Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 1 maj 2019 19:00

Missnöjd med sexet? Forskarnas enkla lösning

När ska man prata om sexet: Före, under eller efter?

När ska man prata om sexet: Före, under eller efter?

Foto: Shutterstock

Hur får man sexlivet att bli bättre?

Nyckeln är i de flesta fall att kommunicera om det.

Enligt en ny studie kan kommunikation på rätt ställe göra både under för sexet och relationen.

Kommunikation och sex går hand i hand – hur kan man annars veta vad den andra gillar? Men om du trodde att det räcker att bara ge instruktioner på förhand och recensera sexet efteråt för att förbättra sexlivet är du ute och cyklar.

En ny studie, som publicerades i Journal of Sex & Marital Therapy och som bland andra Health har skrivit om, säger att sexsnacket funkar bäst om det även sker under själva akten.

Kommunikation + sex = bra matchning

I studien analyserade forskarna sexlivet hos 400 personer för att besvara frågan om kommunikation under sex – både verbal och icke-verbal – kan förutspå sexuell tillfredsställelse.

Och, ja: Ju mer du kommunicerar desto bättre sex.

Oavsett om kommunikationen skedde med ord eller genom att exempelvis styra partnerns hand såg forskarna att de som kommunicerade under akten var mer nöjda med sexet men också med själva kommunikationen. 

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga skäl till att sexlivet kraschar i relationer 

Testa sig fram

Men hur gör man för att kommunicera effektivt? I stundens hetta vill man ju gärna att det man säger ska ge omedelbart resultatet. Många tycker dessutom att det känns jobbigt och genant att prata under själva sexet.

I en artikel om oralsex säger sexinspiratören Marika Smith så här till Hälsoliv: 

– Folk är olika och gillar olika saker. Mycket handlar om att lära sig att lyssna och känna in vad den andra gillar, men för att kunna komma dit är det bra att vet hur det tekniska funkar.

Det betyder inte att man behöver lära sig allt om anatomi, men att det det kan vara bra att testa sig fram och lära sig att sätta ord på de tekniker man tycker om.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner bedra dig? 7 faktorer som ökar risken för otrohet

Det är också bra att komma ihåg att kommunikation är mer än bara prat. Det går att visa hur man vill ha det genom att styra, flytta och justera med handen.