Mikael Tornving
1 av 2: Mikael Tornving Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Just nu syns han i Viaplay-serien ”Ambassadören”.
2 av 2: Just nu syns han i Viaplay-serien ”Ambassadören”. Foto: ADRIAN FREYERMUTH / VIAPLAY

Mikael Tornving: ”Jag var rädd för att misslyckas”

I dramakomedin ”Ambassadören” spelar Mikael Tornving, 59, en man med storhetsvansinne. Privat krånglar han inte till livet. Han har accepterat sig själv och försöker städa i sin personlighet efter hand. Sönerna har han uppfostrat med humor, kärlek och sarkasm. Någon drömkvinna letar han däremot inte efter längre 

Mikael Tornvings bästa…

…söndag:

– Jag vaknar vid 5.30-6.00, tar en powerwalk ute i Nacka där jag bor, dusch, frukost och sedan sätter jag på en tvättmaskin. Jag är morgonpigg och har bäst driv på morgonen. Det är skönt. När jag har stökat undan de här sakerna är klockan kanske åtta eller nio. Jag känner att jag har åstadkommit något och kan jag göra vad jag vill sedan. Då kan jag ligga och slappa, titta på film, kolla på Youtube-klipp eller läsa Washington Post. Tidningen läser jag oftast till frukost. Är det en ledig söndag tar jag bara det lugnt och hälsar kanske på någon. På kvällen lagar jag en god middag. Om mina grabbar är hemma gillar de ryggbiff, ugnsstekt potatis och tsatsiki. Hugo, 22, har flyttat, men Harald, 18, bor fortfarande hos mig.

…rollen i ”Ambassadören”:

– Det är en dramakomedi, där jag spelar rollen som ambassadören i Mexiko. Jag skulle beskriva honom som självupptagen och dåligt förberedd. Han försöker lösa saker med improvisation, charm och talang. Det går så där, men han är inte korkad. Ofta lyckas han på något vis. Det jag gillar med honom är att det inte finns något sexistiskt i honom, utan han smäller på alla oavsett ålder och kön. Det finns bara en som han har hyggligt stor respekt för och det är en kvinna i hans egen ålder, som håller ordning på honom.

– Jag vet inte varför jag ofta får spela skitstövlar. Min drömroll är att spela en jagsvag homosexuell man.

Mikael Tornving

Ålder: 59.

Gör: Komiker/skådespelare.

Bor: Nacka.

Familj: Sönerna Hugo, 22, och Harald, 18.

Aktuell: Dramakomedin ”Ambassadören”. Viaplay-originalet, i tio avsnitt, har premiär den 11 oktober.

…ledaregenskap:

– Det är att jag kan bedöma när andra har idéer som är bättre än mina. Och så är jag beslutsmässig. Det kommer från det militära. Som reservofficer kan du inte stå och vela. Du måste fatta ett beslut.

…motto:

– Livet är lättare än man gör det till. Vi har en benägenhet att krångla till saker. Vi gör vad vi tror att andra förväntar oss eller så övertolkar vi vad andra säger, tycker och tänker. Om man bara säger vad man menar och menar vad man säger och utgår från att andra gör det, så blir det lite lättare.

– Jag vill påstå att huvuddelen av alla konflikter i en relation, om man inte är ihop med en psykiskt sjuk människa, beror på kommunikationsmissar.

…ålder:

– Jag trivs med min ålder. Ibland kan jag sitta på tunnelbanan och titta på riktigt unga människor på 20, 25 och jag kan känna fy fan vad skönt att jag inte är där. Alla måsten och all oro och allt man tycker att man måste prestera.

– Jag har ganska bra koll på vem jag är, vad jag vill och har inga problem att checka ut från den här festen när det är dags.

…dejtingtips:

– Lyssna på vänner som har gott omdöme, om de vill para ihop dig med någon. Känner man att man litar på personen, att hon har god människokännedom, känner mig och den andra personen, då är sannolikheten ganska stor att man borde passa ihop. Det har jag råkat ut för, men hur det gick svarar jag inte på. Men jag gav det ju som ett tips.

…drömkvinna:

– Den frågan är inte längre relevant.

…pappaegenskap:

– Lugn, förutsägbar, lyssnar. Att vi oftast löser konflikter med humor. När ungarna klagade på att internet var segt, sa jag bara: ”Samtidigt i Syrien…”

– Min yngsta son har en benägenhet att röra om saften med en gaffel och sedan lägga den i diskhon. När jag visste att han var på väg ut i köket ställde jag mig vid diskhon. ”Hopp! Hopp!” sa jag när han kom in. ”Gaffeln lyder inte. Hur gör du egentligen, Harald?” Tonåringar ska man hantera med humor, kärlek och sarkasm. I stället för att bli arg kan man driva med dem.

…temperament:

– Jämnt. Jag är oftast positiv och lugn, men jag kan bli arg. Då har det gått ganska långt och jag är väldigt tydlig. Vid de tillfällena har jag fått höra att jag har en kirurgisk precision i varför jag är arg.

…pinsamhet:

– Jag tror att jag har slutat tycka att saker är pinsamma, precis som att jag har slutat att vara rädd. Jag var rädd för att misslyckas, göra fel, inte passa in och var rädd för att vara rädd.

– Jag har försökt städa i min personlighet efter hand. Är det något jag inte gillar har jag reflekterat över varför jag gör på ett visst sätt. Sedan försöker jag fixa det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!