Mikrootrohet: Är du otrogen utan veta om det?

Olika par drar gränsen för otrohet på olika ställen.

En flyktig klapp på axeln, en lättsam flört i sociala medier. Ett snabbligg via en app.

Den här artikeln handlar om det som bara nästan är OK.

Andra har också läst

Foto: Shutterstock

Vad är mikrootrohet?

Det ska sägas: Varje deltagare i ett förhållande sätter sin egen gräns för vad som är otrohet. Om båda parterna i förhållandet har dragit linjen på ungefär samma nivå minskar risken för besvikelser.

Vissa gränser är nog de allra flesta ganska överens om. Samlag med andra är otrohet oavsett kontaktsätt. En klapp på axeln är acceptabelt för det stora flertalet.

Men där emellan finns det många steg av positiv kontakt med personer i omgivningen som kan trigga svartsjuka utan att självklart kvala in i begreppet. Helt enkelt: mikrootroheter.

LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet

Vad är en mikrootrohet?

– Det är ett lite roligt begrepp, typiskt för vår tid, säger Maria Farm, legitimerad psykolog.

Att äta en ostörd lunch, starta messengertrådar, plocka upp gamla bekantskaper med det där lilla extra. Kort sagt eftersöka kontakter som den andra personen i förhållande inte helt självklart skulle känna sig bekväm med.

Många par avstår enligt Maria Farms erfarenhet från att prata igenom hur de ser på trohet och otrohet. Man tycker att det är jobbigt, tror att man är överens. Frågan tas upp när den aktualiseras av svartsjuka eller yttre händelser.

Hur närmar man sig en diskussion om var gränserna går för mikrootroheter i ens eget förhållande?

– Det påverkas av om man blir upptäckt eller inte - då blir det ofta en kris, säger hon.

Psykologen: "Gå till botten med det"

Om det skett en mikrootrohet som partnern inte har en aning om kan man själv välja hur man vill gå vidare.

– Antingen kan jag välja att hålla händelsen för mig själv och ser på vad i mig som lett till det beteendet, eller så kan jag välja att dela den med min partner.

– Man kan behöva förstå vad är den här andra relationen står för, kan vi förstå den utifrån något som pågår antingen i parrelationen eller i det egna livet?

Om man upptäcks och vågar se vad som ledde fram till att man gjorde som man gjorde kan det leda relationen framåt.

– Satsa på att gå till botten med det, då kan det bli en utveckling. Men det är jobbigt för den som känner att hen har blivit förd bakom ljuset.

Hon tycker att par som träffats via appar som Tinder ofta har formulerat sig mer om var gränserna går. I den digitala dejtingvärlden är normen att man kan träffa flera andra samtidigt.

– Många jag träffar på mottagningen har träffats via Tinder.

– Där kommer man till en punkt där man säger "Nu träffar vi bara varandra" Man tar bort sin Tinderprofil helt enkelt.

Sätt gränser

Hon säger att det blir lite mer avdramatiserat än om man träffas via sociala sammanhang, som bekanta eller via jobbet.

– I en relation som börjat på det sättet kan det bli naturligt att man pratar mer om värderingar som "Hur tänker vi kring otrohet?", "Vill du ha barn?", "Flytta ihop?".

Man förutsätter inte lika mycket om varandra som i det sociala sammanhanget.

Kan man bestämma att mikrootroheter är ok?

– Det klassiska uttrycket att jag inte bör göra mot andra vad du inte vill att de ska göra mot dig. Det är väl bra också här.

MIKROOTROHET ELLER INTE? KLICKA VIDARE FÖR PSYKOLOGENS SVAR

Foto: Shutterstock

1. Spana in

Vad: Att möta andras blickar, säga hej, uppmärksamma andra personer och tycka att de är attraktiva.

Psykologen Maria Farm:

– Nej, det tycker inte jag räknas som mikrootrohet. Hur ska man kontrollera det?!

– Det är nog vanligt - det kan finnas en underton i att man kan tycka att någon är attraktiv.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Foto: Shutterstock

2. Fantisera

Vad: Att tänka på, fantisera om, vilja närma sig en viss person.

Psykologen Maria Farm:

– Vi människor har olika behov och begär som ibland krockar. Vi kommer kunna ha fantasier om andra, det tror jag är naturligt. Jag tror inte på förbud, det blir väldigt laddat.

– Om jag jämför med mina tvångsklienter, det funkar ju aldrig för dem att förbjuda dem att tänka på något. Man måste acceptera sina egna tankar och upplevelser, det är bara tankar ändå.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Foto: Shutterstock

3. Sociala medier-kontakter

Vad: Att lajka, kommentera, pinga, kanske chatta utan sexuellt innehåll.

Psykologen Maria Farm:

– En värderingsfråga. Nej, det är inte en otrohet, men man kanske kan fundera lite på vad det står för. Inte dömande mot sig själv eller den andra, det kanske står för något man saknar.

– Att ha en flirtig ton, komma in i en jargong, det kanske många inte räknar som en otrohet så länge det stannar därvid.

Det kan vara en mikrootrohet.

– Tanken har slagit mig, vad annorlunda det är nu för tiden när man väldigt lätt kan bli vän med en gammal vän, ett ex eller klasskamrat. Man får reda på så mycket om dem, förr i världen bara släppte man dem. I dag kan man, om man vill, ha mycket mer koll. Det kan spä på fantasier, det är så lätt att få fatt på varandra.

– När det krisar i den egna relationen, att man börjar sukta lite - var det han då, den där killen, han var så mysig. Det är väldigt lätt att blippa i väg en förfrågan, annars hade vi inte gjort oss det omaket.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

Foto: Shutterstock

4. Träffen

Vad: Den "oskyldiga" träffen utklädd till jobblunch, träning, biobesök, som inte partnern helt säkert vet om.

Psykologen Maria Farm:

– För många passerar man en gräns när man börjar realisera det där mötet. Jag berättar inte för min partner att vi åt lunch, eller att vi kysstes.

– Då tror jag att en gräns har passerats för många . Det skulle kunna vara en så kallad mikrootrohet - kontakt, lite flirt, kanske ses. Det står för något i den egna relationen, har man det tråkigt, konfliktigt, eller kanske man inte träffas överhuvudtaget?

LÄS OCKSÅ: 6 vanliga kärlekskriser många par går igenom

Foto: Shutterstock

5. Kroppskontakten

Vad: Kyssen, dansen, den långa kramen eller förstulna smekningen.

Psykologen Maria Farm:

– Där tror jag att många tycker att det börjar närmar sig en gräns. Om jag fick reda på att min partner hade hånglat med nån då skulle jag bli jätteledsen, men det är en värdering.

– Det tror jag att många skulle känna som ett svek. Det kanske blir en flirt, en kyss, något spännande, och det berättar man inte för sin partner.

Foto: Shutterstock

6. Digital upphetsning

Vad: Kommunikation med sexuella undertoner eller explicita sexsnack - digitalt eller via samtal.

Psykologen Maria Farm:

– Om man sexchattar då får man fråga sig själv vad det står för. Jag har haft klienter där det är mer av sexmissbruk faktiskt, de mår så dåligt och tappar kontrollen över sitt beteende. Då ligger det hos personen inte relation.

Men det kan så klart också stå för att man vill något mer, eller vara ett sätt att utöva sex med andra utan att rent fysiskt passera gränsen.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Därför blir vi så knäckta av otrohet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer