Eva stod inte ut med sin bortskämda syster.
1 av 2: Eva stod inte ut med sin bortskämda syster. Foto: Shutterstock
Det vackra lantstället blev en källa till konflikt, snarare än glädje.
2 av 2: Det vackra lantstället blev en källa till konflikt, snarare än glädje. Foto: Shutterstock

”Min 45-åriga syster fick ett tonårsutbrott”

Syskonskap är ingen garant för att man ska komma överens. Det fick Eva erfara när familjens lantställe skapade en stor konflikt i familjen.

Här är hennes historia.

Sommarstället som jag och mina två systrar delade med våra föräldrar var egentligen en dröm. Det låg på en udde vid en sjö och bestod av flera små 1800-talshus, som låg utspridda i en ekbacke. Här hade vår familj bott sedan 30-talet, då farfar köpte gården.

Jag och systrarna hade tillbringat alla sommarlov på lantstället. Som äldst hade jag varit lekledare och småsystrarna hängt på. Vi cyklade till lanthandeln, hade picknick och badade från bryggan tills läpparna blev blå.

När jag var 21 gifte jag mig, och jag och min man Anders fick flytta in i huset närmast sjön. När Ellen och Anne, som är två och sex år yngre, träffade sina män fick de ta varsitt hus längre upp i backen. Anne uttryckte genast sitt missnöje. Hon tyckte att det var orättvist att jag skulle bo några meter från badklipporna, medan hon fick nöja sig med ett hus med träd framför. Visst kunde jag förstå henne. Det är klart att det är härligare att sitta på verandan med sjöutsikt än att sitta i skuggan i bersån.

LÄS OCKSÅ: Karin, 38: Jag tålde inte mammas nya man

Gnället fortsatte

Däremot var huset som Anne bodde i dubbelt så stort som vår stuga. Där fanns dusch, toalett och nyrenoverat kök, medan vi fick hålla tillgodo med kokvrå och torrdass.

Ändå fortsatte Anne att gnälla. Till slut fick jag nästan dåligt samvete när jag och min make Anders njöt av varsitt glas rosé på verandan. Maken tyckte att jag var löjlig. Det var ju inte så att syrran var fastkjättrad vid huset. Nere på bryggan fanns både bord och stolar, där de kunde sitta.

Det gjorde de också. Så pass mycket att ingen annan ville gå ner dit. Det var som att de hade ockuperat bryggan. Om någon annan hann dit före henne var det småsura kommentarer: ”Jaha, ja här hade ju jag tänkt sitta och läsa i dag.”

Jag blev provocerad, men sa inget för husfridens skull

Ända sedan Anne var liten hade hon haft drag av prinsessan på ärten. Det var alltid synd om henne, om inte hon fick det bästa och andra passade opp på henne. Hennes man sprang upp- och nedför backen för att hämta badhanddukar, kaffe och koftor till henne. Jag och Ellen himlade med ögonen

Allt det där hade man kanske kunnat stå ut med, värre var det med hennes lathet. Att klippa gräsmattan med åkgräsklippare tog nästan tre timmar. När vi andra hade klippt gräset flera gånger var frågade jag Anne om inte hon eller hennes man kunde ta det. Anne sa nej direkt, de hade sovit dåligt. En timme senare stack de ut och sprang milen. Jag blev provocerad, men sa inget för husfridens skull.

Inte en enda gång klippte syrran gräset den sommaren, trots att jag frågade flera gånger.

LÄS OCKSÅ: Att bryta kontakten med sin mamma – 3 kvinnor berättar

Vägrade hjälpa till

Inte heller hjälpte hon våra föräldrar att måla huset eller handla som vi andra.

I slutet av augusti var det dags för den årliga fixarhelgen på landet. Jag och Anders åkte ut på torsdagen för att laga vindskivor och byta plankor på bryggan. Mamma, pappa och Ellens familj kom på fredagsmorgonen. Alla högg i. Lördagen kom, men Anne och maken dök inte upp. När mamma ringde fick hon till svar att Anne inte orkade komma, hon hade haft en helvetesvecka på jobbet.

På kvällen såg jag bilderna som min syster lagt ut på Facebook: Anne och väninnorna hade gått en lång powerwalk i ett naturreservat och nu var det dags för balkonghäng med bubbel. Jag visade inlägget för Ellen, som blev lika förbannad som jag.

På söndagen satte vi oss ner med våra föräldrar över en fika. Både jag och Ellen hade fått nog. Mamma tyckte det var jobbigt och ville inte ha några konflikter, men hon höll med oss. Det gjorde även pappa.

Slutade komma

Jag och Ellen gjorde upp ett arbetsschema för lantstället. Egentligen var det varken min eller Ellens stil, men vi såg ingen annan utväg än att dela upp allt som behövde göras.

På kvällen mejlade vi listan till Anne. Ingen av oss fick något svar. När vi sågs nästa gång på fars dag var hon tvärsur. Jag frågade om hon hade fått listan. Det hade hon, men den var så löjlig att hon inte ens tänkte kommentera den, sa hon. Sådant behöver man inte skriva ner, det löser sig av sig självt. När både jag och Ellen protesterade fick min då 45-åriga syster ett riktigt tonårsutbrott. Vi bara stirrade på henne. Jag kände att jag blev kall. Jag tänkte inte längre acceptera att min syster härjade med oss. Så fort något inte var till hennes fördel, tog hon sig rätten att bli arg eller sura.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 Stockholm

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Sommaren därpå hade min syster och hennes man hyrt en stuga på en sjötomt. Det här är femte sommaren som min syster vägrar vara på vårt lantställe. Ska jag vara helt ärlig tycker alla i familjen att det är lite skönt. Det är märkligt hur en person kan förstöra stämningen för en hel familj.

Även Anne verkar nöjd. Varje dag lägger hon upp mängder med bilder från sitt sjöställe med kommentarer som ”Världens underbaraste plats med bästa sällskapet”.

Berättat av Eva, 52, för Åsa Görnerup

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!