Det finns många anledningar till att ha sex.
Ny forskning visar att det skärper vår hjärnförmåga.
1 AV 2
Det finns många anledningar till att ha sex.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Ny forskning visar att det skärper vår hjärnförmåga.
Foto: Shutterstock

Ny forskning: Därför blir du smartare av sex

Vill du bli smart samtidigt som du har riktigt roligt?

Skippa korsordet och ha sex i stället! Ny forskning visar nämligen att ett aktivt sexliv är rena rama hjärngympan - framför allt senare i livet.

Det finns många anledningar till att ha sex. Förutom det uppenbara kan det reducera stress, sänka blodtrycket och stärka immunförsvaret.

Nu har en ny mindre studie hittat ytterligare ett skäl. Sex tycks öka vår kognitiva förmåga, specifikt för personer över 50 år.

– Sexuella relationer senare i livet är inte bara viktigt för sexet. Det påverkar andra faktorer också, säger studieförfattaren Hayley Wright, från Coventry University, enligt Independent.

Sammanlagt deltog 73 personer i undersökning mellan åldrarna 50 till 83 år. Och de deltagare som hade sex oftast lyckades i genomsnitt bättre i en rad olika tester som forskarna genomförde.

LÄS OCKSÅ: Forskarna: Så länge pågår ett normalt samlag 

Forskarnas teori - därför blir vi smartare

Extra tydligt blev det under verbala uppgifter - där deltagarna bland annat uppmanades att namnge så många ord eller djur de kunde på bokstaven F under en minut. Samma deltagare lyckades även väl på visuella tester.

LÄS OCKSÅ: 60 heta sextips

Däremot upptäcktes ingen skillnad när det kom till minne, språk eller uppmärksamhet.

Den stora frågan nu är förstås VARFÖR? Forskarna har ingen definitiv förklaring men misstänker att det kan vara sammankopplat med signalsubstanser som dopamin och oxytocin som frigörs under sexuella akter.

Studien är publicerad i The Journals of Gerontology.