Micke Leijnegard spelar för tillfället in ”Mästarnas mästare” i Båstad. Premiären sker under 2021.
1 av 2: Micke Leijnegard spelar för tillfället in ”Mästarnas mästare” i Båstad. Premiären sker under 2021. Foto: SVEN LINDWALL
”Jag skrattar sällan. Det är min kryptonit. I grunden är jag en ganska allvarlig typ.”
2 av 2: ”Jag skrattar sällan. Det är min kryptonit. I grunden är jag en ganska allvarlig typ.” Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Micke Leijnegard: ”I det läget i livet hade jag nästan gett upp”

Programledaren Micke Leijnegard, 56, skrattar sällan. Desto lättare har han att bli förbannad. Som yngre har han fått på käften när han läxat upp översittare. Lyckan i livet är sönerna och hustrun Sanna. Någon parningslek var det inte fråga om – plötsligt stod hon bara där.

– Vi kunde börja vår relation direkt.

1. Hur blir ”Mästarnas mästare” 2021?

– Vi spelar in för fullt i Båstad. Eftersom vi blev förhindrade att resa utomlands, testar vi Sverige i år. Jag trodde att vi skulle regna och blåsa bort under hösten, men Bjärehalvön är sagolikt vacker. När man tävlar är det skönt att det inte är 35 grader i skuggan.

– I år hade vi två sena återbud. Backhopparen Jan Boklöv har alltid haft kraftig epilepsi och fick förbud från sin läkare. Hockeyspelaren Anders Hedberg gjorde en hälsokontroll och fick inte tävla.

– Boklöv ersattes av Fredrik Lindström, OS-guldmedaljör i skidskytte. Sex dagar kvar till inspelning ringde vi runt, men de flesta jobbade. Då hade vi tur. Det fanns en fyrfaldig världsmästare i fyrspann, Tomas Eriksson, som slagit prins Philip i Storbritannien flera gånger. Han bor bara en kilometer från inspelningsplatsen.

LÄS OCKSÅ: Mikael Tornving: ”Jag var rädd för att misslyckas”

2. När skrattade du senast?

– Jag skrattar sällan. Det är min kryptonit. I grunden är jag en ganska allvarlig typ. Mina kompisar säger: ”Du skrattar väl?” Jo, men inte så där förlösande att jag tappar kontrollen och kiknar av skratt. Jag var skrattigare som liten, men känner mig som en lycklig och glad person.

Micke Leijnegard

Ålder: 56.

Gör: Journalist och programledare.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Hustrun Sanna, 43, analytiker på Pensionsmyndigheten. Sönerna Igor, 11, och Varg, 7.

Aktuell: Spelar just nu in ”Mästarnas mästare 2021”. Andra säsongen av ”Tjuv och polis” har preliminär premiär i SVT1 den 1 november.

3. Vad gör dig förbannad?

– Det gör mig galen när folk i en viss position sparkar nedåt och beter sig illa mot dem i beroendeställning. Då kan jag vilja slåss. När jag var yngre kunde jag åka på någon smäll eftersom jag envisades med att läxa upp översittare. Det var väl inte så smart. I dag blir jag mest tokig på sådant jag läser och ser i olika medier. Jag har hoppat av både Facebook och Twitter, för jag kan bli farlig för mig själv och skriva sådant jag inte bör.

LÄS OCKSÅ: ”Jag är bara ute efter att bli bästa versionen av mig”

4. Vad gör dig lycklig?

– Min familj. Jag har haft turen att träffa en fantastisk människa och få två barn med henne. Det gör mig lycklig att ha ett stort ansvar och en uppgift. Vara en bra make och förälder till våra killar Igor och Varg. Min fru Sanna och jag trivs så bra ihop. Det var aldrig något könsrollstrams i början. Vi var båda trötta på att söka partner, gå in i raggarfasen och försöka framstå som bättre än man är. Sanna bara stod där. Det var så skönt för hon var en individ. Det handlade ingenting om kön, var ingen parningslek. I det läget i livet kände jag mig gammal och hade nästan gett upp. Vi var båda rutinerade och visste exakt vad spelet och faserna handlade om. Det var så härligt med Sanna, för vi kunde börja vår relation direkt.

5. Vad är du nöjd med hos dig själv?

– Att jag, säkert med tur och tillfälligheter, lyckats kryssa mig genom livet och landa där jag har landat. Det hade kunnat gå illa. Jag är uppväxt i en religiöst överspänd frikyrka. Det passade min personlighet att vara fanatisk. Jag hade kunnat bli en obehaglig person som gått i spetsen för något läskigt. Mamma säger att jag nog har en massa bokstavskombinationer, studsade mellan golv och tak som ung. Men under resans gång har jag träffat människor som puttat mig åt ett lite annat håll. Jag är så tacksam för det.

LÄS OCKSÅ: Bornebusch: ”Jag har aldrig haft ett fast jobb”

6. Om du fick förändra en egenskap – eller en kroppsdel – vad skulle det vara?

– Jag skulle vilja kunna hålla mig lugn när jag blir arg. Kanalisera ilskan till effektivitet. När det blir hett i en debatt blir jag så arg att jag börjar skälla och visar blottor. Jag vill vara iskall i en debatt och döda argumenten med ett leende i mungipan.

Micke Leijnegard med hustrun Sanna. Foto: CECILIA LILJETON/TT / CECILIA LILJETON TT NYHETSBYRÅN

7. Hur går med kärleken?

– Fantastiskt bra! Jag och Sanna är de bästa vännerna. Se svaret på fråga fyra.

8. Vilken låt ligger överst på din Spotifylista?

– ”The Pan Within” med The Waterboys. Det är nostalgi, Waterboys och författaren CS Lewis hjälpt mig att hitta en sund andlighet. I dag är jag väldigt anti kristendomen, som den har utvecklat sig. Nu är jag bara intresserad av mänsklighet.

9. Vilket är ditt bästa köp någonsin?

– Vår sommarstuga i Öregrund, som vi byggt själva från första sten till sista pinne under sju år. Vår historia finns i det huset. Jag drömmer om det på kvällarna. Om nästa grej att bygga.

10. Vad har du för hämningar?

– Jag försöker vara öppen och jobba emot hämningar, men jag hatar att prova kläder. Det har med tidiga tonåren och komplex att göra. Då tyckte jag att ingenting passade, och det sitter kvar.

– Jag tyckte om punken. Där fick man se ut som man ville och ha en mohikanfrilla. Själv hade jag en väldigt upptuperad konstig frilla. Jag vill inte att modebranschen ska bestämma vad jag ska ha på mig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!