Mattias tog sin sambo på bar gärning.
1 av 2: Mattias tog sin sambo på bar gärning. Foto: Shutterstock
”Jag blev helt galen och slet tag i honom. När han började springa knuffade jag ner honom för trapporna och ut genom dörren.”
2 av 2: ”Jag blev helt galen och slet tag i honom. När han började springa knuffade jag ner honom för trapporna och ut genom dörren.” Foto: Shutterstock

Mattias, 32: ”Jag hörde stön från sovrummet”

Mattias trodde att han och sambon träffat vänner för livet. I själva verket pågick något helt annat bakom kulisserna.

Här är hans historia.

Vi bodde på en liten ort i norra Sverige med runt 300 invånare och alla kände alla, på gott och ont. Man kunde inte göra någonting utan att alla visste om det, och man fick passa sig noga med vad man sa, för dagen efter kom samtal, gliringar och nyfikna blickar.

Därför var det spännande och roligt när ett ungt par flyttade in i ett hus några hundra meter bort. De hade inga barn, som vi. Våra barn gick i förskolan och på lågstadiet. Varje dag när vi lämnade barnen så passerade vi deras hus så till slut började vi prata med varandra. De var i samma ålder som vi och hade flyttat från Stockholm, för att komma närmare sin släkt och få vara mer i naturen. De var båda trötta på stressen i storstaden och såg fram emot ett liv i ett lugnare tempo.

LÄS OCKSÅ: 9 frågor som avslöjar att din partner inte är den rätta

Bjöds hem till grannarna på middag

När de bjöd hem oss till sig en helg tackade vi glatt ja. Det var evigheter sedan vi hade gjort någonting tillsammans, min sambo och jag, förutom att jobba och ta hand om barn och hem. Med en vinflaska i handen ringde vi på och välkomnades med kramar och glada tillrop. Middagen stod dukad och stämningen var härlig. Vi åt och drack och pratade länge och kom väldigt bra överens. Både jag och den andra mannen hade ett bilintresse och vi gick ut och tittade på hans bilar i garaget. Min sambo verkade också trivas med sin nya kvinnliga bekant. Då vi bara hade barnvakt över kvällen blev det inte så sent. Några veckor senare sågs vi igen hemma hos oss och bakade pizza som vi grillade på altanen. Vi var så glada över att ha fått nya vänner, våra samtal tog aldrig slut och vi såg båda fram emot nästa gång vi skulle ses.

Under den här perioden fick jag ett jobb i Stockholm. Jag skulle vara i Stockholm under veckorna och jobba och åka hem på helgerna. Under tiden jag jobbade hade jag nästan daglig kontakt med våra nya vänner och vi planerade för att ha en större fest längre fram.

Smög med relationen

När jag var hemma den andra helgen vaknade jag mitt i natten av mobilsignalen, jag famlade i mörkret och lyfte upp vad jag trodde var min mobil, men det var min sambos. Jag såg att det var flera meddelanden från mannen som vi nyligen lärt känna. Jag blev nyfiken så klart och öppnade meddelandena och fick en chock. Det var inga rumsrena konversationer, utan det var uppenbart att de hade någon slags sexuell relation.

Jag blev tokig av svartsjuka och väckte min sambo och undrade vad fan det var som pågick. Det är inget, mumlade hon och raderade alla meddelandena. Jag ville ha en förklaring men fick ingen då. Jag kände mig lurad och kränkt och väldigt besviken. Hon envisades med att det aldrig hade hänt något mellan dem, att det bara var meddelanden på skoj, inget allvarligt.

Ju närmare vårt sovrum jag kom desto högre hördes stönen

Med en stor klump i magen åkte jag till Stockholm för att jobba, tankarna malde i huvudet och jag fick ingen ro. Till slut ringde jag upp honom och frågade vad det handlade om. Även han sa att det bara var på skoj, ett skämt som de fastnat för och fortsatt skriva till varandra. Jag trodde honom inte, men hade heller inga bevis. Inte än.

Utan att berätta för min sambo tog jag ledigt på fredagen och åkte hemåt redan dagen innan. Min sambo hade varit tvär hela veckan och energin mellan oss var usel. Jag såg inte fram emot att åka hem. När jag körde mot huset såg jag att det nästan var helt nersläckt, bara ett svagt sken syntes genom sovrumsfönstret. Oron tog tag och jag stannade bilen och funderade en stund.

Jag ringde upp min sambo men hon svarade inte, tänkte att hon kanske var i stallet. När jag klev in i huset kände jag mig märkligt nog som en inkräktare i mitt eget hem. Jag smög från rum till rum och sedan upp för trappan. Någonstans på mitten hörde jag det, ljudet som jag undermedvetet visste att jag skulle höra. Ju närmare vårt sovrum jag kom desto högre hördes stönen.

LÄS OCKSÅ: 9 tecken på att din relation mår riktigt, riktigt bra!

Hyperventilerade av ilska

Nu blev jag riktigt förbannad och sparkade upp dörren. Två par förskräckta ögon mötte mina; min sambos och vår väns.

Han slängde sig ur sängen och började dra på sig byxorna, hon drog skamset upp täcket upp till halsen. Jag blev helt galen och slet tag i honom. När han började springa knuffade jag ner honom för trapporna och ut genom dörren. Min sambo grät och bad om ursäkt. Jag kunde inte tänka klart utan satte mig utomhus. Sveket gjorde så ont att jag hyperventilerade och ville kräkas.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 Stockholm

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Sedan tog jag bilen och körde mot motorvägen. Jag behövde vara i fred och reda ut tankarna. Min sambo och vår vän. Jag hade ju förstått att det var något mellan dem, men ändå inte orkat ta in allt. Nu visste jag, men jag visste inte vad jag skulle göra med informationen. Jag åkte till en vän där jag stannade i två dagar för att fundera. Sen insåg jag att jag älskade henne och vi hade ju barnen tillsammans

Gick i terapi

Vi måste hitta ett sätt att komma vidare, vilket vi gjorde, men det tog flera månader. Vi gick till en parterapeut några gånger för att prata ut och rensa luften. Vi har det bra ihop nu, men de nya vännerna har vi inte sett till mer och jag hörde att de har separerat. Vi är på något sätt närmare varandra än innan, för vi är måna om att kommunicera och vara ärliga.

Det har gått ett par år nu och hon var inte otrogen flera gånger. Vad jag vet.

Mattias, 32, berättat för Anne Haavisto

Ur arkivet: 10 minuter yoga som gör dig mjuk

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!