”Under coronan har jag hållit mig undan och varit mycket i skärgården. Jag har varit försiktig, tvättat händerna och hållit avstånd.”
1 av 2: ”Under coronan har jag hållit mig undan och varit mycket i skärgården. Jag har varit försiktig, tvättat händerna och hållit avstånd.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Niklas Strömstedt med hustrun Jenny Strömstedt.
2 av 2: Niklas Strömstedt med hustrun Jenny Strömstedt. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Niklas Strömstedt: ”Vi passar väldigt bra ihop”

Niklas Strömstedt är aktuell med en ny säsong av ”Tillsammans med Strömstedts”. I relationsprogrammet besöker han och hustrun Jenny andra kända par. Privat vårdar de sin relation med ständigt pågående samtal – och de bråkar nästan aldrig.

– Vi har bråkat så mycket tidigare i våra liv, så vad fan ska man hålla på med det för?

Niklas Strömstedt har fyllt 62, men ännu syns inga grå strån i den mörka kalufsen. Han protesterar, och drar fingrarna genom håret och lutar fram huvudet för att visa.

– Jo, jag har faktiskt klippt mig i dag. I snart 20 år har jag frågat frisören om det inte kommit något grått och nu har det börjat komma lite här under. Det är snyggt med lite insprängt på sidorna. Det ger pondus. När vi träffades trodde Jenny att jag färgade håret, men det har jag aldrig gjort i hela mitt liv.

Niklas är klädd i vita jeans och jeansskjorta. Han håller formen och under pandemin har han cyklat, rott och kört crosstrainer på lantstället på Dalarö. Löpning låter han bli, det klarar inte knäet.

– Under coronan har jag hållit mig undan och varit mycket i skärgården. Jag har varit försiktig, tvättat händerna och hållit avstånd. Det har räckt för mig. Ibland har Jenny kommit ut till Dalarö. Det tar bara 45 minuter dit och får man lappsjuka kan man åka in till stan.

LÄS OCKSÅ: ”Jag kan inte prata om mamma utan att börja gråta”

Får inte träffa sin mamma

Niklas nickar ut genom fönstret på Hotel Rivals bistro i Stockholm. Inte långt härifrån ligger parets våning. Han konstaterar att det är märkliga tider. Under en lång period fick han inte träffa sin mamma, författaren och journalisten Margareta Strömstedt. På Instagram finns en bild på honom och Jenny i visir när de hälsar på Margareta på hennes boende. I somras fick de möta henne bakom plexiglas och en kort period kunde han besöka hennes rum om han bar visir. En enda gång under sommaren var mamma ute på landet. Och nu får de inte ses alls.

Niklas Strömstedt

Ålder: 62.

Gör: Artist, sångare, låtskrivare, programledare med mera.

Bor: Våning på Södermalm i Stockholm. Hus på Dalarö.

Familj: Hustrun Jenny Strömstedt, 48. Sönerna Simon, 29, och Adam, 33, med Efva Attling. Dottern Maja, 22, med Agneta Sjödin. Jennys barn, Mika och Kitty, 20, och Vanna, 17.

Aktuell: Ny säsong av ”Tillsammans med Strömstedts” i TV4 och på CMore. ”GES – Stanna världen en stund”. Konserten har premiär på Cirkus i Stockholm den 1 september. Sista föreställning ges 3 oktober. Ständigt aktuell med katten Kerstins konto på Instagram: kerstinstromstedt. Spelning på Hesselby slott den 10 april.

– Det är fruktansvärt. Hon fyller 90 år. Det är klart att de är rädda att få in smittan i huset, det har jag full förståelse för. Men just det där att väga den tiden som är kvar mot att inte få träffa den man helst av allt vill träffa. Nu håller vi kontakt genom att ringa. Det blir korta samtal, men hon blir ändå glad att jag ringer. Hon har fått en spruta och ska få en till. Framöver hoppas jag att få hämta henne och äta lunch.

År 2016 gick hans pappa, Expressens tidigare chefredaktör, publicisten Bo Strömstedt bort.

– Jag saknar honom jättemycket. De sista två åren gick han in i dimman. Nästan varje dag pratar jag med honom när jag går eller cyklar förbi Maria kyrkogård, där han ligger. Jag är nyfiken på vad han skulle tyckt om saker i dag. Strömningar i världen och i Sverige. Han hade ett otroligt civilkurage. Han var inte rädd för någonting, kändes det som.

LÄS OCKSÅ: Shirley Clamp, 48 om att vara kär igen – och våga satsa fullt ut

Ny säsong av ”Tillsammans med Strömstedts”

När pandemin slog till var Niklas Strömstedt, Orup och Anders Glennmark mitt upp i repetitionerna av nya showen ”Stanna världen en stund”. I ett och ett halvt år hade de jobbat med föreställningen, som skulle ha spelats i Göteborg förra våren. Nu är planen att den ska ha premiär på Cirkus i Stockholm i september.

– Jag gjorde fyra spelningar förra året, om man räknar ”Små grodorna” vid midsommarstången. Tre spelningar var på Hesselby slott med 50 personer.

https://www.instagram.com/p/CLHAcFPD3S6/

Under året har han och Jenny också spelat in ”Tillsammans med Strömstedts”. Nya säsongen beskriver han som rolig med väldigt olika sorters par. Bland andra medverkar Mikael ”Soldoktorn” Sandström och Lotta Engberg.

– Det var kul att träffa ett par som är helt nyförälskat. De är ändå i 60-årsåldern och har bagage och erfarenheter. Andra par är Christer Björkman och Martin Kagemark, som hängt ihop i över 20 år. Bathina och maken Aje Philipson, som har nio barn med tre fruar. Strömstedts har även hälsat på Carl Bildt och Anna Maria Corazza Bildt i norra Italien, där hennes familj äger en hel by.

LÄS OCKSÅ: Perrelli: ”Jag behöver min publik för att fungera”

Jobbar med hustrun Jenny Strömstedt

Att jobba ihop med sin äkta hälft fungerar bra, menar Niklas.

– Jag och Jenny har roligt ihop. Det är lätt och inte tillgjort för fem öre, tycker jag. Mellan dem finns ett ständigt pågående samtal.

– Det är viktigt att man vet vart den andra är på väg. Man kan inte veta allt om en annan människa, men det är bra om man vet var man är någonstans. Annars är det lätt att man plötsligt drar åt olika håll.

Ni bråkar inte så mycket?

– Nej. Det är klart att vi kan tjafsa och ryka ihop. Båda två kan bli irriterade och tända till, men det finns ingen surhet som man samlar på sig. Men det är klart man kan tycka olika om saker.

När Niklas ska tänka ut ett konkret exempel blir han tyst.

Har ni lugna temperament båda två?

– När propparna går så går ju propparna. Det har mycket att göra med hur mycket annat skit man har i huvudet. Men vi har ganska jämna temperament. Vi har bråkat så mycket tidigare i våra liv, så vad fan ska man hålla på med det för?

Vad har du och Jenny för kemi?

– Det finns en lätthet i den. Vi har ju levt ett tag båda två och övat på andra. Vi passar väldigt bra ihop. Jag tycker hon är en av de roligaste personer som finns. Det är också skönt att leva ihop med någon som har bra morgonhumör.

Träffades för 14 år sedan

Har du varit med om motsatsen?

– Jaha då. Ett dåligt humör på morgonen är jobbigt. Man vill inte vara där då, även om man vet att det inte är personligt. Det är härligt med någon som är glad att se en även på morgonen.

Han och Jenny möttes för 14 år sedan. En perfekt tid, tycker han.

– Jag tror inte vi hade varit ihop i dag om vi träffats när vi var 25. Man har så mycket idéer när man är yngre. Man är inte färdig som människa, är ängslig och vet inte riktigt vad man vill.

Vad har du tagit med dig från dina tidigare relationer?

– Det är klart att jag lärt mig mycket. Hur jag inte ska göra. Att man måste våga prata och våga lita på att den andra vill ha en ändå, oavsett vad man säger. Jag har slutat vara så himla ”till lags” och tassande, slutat kratta. Om man ska försöka hålla alla på gott humör hela tiden, blir ingen på gott humör. Däremot är det underbart med folk som vågar säga vad de tycker. Både jag och Jenny har nog blivit bättre på det.

Om relationen till Efva Attling

Nyligen la Niklas upp ett inlägg på Instagram där han skrev ”Heja kärleken! Och vänskapen! Stort grattis och hurra för Efva & Eva som i dag har varit gifta i 25 år!”

– Vi har en jättebra relation, jag, Efva, Eva och Jenny. Jag och Efva var ändå ihop i 15 år. Det är klart att det är jobbigt att separera, men det är korkat att slänga någon på sophögen som man har hängt med så länge. Vi har dessutom två barn ihop. Vi tycker ju om varandra i grunden, fast vi slutade vara kära i varandra. Jag har en bra relation med Agneta också.

Hur är det att leva i bonusfamilj?

– Vi var rätt varsamma, tycker jag. Jennys döttrar var tre och sex när vi träffades. De är 17 och 20 nu. Vi var ihop i tre år innan vi flyttade ihop. Då hade barnen träffat varandra ganska mycket. Jag tycker att det har funkat rätt bra. De har ju en pappa. Jag kan aldrig bli deras pappa, men jag kan bli en vuxen person som de kan ha förtroende för, bråka med och också ha roligt med.

Niklas Strömstedt om…

…tittarreaktioner på ”Tillsammans med Strömstedt”:

– Om jag går på Ica Maxi i Haninge och handlar kan hända att det kommer fram en gubbe i min ålder eller äldre: ”Alltså Strömstedt, vi brukar ju kolla på programmet, jag och Solveig. Vi har inte snackat om sån här skit på 30 år, men vi har börjat babbla.”

– Jenny har fått ett brev från en

kvinna som skrev att hon och hennes man alltid tittade på TV4 Play för att kunna ta paus mitt i programmet och prata. ”Tillsammans med Strömstedts” har en lite parterapeutisk funktion. Det får folk att titta på sig själva och sina relationer och prata om vad de kan göra åt något problem.

…nya showen med GES:

– Jag, Orup och Anders Glennmark döpte den till ”Stanna världen en stund” och det var ju ett jävla lämpligt namn. Vi är ju ett popband och det blir en rolig, snygg och bra popshow med en och annan låt som man känner igen. Det är vad man vill ha nu. Att jobba ihop funkar jättebra. Orup är väldigt bra på det visuella och kläder. Anders är musikalisk chef. Jag är kommunikationschef och bra på att formulera vad vi ska säga,

skriva pressreleaser

och mellansnack.

– Jag längtar så mycket efter att få spela, få vara i en lokal där folk sjunger med. Den första september hoppas vi ha premiär på Cirkus.

…kattkontot på Instagram:

– Under coronan har jag skött ett kattkonto, som min dotter Maja och Jennys dotter Mika startade för sex, sju år sedan. Sedan har det varit vilande. När jag har varit på landet och inte haft så mycket att göra har jag tagit tag i det.

– Vår katt Kerstin har ett eget språk. Hon är väldigt intresserad av ord och tycker att många är väldigt knäppa och borde betyda något annat. Kerstin är en devon rex och har en stor släkt som hon gärna berättar om. Hon har en otrolig personlighet, är jätterolig, nyfiken och vill alltid vara med.

– Någon på Göteborgsposten uppmärksammade kattkontot och skrev något ringde de från Nyhetsmorgon och ville att jag skulle komma med Kerstin. Jenny hade ingenting alls med det att göra. Du anar inte hur många män som blev provocerade av det här. Att en medelålders man driver ett kattkonto på Instagram och gillar katter. De kallade mig ”bögjävel ”och ”kärring” och skrev att riktiga män inte ska hålla på med katter. Det var intressant att se vad det väckte. Till varje fredag skriver Kerstin en ny sång på en minut. Det är möjligt att jag väljer ut 15, 20 barnvisor och spelar in på riktigt. Då får Kerstin gå in i en riktig studio.

– Namnet Kerstin kom jag på. Vår andra katt heter EC, Eva Charlotte. Det är Eva Dahlgren som har döpt henne efter sig själv.

…tatueringarna:

– På underarmen har jag en kanin som jag gjorde på Gotland sommaren 2015. När Miriam Bryant hade sin dag i ”Så mycket bättre” hade hon tagit dit sina två favorittatuerare. Kaninen är ju Jenny. Sedan får man använda sin fantasi.

– AIK-märket på överarmen har jag haft länge. Det är en riktigt gammal, sliten tatuering som jag gjorde i 20-årsåldern. Ska man tatuera något måste det vara något man aldrig ångrar.

…glasögon:

– Glasögon är trevligt. Jag har jättemånga. De jag har i dag är väldigt lätta, ganska originella och gjorda av återvinningsbart material. Jag vill gärna hitta glasögon som har ett eget uttryck. Totalt har jag kanske 20 par med olika färg på glas. Vissa blir mörka i solen.

…motto:

– Jag brukar citera min pappa: ”Med stor aptit på nästa skit.” Det är bara att hugga in. Jenny har också ett motto som är bra: ”Ha kul och skitsamma.”

Sönerna Simon och Adam hann flytta hemifrån innan de flyttade ihop. Men dottern Maja och Jennys döttrar har bott ihop och blivit tajta. I dagarna flyttar Jennys tvillingar ut. Under året har barnen haft skola hemifrån.

– Det har varit folk hemma hela tiden. Ett ständigt pågående där någon gör mat i köket. Det har vi klarat bra, men det har så klart varit påfrestande ibland. Och att inte få gå till plugget och träffa kompisar är tråkigt för dem.

Är det för jobbigt och jag går helt in i dimman, så sätt mig i en rullstol och putta mig utför ett stup

Nu önskar Niklas bara att pandemin ska gå över. För övrigt tycker han att han befinner sig i ett väldigt bra läge i livet.

Tänker du på att det är 14 år mellan dig och Jenny?

– Det är klart att jag tänker på det. När jag är 80 är Jenny bara 66. Hon kommer få ta hand om mig, även om jag säger: Är det för jobbigt och jag går helt in i dimman, så sätt mig i en rullstol och putta mig utför ett stup. Jag brukar säga att livet är som en glass och största delen av glassen är upp- äten och den jäveln smälter ganska fort. Det gäller att välja rätt saker. Bara gå in i projekt som är otroligt lustdrivna.

Runt honom går fler och fler kompisar och personer han haft kontakt med bort. Även om han slår bort det, vet han att livet inte varar för evigt.

– Skulle jag trilla av pinn nu skulle jag ändå säga att jag har fått vara med om mycket härligt. Mitt liv är väldigt lustfyllt, även om det drar ner humöret att inte få träffa människor. Just det här att gå ut och käka, gå på fest, konsert och teater. Jag saknar det så in i helvete. Annars är det jättebra och vi har förhoppningsvis många härliga år framför oss.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!