Även om Meya redan förstått att dottern var lesbisk så hade hon svårt att hantera situationen när hennes dotter berättade.
1 av 3: Även om Meya redan förstått att dottern var lesbisk så hade hon svårt att hantera situationen när hennes dotter berättade. Foto: Shutterstock
Den dagen dottern kom hem med snaggat hår blev Meya förtvivlad.
2 av 3: Den dagen dottern kom hem med snaggat hår blev Meya förtvivlad. Foto: Shutterstock
Även om Meya redan förstått att dottern var lesbisk så hade hon svårt att hantera situationen när dottern berättade.
3 av 3: Även om Meya redan förstått att dottern var lesbisk så hade hon svårt att hantera situationen när dottern berättade.

Meya, 50: ”Känner skam över hur jag tänkte då”

Även om Meya redan förstått att dottern var lesbisk så hade hon svårt att hantera situationen när dottern berättade. Den första tanken var egoistisk: ”Tänk om jag aldrig får barnbarn”. 

Här är Meyas berättelse. 

Min dotter var lite ”pojkflickig” redan som liten. Hon ville inte ha klänning utan det skulle vara mjukisbyxor och T-shirt, för att hon ville kunna röra sig som hon ville sa hon, och klänningar var fåniga och fula. 

Hon lekte inte med dockor så mycket, det var bilar, tågbanor och kojor i träden. Som person var hon oftast glad och hade lätt att få vänner, i alla fall pojkar. Jag var inte orolig, tänkte mest att det var så hon bara var. I tonåren kom hon hem från skolan en dag och hade snaggat håret. Då blev jag förtvivlad, hennes vackra hårsvall som jag borstat så många gånger var borta och jag kände inte igen henne. Jag vet i dag att det var dumt av mig att reagera med förtvivlan, håret var ju bara hår, inget viktigt alls. Men då blev jag ledsen, kanske för att jag innerst inne inte riktigt hade kommit ikapp med att inte vara den viktigaste personen längre, att hon var på väg att bli vuxen och hade en egen vilja. 

LÄS OCKSÅ: Mariette, 49: Svaren fanns i dotterns dagbok 

Känner lite skam över mig själv

Min mamma var orolig och pratade ofta om min dotter. Hon trodde inte det var normalt att se ut som hon gjorde, som en kille, med kort hår och alltid jeans och tjocka tröjor. Jag blev arg på min mamma, men jag förstod samtidigt att hon var ju från en annan generation, och hade sina värderingar och åsikter. Jag styrde in samtalet på annat och sa att min dotter var min dotter, och hade sin egen stil. 

Nu när jag berättar det här, många år senare, känner jag lite skam över mig själv och mina tankar. Jag var ju lite som min mamma om jag ska vara ärlig, men jag höll min oro inom mig. Självklart hade jag tänkt att min dotter var homosexuell, men jag tampades väldigt mycket med mina egna tankar och känslor och fördomar. Hon var ju min dotter oavsett vad, och jag älskade henne oavsett hur hon såg ut eller vilken sexuell läggning hon hade. Jag höll mina frågor för mig själv och sa åt min mamma också att vi skulle släppa ämnet. 

Min dotter skulle berätta för mig tids nog. När hon var 16 år kom det. Hon ville sätta sig ner med mig för hon hade något att berätta. Jag såg hur nervös hon var, hon skruvade på sig och blicken flackade. Jag var nog beredd på vad hon skulle berätta, eftersom jag haft mina aningar. Hon berättade att hon hade träffat en tjej och att hon var kär. Ja, jag är lesbisk sa hon sen och tittade ner i händerna och sen började hon gråta. Jag tog henne i min famn och sa att det var underbart, att hon hittat någon hon tyckte om, och att hon inte behövde skämmas för det. Hon tittade på mig och log brett, sen kastade hon sig runt min hals och kramade mig hårt. 

LÄS OCKSÅ: Therese, 39: Jag avslöjade min sambos otrohet 

Var glad för deras skull

Ett par veckor senare kom hon hem tillsammans med sin tjej. Vi åt middag och pratade i många timmar om allt möjligt. Jag sa att jag var så glad för deras skull, att det var helt underbart. Många kvällar satt jag och funderade över mina känslor för dotterns relation. Jag tänkte att tänk om jag aldrig kommer få barnbarn, otroligt egoistiskt men kanske inte helt oväntat. En anledning var att min son, som då var 25, hade haft ett långt förhållande med samma kvinna, men hon kunde inte få barn. Så jag hade nog undermedvetet gått och hoppats på min dotter. Även om jag vet, rent faktamässigt, att min dotter kan få barn med sin flickvän så fick jag ändå en del känslor av sorg. 

Min dotter och hennes tjej förlovade sig två år senare och meddelade att det skulle bli bröllop sommaren därpå. Jag blev överlycklig och började planera febrilt för den stora dagen. Både festen och vigseln skulle hållas på en herrgård några mil bort, ett underbart vackert ställe som skulle passa perfekt för det vackra brudparet. Kärleken strålade mellan min dotter och hennes blivande fru. Jag hade slutat med mina egoistiska tankar om barnbarn och la allt fokus på att se fram emot bröllopet och deras lycka. 

Grät floder den dagen

Vigseln var så vacker och jag grät floder. De hade båda lila klänningar på sig och höll krampaktigt varandras händer. Den kvinnliga prästen var fenomenal, hon till och med sjöng en kärleksvisa för brudparet. Festen ville aldrig ta slut. Vi åt och drack och dansade till långt efter midnatt. Jag kramade det lyckliga paret; jag vet inte hur många gånger det brast för mig under kvällen. Min mamma fällde också några tårar såg jag och jag såg att hon var lycklig hon med. 

Dagen efter fortsatte festen med brunch och skumpa och dans till en en liten jazzorkester som spelade gamla kärleksballader. Det kära brudparet såg trötta och tilltufsade ut, men hängde tappert på den ena dansen efter den andra. Till kvällen var det bara vi närmaste släktingar som var kvar för middag. Nästa dag åkte brudparet i väg med häst och vagn, mot flygplatsen, för smekmånad i Skottland. 

På vägen hem berättade mamma att hon var så glad för sitt barnbarns skull och tacksam över att ha fått uppleva dessa magiska dagar. Det var ett viktigt samtal kände jag, för mig var det viktigt att ha mammas acceptans. Jag log vid tanken, och om det blev barnbarn eller inte var inte viktigt längre. 

Meya, 50, berättat för Anne Haavisto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!