Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 20 apr 2019 19:00

Niklas Engdahl, 44, om kärleken till sambon

Niklas Engdahl är bland annat känd för sina roller i ”Bonusfamiljen” och ”Den inre cirkeln”.

Niklas Engdahl är bland annat känd för sina roller i ”Bonusfamiljen” och ”Den inre cirkeln”.

1/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Han är dessutom nominerad till Stora Ljudbokspriset för tredje året i rad.

Han är dessutom nominerad till Stora Ljudbokspriset för tredje året i rad.

2/2

Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I dramat ”Den inre cirkeln” strävar skådespelaren Niklas Engdahl, 44, efter makt. I ”Bonusfamiljen” däremot vill han ha barn till varje pris. Något som förvånar de sydamerikanska tv-tittarna.

Privat lever skådespelaren familjeliv med kärleken sedan 23 år tillbaka.

Niklas Engdahl om sin bästa…

…söndag 

– Det är när man vaknar och det är vårvarmt ute. På söndag ska vi gå ut i trädgården, röja och städa bort vintern. Vi ska kratta, ta bort kvistar och bära en och annan sten. Det kommer bli riktigt skönt, samtidigt som jag fasar lite för det. Jag är ingen trädgårdsmänniska. 

…vårkänsla 

– När det börjar röra sig bland knopparna. Då vet jag att golfbanorna öppnar i Stockholmsområdet. Jag spelar så mycket jag bara kan och har sju i handikapp. Jag bor nära Årstafältet i södra Stockholm och brukar stå och slå på deras driving range. Väljer jag att boka ljudbokstider på morgonen eller kvällen kan jag ge mig ut och spela mitt på dagen. 

LÄS OCKSÅ: Kristin Kaspersen om glädjen efter stora sorgen

…spänningsdrama 

– Jag är jättestolt över ”Den inre cirkeln”, som bygger på Per Schlingmanns bok. Min karaktär, näringsminister David Ehrling, kommer från näringslivet. När han gör anspråk på makten får han reda på vad det innebär att bli skärskådad och granskad. Att filma en månad i Fårösund var en dröm bara det. Två och en halv månad var vi i Visby. Det var som att byta land. 

…”Bonusfamiljen” 

– Just nu ligger ”Bonusfamiljen” säsong ett ute på Netflix i 170 länder. Det är så intressant. Jag har fått två meddelanden från sydamerikaner som skriver: 

”There's no one like Henrik in my country.” Henrik är en man som vill ha barn till vilket pris som helst. Han har ingen som helst familjebyggarmacho-attityd, utan är bara barnsugen. 

…Petra Mede

– Hon är underbar och bäst på alla sätt. Vi bestämde oss för att gilla varandra och så gjorde vi verkligen det. Visst finns det väl någon form av gnista mellan oss i ”Bonusfamiljen”. Hon är extremt proffsig, rolig och omtänksam. När vi spelade in en scen i en kyrka med många statister, hälsade Petra ta mig fan på allihop. Hon är så vänlig. 

…njutning 

– God mat, som moules frites, är en njutning. Just nu står jag och gör coq au vin till några kompisar, som kommer på middag. Jag hoppas det ska bli gott och smakrikt och att pinot noir-vinet jag har i är bra. Det handlar inte om att vräka i sig mat, utan att sitta och snacka länge. 

LÄS OCKSÅ: Sanna Nielsen: ”Jag tvivlar alltid lite på mig själv” 

…köksredskap 

– Det är min helt nyslipade Globalkniv. Den kom tillbaka från slipen i går. Den är 15 år gammal och fruktansvärt bra att skära ihop ingredienserna till en coq au vin med. 

…kärleksminne 

– Det är när jag träffade Moa, min sambo. Och så klart när vi kom hem efter att vår dotter Olivia-Li hade fötts. Det var starkt. En väldigt kärleksfull upplevelse. Då bodde vi på 25 kvadrat någonstans. I dag är Olivia-Li 15 år. Jag och min sambo har varit ihop i 23 år. Vi träffades när jag jobbade på nattklubb vid Chinateatern och gick Kulturamas teaterlinje. Moa jobbade på Riche och skulle gå en kurs på Dramatiska institutet. Vi träffades i de sammanhangen. Jag föll för hennes spontanitet, öppenhet och kärleksfullhet. I dag är hon filmproducent. 

…ljudböcker 

– Jag läser in mycket ljudböcker. Förutom att det ger mig en faktura får man en fantastisk fokusträning. Under ett tretimmarspass är jag som i en liten bubbla. När jag läser hittar jag alltid något jag gillar. Förra året vann jag Stora Ljudbokspriset. I år är jag nominerad för tredje året i rad. 

– Jag har fått väldigt fin respons från lyssnarna. De som gillar mig understryker att de ser bilder framför sig. Jag gestaltar inte och har en något så när neutral berättarton. Vissa uppläsare är väldigt dramatiska. 

LÄS OCKSÅ: Krister Henriksson, 72: Jag känner mycket skuld 

…bli igenkänd 

– Jag vet inte hur jag känner inför det. Efter ”Bonusfamiljen” har jag lagt märke till att folk känner igen mig. Precis som när jag var med i ”Återträffen” händer det att någon gärna vill tala ”Bonusfamiljen” på någon bjudning. Det är roligt. Men jag tror det var ännu roligare att bli igenkänd då jag var 20. När jag var med i såpan ”Vänner och fiender” på 90-talet hände det att jag fick gå förbi en kö till en nattklubb. Då kände jag mig väldigt tuff. Direkt efter såpan gick jag scenskolan i Göteborg. På Stadsteatern sa de till mig ”Vad fan, har du varit med i en såpa? Usch! Det är inte konst.” Sedan började de spela in ”Vita lögner” i Göteborg, en massa skådespelare fick jobb och dubblerade sina löner. Då var det plötsligt okej. 

…insikt 

– Jag tänker ofta på det där citatet av Robin Williams: ”Every single person you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind always.” Det är jättefint. Och sant. Vi har ingen aning om vilka eoner av personligheter som finns inom varandra. 

…barndomsminne 

– Det var nog när jag fick höra att jag skulle få en lillebror. Jag var 13 och syrran 10. Vi blev så otroligt glada, kanske för att vi hade frågat om vi kunde få ett syskon. Jag hade en fin, kärleksfull uppväxt i Ella gård i Täby. 

...misstag 

… Mitt största misstag är varenda gång jag tänker att det där gör jag i morgon. Rent konkret har det väl hänt att jag skjutit på en räkning och fått straffavgifter. Ska jag hålla tal på ett bröllop skjuter jag upp att skriva talet. Fast jag hade de bästa tankarna i världen, så står jag där dagen innan.