Mikael Sandström är läkare till yrket och syns ofta i tv-rutan.
1 av 2: Mikael Sandström är läkare till yrket och syns ofta i tv-rutan. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Mikael valde att hoppa av ”Let's dance” för att hjälpa till under coronakrisen.
2 av 2: Mikael valde att hoppa av ”Let's dance” för att hjälpa till under coronakrisen. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Mikael Sandström: ”Hoppas att träffa någon som är snäll”

När kollegerna på akuten hörde av sig hörde han desperationen i deras röster.

De orkade inte längre och ville att han skulle komma tillbaka. Som läkare kunde Mikael Sandström inte överge arbetskamraterna och de svårast sjuka. Han valde att lämna ”Let's dance”.

Privat drömmer Mikael om en kärleksrelation som innehåller allt.

Så får Mikael Sandström ihop livets olika delar

ARBETE: ”Jag har alltid handskar och munskydd i fickorna”

– Det var av rent solidariska skäl jag hoppade av ”Let’s dance”. När jag först fick en förfrågan från kollegorna om att komma tillbaka svarade jag helst inte. Någon vecka senare fick jag en förfrågan igen. De var desperata, orkade inte och frågade om jag kunde hjälpa till. Då blev det väldigt enkelt.

– Intensivvården är på riktigt. På liv och död. De första 16 dygnen jobbade jag tio dygn. Emellanåt hinner man sova på sjukhuset mellan fyra och sex på morgo­nen. Jag är ”the master of powernaps” och kan somna var som helst.

– På Lindesberg har vi dubblerat intensivvårdsplatserna och har två allmänna intensivvårdsplatser och sex med covid­19­patienter. Alla patienter är hotade till livet och de sämsta håller på att kvävas. Flera annars lugna och ratio­nella kollegor på andra avdelningar vågar inte gå in. Där vistas vi dygnet runt. Plötsligt är det på riktigt och man är hotad själv.

– För egen del är jag inte rädd, men jag är väldigt fokuserad, duktig på hygien och slarvar aldrig. Får någon ett hjärtstillestånd gäller det att vara förberedd. Jag har alltid handskar och ett speciellt mun­skydd i fickorna, så jag är snabb.

– Livet reflekterar jag över när jag är ledig. Vad är det jag utsät­ter mig för? Samtidigt är det yrket jag valt och hela min iden­titet. Jag tänker att jag inte skulle bli så sjuk. Intensivvård, akutsjukvård för de värst sjuka, har varit min vardag i 35 år.

Mikael Sandström

Ålder: 62 år.

Gör: Narkos- och akut­läkare på Lindesbergs lasarett. Programledare och läkarexpert i TV4.

Bor: Stor villa på cirka 400 kvadrat i Lustigkulla, Hallstahammar.

Familj: Sonen Marcus, 32 och dottern Mimmi, 32.

Aktuell: ”Nyhetsmorgons” egen läkare i TV4. Läkar­expert i ”Biggest Loser VIP”. Gör ”Läkarpodden” med Tilde de Paula Eby. Hälsoexpert i ”Biggest loser” 2020 i höst. Skriver bok om mötet med patienterna.

FRITID: ”Jag läser ju för fasen mer än när jag var student”

– Jag kör så klart ”Nyhetsmorgon” på tisdagar. Dessutom läser jag för fasen mer än när jag var student. Det blir alltid det senaste av medicinsk facklitteratur. Annars snickrar jag på sommarstugan.

LÄS OCKSÅ: Belinda Olsson: ”Jag måste inte vara omtyckt”

HÄLSA: ”Jag motsvarade en 40-åring”

– För att undvika smitta är jag väldigt noga. Går jag på Ica håller jag avstånd och tvättar alltid händerna när jag kommer hem. Jag undviker också trånga utrymmen, skulle aldrig åka tunnelbana eller sitta i en trång restaurang. Inte heller delar jag bil med någon.

– Annars är det prima liv. Min enda lilla fundering inför ”Let’s dance” var: Hur långt kan jag pressa mitt opererade knä? Jag har en helprotes av titan i knäet sedan 2015. Det gör knäet extremt svårt att sträcka. Det är som ett gångjärn man fäller ut. Det gick förvånansvärt bra att dansa och jag kände ingen smärta alls.

– När det var höftrullningar kände jag mig som en rehabiliteringspatient för höftledsfrakturer. Jag är nog lite stel, då jag är förhållandevis muskulös.

– Inför ”Let’s dance” genomgick vi en hälsoundersökning på testcykel. Är man 62 år ska man cykla 180 watt för att vara normal och frisk. Mitt resultat hamnade på 254, så jag motsvarade kanske en 40-åring. Jag har alltid tränat. Det brukar bli fem träningspass i veckan.

– Man mår så oerhört mycket bättre av att bara hålla i gång litegrann. Den smartaste träningen är den som blir av. Så tänker kroppen i alla fall.

Mikael Sandström i ”Nyhetsmorgon”. Foto: TV4

EKONOMI: ”Jag tjänar bra med pengar”

– Min personliga ekonomi räcker till på landsbygden. Jag tjänar bra med pengar och väljer att spendera dem. Så ser det ut.

KÄRLEK: ”Jag drömmer om alla dimensioner av kärleken, inklusive sex förstås”

– Den är satt ”på hold” just nu. Rätt som det är träffar man någon person, tror jag. Problemet är att jag är extremt bekväm i det läge jag är i. Om man som jag isolerar sig i en bubbla i Hallstahammar, då träffar man inte så mycket folk. Jag vet vad jag har, men inte vad jag får. Den zonen ska jag ju ur. Jag tror inte man kan träffa någon och sedan fortsätta sitt bekväma liv. Man måste rucka på sina ramar.

– Någon målbild har jag inte när det gäller kärleksfrågan. Det skulle begränsa mig. Livet överraskar. Jag brukar säga att livet är plan B. Så fort man gjort upp en plan blir det ett avsteg från den och det ska man vara beredd på.

– Några speciella krav har jag inte, men hoppas att träffa någon som är snäll. Jag drömmer om alla dimensioner av kärleken, inklusive sex förstås. Något annat är inte tänkbart.

LÄS OCKSÅ: Jessica Andersson: ”Han väcker så mycket kärlek i mig”

PERSONLIG UTVECKLING: ”Handlar inte bara om intellektuell utmaning och stimulans

– Frågade du om personlig hygien? Jag har både nya kalsonger och nya strumpor för dagen, ha ha! Precis som min hygien är min personliga utveckling ”top-notch”.

– Den personliga utvecklingen handlar inte bara om intellektuell utmaning och stimulans, utan också om fysisk och att låta hjärnan vara med. Dansträningen var ett memorerande, utmanande och fysiskt sudoku.

– Just nu filar jag också på en bok om mötet med patienterna. Den vanligaste frågan jag får på ”Nyhetsmorgon” är: ”Hej Mikael, kan du förklara vad doktorn just sa?” Det är lite dystert.

– Min eventuella popularitet på ”Nyhetsmorgon” beror på att jag svarar väldigt enkelt. Vissa äldre kollegor säger att det inte går att svara enkelt på svåra frågor, men jo det kan man visst det. Ingen behöver veta hur elektronerna surrar i cellmembranen. Svara på frågan i stället.

Mikael i lyxvillan i Lustigkulla, Hallstahammar. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

FAMILJ OCH VÄNNER: ”Jag hinner inte med familj och vänner så mycket”

– Jag träffar barnen. Nyligen hade de dop för mitt barnbarn Bernhard i Malmö. Mycket mer än så hinner jag inte med familj och vänner.

– Min mamma Kerstin är 92. Hon brukar spela bridge och tycker att det är tråkigt nu. Henne skulle jag kunna träffa, men borde inte. ”Vad ska jag sitta här för om jag ändå ska dö? Om du är frisk vet du bäst själv. Jag ska inte ha någon intensivvård och kommer inte belasta vården”, säger hon.

– Morsan är från potatisstaden Alingsås och på påskafton gick hon ut och handlade potatis. Jag tyckte hon skulle be om hjälp, men hon gick ändå. ”Jag vill inte vara med längre, däremot vill jag ha potatis”, sa hon. Vad kommer man med för argument då?

BOSTAD: ”Hemmet är återhämtningsplatsen”

– Jag trivs mycket bra i min bostad och renoverar ett rum om året. Huset ligger åtta mil från jobbet, men det var så speciellt att jag slog till. Jag kände lugnet. Det var en urtråkig Mexitegelvilla från 60-talet, som byggts till med 200 kvadratmeter lyx. Inne i huset stod träd från ett gammalt naturreservat under takbjälkarna. Över öppna spisen satt skiffer från Härjedalen.

– Jag bor väldigt skönt. Hela undervåningen är ett kombinerat vardagsrum med spa, pool, kök och bio. Hemmet är återhämtningsplatsen. Jag är riktigt duktig på att stänga av telefonen. Folk skriver: ”Varför svarar du inte?” Men det svarar jag inte på, he he.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!