I studien så analyserades 4 864 personer som alla hade varit gifta i ungefär 33 år.
I studien så analyserades 4 864 personer som alla hade varit gifta i ungefär 33 år. Foto: Shutterstock.

Ny studie: Par som dricker tillsammans är lyckligare

Par som dricker tillsammans generellt sett är lyckligare än de par som inte dricker tillsammans. 

Det menar en ny studie som har analyserat över 4 000 personer som alla varit gifta i mer än 30 år. 

Studien är publicerad i The Journals of Gerontology, och forskarna ville se om det finns ett samband mellan hur ofta par dricker tillsammans och hur lyckliga de upplevde att de var. 

I studien så analyserades 4 864 personer som alla hade varit gifta i genomsnitt 33 år. Forskarna kunde se att det inte verkade spela roll hur mycket som dracks, utan om paren drack överhuvudtaget. De som drack för mycket uteslöts ur studien, skriver Indy100. 

LÄS OCKSÅ: Fem tecken på att du lever i en kärlekslös relation

Båda två i paret ska dricka för att det ska vara ett lyckligt förhållande

"De par som drack lika mycket rapporterade att de hade ett lyckligare äktenskap än de som inte alls drack tillsammans", skriver forskarna i studien. 

Studien kunde också visa på att par där båda två drack måttligt och lika mycket var lyckligare än de par där bara den ena partnern drack. 

Forskarna poängterar att mycket av känslan av välmående hänger samman med att paren kanske dricker när man är ute på restaurang eller i andra mer festliga sammanhang vilket ökar känslan av lycka.  

LÄS OCKSÅ: 7 saker du aldrig ska acceptera i en relation

Drick med förnuft och måtta 

De par där en eller båda dricker för mycket är inte en bra faktor för ett lyckligt förhållande, menar forskarna, då en hög alkoholkonsumtion kan bidra till olyckliga relationer, svek och bråk. 

Givetvis ska man dricka alkohol med förnuft och måtta, men kanske kan denna studie göra så du vill ta ett glas vin på fredagskvällen med din partner? 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!