Hon är starkare än någonsin och lycklig med sin plats i livet. ”Jag har Sveriges bästa kompisar”, säger Martina Haag.
Martina Haag med kompisen Jessica Wahlgren. Många galna fester har det blivit genom åren.
1 AV 2
Hon är starkare än någonsin och lycklig med sin plats i livet. ”Jag har Sveriges bästa kompisar”, säger Martina Haag.
Foto: Maria Östlin
2 AV 2
Martina Haag med kompisen Jessica Wahlgren. Många galna fester har det blivit genom åren.
Foto: PRIVAT

Martina Haag: ”Jag blev bortvald gång på gång”

Martina Haag har betat av succé efter succé, men inget har kommit gratis. Hon har fått skräddarsy sina roller och framgångar. 

–Jag vet att jag är kapabel att skapa min egen verklighet”, säger skådespelaren som precis har avslutat inspelningarna av dramakomedin ”Dag för dag”.

Martina Haag har hunnit fylla 55 år. Ändå är hon i en form som får de flesta av oss andra att blekna i jämförelse. 

Överarmarna är muskulösa, ett tydligt sexpack på magen skymtar under linnet, och att konditionen är på topp blir tydligt under intervjuns gång, eftersom hon inte sitter stilla en sekund. 

– Jag är i mitt livs form och har aldrig varit så stark som nu, konstaterar Martina, som redan från början bett om ursäkt och förklarat att hon blir rastlös av att bara sitta rätt upp och ner. 

Alltså hinner vi med en hel del under intervjun: Efter två timmar kommer vi bland annat att ha hämtat barn på skolan, vi kommer att ha druckit kaffe, fixat borttappad nyckel åt Martinas mamma i karantän och vi kommer att ha ätit lunch på restaurang. 

Dessutom får jag betrakta Martina när hon städar och hinner träffa en bilmekaniker. 

Ändå känns intervjun inte det minsta stressad. Tvärtom. 

”Jag hatade träning fram tills jag var 42”

Den här toppformen har en förklaring. När vi ses är hon nämligen mitt i inspelningen av teveprogrammet ”Den stora hälsoresan” där hon genomgår det som kallas 16 weeks of Hell, och följer ett strikt kost- och träningsprogram. 

Nu var hon inte heller i särskilt dålig form när hon tackade ja till att medverka i programmet, ska tilläggas. Under de senaste åren har Martina hunnit avverka en lång rad maratonlopp, hon har lett ett antal träningsresor för kvinnor och hon har skrivit boken ”Heja, heja!” om löpning. 

– Jag började sent med träningen. Jag hatade träning fram tills jag var 42 och började träna när folk kom fram och sa grattis, eftersom de trodde att jag var gravid, säger Martina.  

I dag älskar hon att träna. Hon har märkt att det ger henne energi och fokus samtidigt som träningen håller den värsta rastlösheten borta. 

Martina Haag

Ålder: 55.

Bor: Bromma utanför Stockholm.

Familj: Jackson, 24, Lucia, 21, Dino, 17, och Diana, 11. Samt en hamster som heter Hagrid, 2,5 år.

Aktuell med: ”Hälsoresan” på kanal 5, ”Dag för dag” med premiär i februari 2021, en dramakomedi om en resa till en självmordsklinik i Schweiz, ett högaktuellt ämne. Hon skriver också på en ny bok, en teveserie samt en långfilm tillsammans med Camilla Läckberg. 

Martina Haag beskriver sig själv som en person som ser till att saker och ting händer. För, länge var hon en sådan som blev omsprungen av alla andra. Växte upp i höghus på Lidingö med mamma formgivaren och pappa arkitekten och syster Bea Uusma, i dag läkare och författare. 

Den där rastlösheten hittade hon inget utlopp för som tonåring, och det gick inget vidare i skolan. Räddningen kom i form av en dramakurs. 

– Dramakursen fick mig att drömma om att bli skådespelare och jag sökte vidare till Calle Flygares teaterskola, säger Martina och dukar fram kaffe. 

Vi har sett henne i en rad roller. Det som började med några småroller som hon kämpade sig till, har blivit huvudroller i till exempel ”Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra)” och ”Glada hälsningar från Missångerträsk”. I höst syns hon i nya filmen ”Dag för dag”, med henne själv och bästisen William Spetz i huvudrollen. Felix Herngren regisserar, och på deltagarlistan finns även kompisen Peter Magnusson, Tomas von Brömssen, Sven Wollter och Marianne Mörck. 

Första huvudrollen som 43-åring

Martina Haag är på en bra plats i livet. 55 år med både stora och halvstora barn. Starkare än någonsin och med integritet.

Men, det tog ett bra tag. Faktum är att hon gjorde sin första huvudroll vid 43 års ålder. Då hade hon länge gått arbetslös, och hade deltagit i en oändlig rad förnedrande provspelningar. 

– Jag hade aldrig någon plan B, och blev bortvald gång på gång. Så, jag tog mig själv framgången. Skapade min egen karriär genom att skriva in mig själv i huvudrollen. 

Efter att ha upplevt hur det är att bli bortvald, började hon skriva krönikor i tidningen Mama och blev snart Martina med hela svenska folket. Här bjöd hon på sitt och dåvarande maken Erik Haags liv, hon berättade öppet om det kaotiska livet i villan i Bromma med de fyra barnen, alla katterna och hundarna. 

Krönikorna öppnade för en bok, och en till. Det banade också väg mot teveframträdanden i ”På Spåret”, ”Let’s Dance”, ”Stjärnkockarna” och som nu, ”Den stora hälsoresan”. 

Så här långt har det blivit tolv böcker. En hög med papper på köksbänken vittnar om ett långfilmsmanus hon skriver tillsammans med kompisen Camilla Läckberg, och snart är ytterligare en bok färdig. 

Katterna och hundarna har bytts ut mot hamstern Hagrid och efter den omtalade separationen från Erik Haag för sex år sedan köpte hon ut honom från huset. 

Om skilsmässan har hon aldrig sagt ett ord. Däremot blev det en uppskattad och hyllad bok på temat. 

– ”Det är något som inte stämmer” är en bok om skilsmässa. Det är inte en bok om min skilsmässa. Däremot är det en bok jag själv gärna läst när jag skilde mig. Då letade jag efter en handbok, men hittade ingen, säger hon.

”Jag har Sveriges bästa kompisar”

1 AV 2
Foto: PRIVAT
2 AV 2
Foto: PRIVAT

 

Två av barnen bor fortfarande hemma. De båda äldsta, Jackson och Lucia har flyttat hemifrån. 

Men, att bli äldre skrämmer henne inte. Hon känner sig nöjd över att ha spridit ut barnen, så att två fortfarande är i ”bo-kvar-hemma-åldern” och har, precis som när det kommer till karriären, skapat sig en stabil grund att stå på. 

– Just nu är jag på en fantastiskt bra plats i livet. Folk vill läsa mina böcker, jag får spela mina egna roller, jag har ett bra boende, en karriär. Dessutom är jag starkare än någonsin och har Sveriges bästa kompisar, säger Martina och skrattar. För, hon vet redan vad jag kommer att fråga. 

Är du singel?

– Och där har jag ett stående svar. Jag kommenterare inte mina killar.  

”Jag har en stark tillit till mig själv”

7 snabba om…

Förebilder: Jag älskar historia och just nu är Drottning Kristina, Karin Månsdotter och Cecilia Wasa på min lista över spännande personer. Det de har gemensamt är att de lever sina liv fullt ut. 

Så vill jag leva mitt liv: Jag vill, precis som kvinnorna ovan, leva mitt liv fullt ut. 

Att vara målmedveten: Jag tycker att det är bättre att själv klättra upp på hästen och ta tyglarna än att vänta på att någon annan ska göra det åt dig. Jag ser till att ordna min egen tillvaro. 

Att göra karriär sent: Att ha upplevt hur det är att vara arbetslös, att ha upplevt hur det är att bli ratad gör att jag uppskattar det jag har ännu mer. Det gör också att jag ständigt ser till att ha saker och ting att göra, att jag skapar mina egna projekt. 

Drömmar: Att göra 110 i marklyft. Jag är på 90 kilo nu. Jag är med andra ord på en väldigt bra plats i livet. 

Att bli igenkänd: Jag var helt okänd i 40 år. Det var nog bra för mig. Och eftersom jag, när jag är med i teve och tidningar, alltid är sminkad och fixad, är det ändå ingen som känner igen mig till vardags …

Att bli åldersdiskriminerad: Det har jag växt ifrån som tur är. Jag tycker bättre om att ha en 55-årings hjärna än en 25-årings … Och jag är i bättre form nu än när jag var 25. Dessutom, jag ser till att skapa min egen tillvaro och karriär. Där finns inte utrymme för åldersdiskriminering. 

En telefonsignal från yngsta dottern Diana, som ska hämtas från skolan avbryter henne, och vi kör genom stillsamma villagator mot skolan. 

Hinner knappt släppa av Diana hemma igen förrän Martinas 80-åriga mamma ringer. Hon har tappat sin nyckel och kommer inte in i sin lägenhet. Eftersom det är karantäntider och Martinas syster är läkare, desinfekteras en extranyckel i rask takt för vidare transport till Dianas mormor. 

Ungefär samtidigt ringer bilmekanikern om att bilen är fixad och Martina kommer på att det är dags att äta lunch. 

Okej. Vi pratar om dina kompisar i stället …

– Efter skilsmässan fick jag kompisar i alla åldrar. Det är så häftigt! Under inspelningen av ”Dag för dag” lärde jag till exempel känna Tomas von Brömssen, som spelar en av huvudrollerna, och vi kör wordfeud mot varandra. 

Just vänner i olika åldrar är berikande, menar Martina. Det ger ett vidgat perspektiv på tillvaron. 

– En människa som bara umgås med människor i samma ålder och med samma bakgrund som en själv blir en fattig person. 

Hon är på en bra plats i livet. 55 år med både stora och halvstora barn. Starkare än någonsin och med integritet. 

Åldersdiskriminering vägrar hon att gå med på. Hon vet ju av egen erfarenhet att allt inte behöver ske innan man fyllt 30. Det kan gå bra ändå.

– Jag har en stark tillit till mig själv. Vet att jag är ganska kapabel till att kunna skapa min egen verklighet. Att ha den känslan inombords, det är så jäkla värt!

Martinas dag

5.30 Vaknar av mig själv. Jag är morgonpigg och skuttar nerför trappan. 

6.00 Eftersom det är inspelning av Den stora hälsoresan och jag deltar i 16 weeks of Hell blir det ingen frukost. Jag älskar både mat och frukost. 

6.15 Istället blir det en ingefärsshot. Det är ingen ultimat kompensation till frukost, men det duger. 

7.00 Jag dricker kaffe och skriver. Vid den här tiden på dygnet är mina kreativa dammluckor vidöppna. 

7.30 Jag väcker barnen. Det är aldrig bra, eftersom de inte delar mitt morgonhumör. 

8.15 Jag skjutsar barn till skolan och sticker till gymmet där jag tränar med kompis. Jag kan byta mina 16 kiloshantlar mot 18 kilo. 

12.00 Lunch. Tanken på att jag snart ska äta lunch gör mig först glad. Sedan blir jag ledsen eftersom jag kommer på att 16 weeks of Hell pågår och det innebär en lövbiff med gurka. 

13.00 Jag tar en manuspromenad med en kille som jag skriver tevemanus med. Han är ett geni och eftersom jag har svårt att sitta stilla passar gående möten perfekt. Efter mötet går jag hem och skriver ner allt. 

16.00 Under eftermiddagen skriver jag på boken. Men nu tappar jag fart. 

16.30 Dags för dagens frukt. En liten höjdpunkt. 

18.00 Lagar god mat till barnen och urnyttig urtrist mat till mig. Jag gillar att laga mat. Och jag gillar att äta god mat.  

19.30 Jag springer en runda.

21.00 Eftersom jag går upp så tidigt är jag kvällstrött och lägger mig tidigt. Jag lyssnar på Historiepodden tills jag somnar. 

TEXT: Anna-Maria Stawreberg 

MAKEUP: Jessica Wahlgren

Se också: