. Många gånger hjälper glidmedel för att lättare nå njutning och förhindra obehag.

4. Din partner gör fel

En del saker kan du påverka själv, som att ta reda på vad du föredrar i sängen eller jobba på att slappna av och våga ge dig hän. Men allt är verkligen inte upp till dig. Ni är två personer som har sex, och också två som ska se till att det blir skönt för er båda. En vanlig anledning till att kvinnor inte når orgasm är att deras partner inte gör på rätt sätt, eller det sätt som fungerar för just dem. Kanske är det så att det som tidigare har fungerat på någon annan inte alls har samma effekt på dig – och då behöver du förmedla detta till din partner. För det är inte alltid helt enkelt att försöka lista ut det på egen hand, eftersom alla fungerar så olika. Kommunicera mera!

LÄS OCKSÅ: Åtta säkra sätt att ge dig bättre orgasmer

5. För få kärlekshormoner

Oxytocin brukar kallas vårt "må bra"-hormon, och det frisätts bland annat vid sex och beröring. Inte så konstigt då att det här hormonet går hand i hand med orgasm. Om din kropp inte producerar tillräckliga mängder av det härliga hormonet blir det svårare att nå klimax. Om du plötsligt känner dig orolig, eller inte har lust att träffa folk som du normalt tycker om att umgås med, är dina nivåer av oxytocin förmodligen låga. Det är dock inte bara mänsklig beröring som stimulerar hormonet. Om du har ett husdjur ska du veta att även gos med mjuka vänner som har päls hjälper till att höja nivåerna.

6. Du onanerar för sällan

Lär känna din kropp! För att du ska kunna ha det så skönt som möjligt tillsammans med din partner är det viktigt att du själv vet hur du vill ha det. Ett bra sätt att ta reda på det är att experimentera med dig själv. På så sätt kan du upptäcka hur du fungerar och vad du tycker är skönast. Sen kan du ta med dig det och visa din partner hur du vill att det ska gå till. Författaren Jenny Block, som har skrivit boken "O Wow: Discovering Your Ultimate Orgasm", rekommenderar att onanera minst tre gånger i veckan eftersom "orgasm föder orgasm". Det kan alltså bli en positiv spiral om man ägnar sig åt den här trevliga aktiviteten.

LÄS OCKSÅ: 5 anledningar till varför varje kvinna borde onanera regelbundet

7. Du glömde kissa

Har du för vana att hålla dig en stund i stället för att kissa så fort det trycker på? Försök då att ändra på det. Det är nämligen inte bra för sexlivet att gå runt och hålla sig. Börjar man ha sex utan att ha tömt blåsan ordentligt först kan det bli mer påtagligt att man är kissnödig när akten pågår. Och att vara medveten om behovet av ett toalettbesök är inte en bra kombination med sex. Det kan vara svårt att nå orgasm om du tänker på att inte råka kissa på dig i stället för att slappna av och hänge dig helt åt det ni håller på med. Avbryt då hellre sexet lite smidigt, och uppmuntra din partner att hålla i gång genom att onanera medan du går på toaletten.

LÄS OCKSÅ: 5 frågor om orgasm: "Får alla kvinnor det?

Vad händer i kroppen när du får en orgasm?

När du blir sexuellt upphetsad, eller kåt på ren svenska, ökar andningen och blodflödet i kroppen. För kvinnor är klitorisstimulans det vanligaste sättet att få orgasm, men det finns flera andra varianter. Dina bäckenbottenmuskler drar ihop sig i och det är under dessa sammandragningar som orgasmen infaller. Orgasm är dock inte samma sak som utlösning. Män får ofta utlösning vid orgasm, men kvinnor behöver inte få det. Kvinnlig utlösning kallas ibland squirt fontänorgasm eller sprutorgasm.

Mer om det läser du nedan.

"Jag har aldrig fått orgasm – hur gör jag?"

Anna-Lena är 34 år och har aldrig fått orgasm. I sin insändare till Hälsoliv beskriver hon det som ett stort problem eftersom hon lever tillsammans med en man som hon trivs med.

– Jag känner mig upphetsad och sexig, jag tänder på honom, men jag når liksom inte ända fram, skriver hon.

Inte ens när hon försökt på egen hand lyckas hon.

Sexologens tips

Enligt sexologen Suzanne Lindström kan utebliven orgasm bero på flera olika saker. Det kan handla om fysiska eller medicinska orsaker, psykiska problem som depression, oro och stress eller att personen i fråga inte haft möjlighet att träna sin sexualitet på ett bra sätt. Hennes tips för att träna fram orgasm är som följer:

Träna hjärnan! Fyll den med erotiska fantasier som just du tänder på. Förskjut alla negativa tankar och försök hålla dig kvar i lusten.

Med hjälp av ovanstående tankar onanerar du minst tre gånger i veckan. Utforska din kropp. Stimulera den synliga delen av litoris med ett eller flera fingrar och testa dig fram. Använd glidmedel för att starta din egen lubrikation. Ta gärna hjälp av vibrator.

Träna musklerna i bäckenbotten genom att knipa och slappna av.

Det finns gel som hjälper att stimulera orgasm som vissa gillar. Det finns även en klitorispump som gör att mer blod samlas i vulva och klitorisområde.

Fontänorgasm & sprutorgasm

Vätskan som kommer vid sprutorgasmen är forskarna inte helt överens om vad den består av, men det är i alla fall inte urin - och inte heller något som påminner om mäns sperma. Den kan helt enkelt vara slidans naturliga smörjmedel som hos vissa kvinnor ansamlas i större mängd och sen när orgasmens rytmiska sammandragningar äger rum så skjuts den ut och orsakar just ett smärre regn av könsvätska. Tidigare trodde forskare att detta var en sällsynt gåva för kvinnor, men i dag vet man att det är vanligare än vi tidigare trott - och de flesta kan faktiskt träna upp förmågan.

Läs mer om fontänorgasm här: Övningar för fontänorgasm

Så tillfredsställer du din partner

Enligt Women's Health finns det många sätt att hjälpa sin partner att få orgasm. Som vi nämnt ovan finns det knep du kan ägna dig åt själv men också sätt som din partner kan ta ansvar för.

Låt det ta tid. En snabbis kan vara alldeles underbart, men kvinnor kan behöva i snitt 10-20 minuter för att nå sitt klimax.

Tänk på ställningen. Sex bakifrån uppges vara en ställning som kvinnor har lättare att komma i. Förklaringen uppges vara att klitoris är ett så stort och komplicerat organ att delar av det sträcker sig långt in i vaginan.

Undvik stress. Det är nämligen inte särskilt bra om man vill nå orgasm.

LÄS MER: 9 saker du kanske inte visste om orgasmer

Multipla orgasmer

Kvinnor kan faktiskt få flera orgasmer på rad och då kallas det för multipla orgasmer. Detta är faktiskt något som går att uppnå med lite träning. Sexologen Suzenne Lindström säger så här:

"När du fått din första orgasm så vänta ett ögonblick - hur länge är olika för olika personer, men hämta andan utan att släppa "orgasm-vågen".

Be din man – eller prova själv – fortsätta att kraftigt stimulera det vi kallar g-punkten eller g-plattan (Graffners platta), det vill säga området fram i slidväggen cirka 3–4 centimeter in. Jobba samtidigt med bäckenbottenmusklerna då kan du få i gång orgasmen igen.
Man kan även prova att stimulera med vibrator, eller att din man har sina fingrar inne i dig och stimulerar G-plattan med en "kom-till-mig"-rörelse med fingrarna.
Ett annat tips är att om du kommer först så kan din pojkvän – om han är inne i dig – fortsätta samtidigt som du arbetar med bäckenbottenmusklerna. Ha tålamod, det kan ta lite tid att komma på hur man ska göra.
Utforska även det faktum att klitoris är ett stort organ. Från den synliga knoppen går det starka känselnerver som gör hela området mottagligt för beröring och stimulans."

LÄS MER: Hur gör man för att få multipla orgasmer?