Martina Haag är aktuell med nya filmen ”Dag till Dag”.
Martina bodde tidigare i en 419 kvadratmeter stor villa i Bromma.
1 AV 2
Martina Haag är aktuell med nya filmen ”Dag till Dag”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Martina bodde tidigare i en 419 kvadratmeter stor villa i Bromma.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Martina Haag: ”Dags att komma vidare i livet”

Hon har lämnat sin stora villa och flyttat till lägenhet. Möblerna har hon gett bort, sånär som på en omklädd soffa och några bordsben. ”Downsiza” är ordet för Martina Haag just nu. Och med det en ny frihet och massor av energi – både i livet och kreativt.

– När du byter miljö och går från att vara villaperson till torntjej, då händer nya saker, säger Martina.

Åsa Görnerup

Martina Haag slår upp ytterdörren till nya lägenheten som badar i solljus en av de sista vinterdagarna. Det första man ser är en milsvid utsikt över hela Stockholm. Långt nedanför panoramafönstret syns hundratals hustak, Stadshuset och så Nackamasterna, Hammarbybacken och Globen borta vid horisonten. På de tre terrasserna sitter glasräcken, som ger en känsla av svindel när man lutar sig ut.

Den långsmala lägenheten ligger i ett av de nybyggda Tornhusen. Här har varje rum samma vidunderliga utsikt.

I somras sålde Martina villan i Bromma utanför Stockholm och flyttade till stan.

Hur kom det sig att du flyttade till innerstan?

– Från början var vi sex personer, två hundar, en katt och en hamster. Sedan flyttade de ut en efter en. Till slut var vi bara tre personer och inga djur. Jag kände att nu är det dags att komma vidare i livet. Om du har samma hela tiden runtomkring dig, då blir allting samma.

Lämnade villa för lägenhet

Hennes röst är fylld av energi och orden smattrar när hon pratar. Martina, som är barfota och klädd i en smaragdgrön omlottklänning, far upp och ner från köksbordet där vi sitter, kokar kaffe och svarar i telefonen. I hemmet råder full aktivitet. Makeupartisten Jessica Wahlgren packar ihop och ropar i dörröppningen: ”Jag åker nu, älskling! Puss, puss!” 

Martina Haag

Ålder: 56.

Gör: Författare och skådespelare.

Bor: Lägenhet i ett av Norra tornen, en skyskrapa i Vasastaden, Stockholm.

Familj: Barnen Jackson, 23, Lucia, 20, Dino, 17, Diana, 13.

Aktuell: Filmen ”Dag för dag” har premiär på bio framöver. Medverkar i ”Sommaren med släkten” Skriver på ny roman och tv-serie, där hon spelar huvudrollen.

Strax ringer det på dörren och snickaren Jenny kånkar in verktygslådor till vardagsrummet. Sonen Dino ska i väg till skolan och Martina påminner honom om att inte glömma masken.

Lugnet lägger sig en stund och Martina fortsätter. Att flytta in till stan var inget aktivt beslut, berättar hon. Längtan efter att bo i lägenhet växte långsamt fram.

– Jag hade bott klart i villan. Det var sjukt att bo så där stort som vi gjorde. Jag kunde messa till barnen: ”Nu får ni faktiskt ta och komma hem. Middagen har varit klar i flera timmar.”

” Vi är redan hemma”, svarade de. Huset var på 419 kvadratmeter. Att bo skitstort känns omodernt och slösigt. Jag tycker det är bra med downsizing.

Sålde alla möbler

Innan flytten till lägenheten på 105 kvadrat sålde Martina nästan alla sina möbler.

I det nya hemmet fanns ingen förvaring och källarförrådet på två kvadrat fylldes snabbt med Martinas böcker.

– Jag har gjort mig av med 400 kvadratmeter möbler. Det jag behållit är soffan, köksstolarna och de gamla benen från mitt förra stora matbord.

Martina pekar på de svarvade svarta bordsbenen, som är fästa vid bordsskivan. Resterande fyra bordsben har hon satt under vitrinskåpet i vardagsrummet.

Martina med William Spetz under inspelningen av ”Dag för dag”. Foto: Privat

Hon gillar att återanvända saker. Att bara köpa nytt känns passé, tycker hon.

I vardagsrummet tronar den 20 år gamla Cadillac-soffan från House, som hon låtit klä om. I Brommavillan hängde alla hennes klänningar i tre rymliga garderober. I samband med flytten gav Martina bort alla kläder som inte rymdes i en 90-garderob. Det som vännerna inte ville ha, skänkte hon till välgörenhetsorganisationer.

– Jag har köpstopp. Nu ska jag använda upp de plagg jag har. Det tar sin tid och först när jag är 97 kommer jag behöva köpa nya kläder.

Jag tänker att ju mindre saker jag äger, desto friare är jag

Det enda hon tillåter sig att handla är strumpor, trosor och träningskläder till padeln.

– Om du känner dig fin på padelbanan blir du lite bättre. Mitt hemliga vapen är inte min smash, utan min kjol.

Du känner ingen separationsångest över allt du gör dig av med?

– Nej! Det är skönt!

Tonfallet är bestämt.

– Fram tills du är 50 samlar du på dig mer och mer saker, äga, äga, äga. Sedan blir det tvärtom: Vänta nu, vad ska jag med alla grejer till? Jag tänker att ju mindre saker jag äger, desto friare är jag. För mig är det väldigt viktigt att känna mig fri.

Martina Haag om…

…corona:

– Jag har inte kramat mamma på ett år. Jag åker ut till henne i Bromma med matkassar och nya kastruller och försöker hjälpa henne så mycket jag kan.

– I julas köpte jag julmat både till mamma, som är 82, och min moster som också är en riskperson. Små, små portioner med Västerbottenpaj, janssons frestelse, lite lite sill och så vidare. På julafton kunde de träffas på skype, äta mat och fira jul tillsammans.

– Jag har haft corona med väldigt lätta symtom och fick antikroppar efter det.

…längtan:

– Jag längtar efter sommaren och att få krama min mamma igen. Nu har jag precis tagit förarbevis och ska ta skepparexamen i april. Jag vill kunna köra båt själv, inte bara åka med som någon hjälplös person. Den här sommaren ska bli en fantastisk båtsommar.

…att slå igenom vid 40:

– Det passade mig bra att slå igenom vid 40, i stället för 20. Som skådespelare har jag haft långa perioder av arbetslöshet, när jag bara gått och väntat på att någon gång bli vald och ofta haft väldigt lite pengar att röra mig med. Det är bra med motstånd, då tvingas man hitta lösningar. Men det har också varit väldigt hårt arbete som har tagit mig till den plattformen där jag befinner mig i dag.

…formen:

– Träning har blivit en del av min vardag. Att ha gym i huset är en dröm. När jag satt på diskmaskinen och tvättmaskinen tar jag hissen ned och gymmar i 40 minuter. Det är ingen annan där och jag kan spela hur hög musik jag vill.

– Jag powerwalkar också med mina kompisar. Varje dag går jag 10 000 steg. I stan finns allt på gångavstånd. Sedan corona kom har jag inte åkt buss eller tunnelbana. Varför ta bilen, när det tar tio minuter att gå och 20 minuter att hitta parkering? Jag går i alla väder, det är mitt nya transportsätt.

…favoritmöbel:

– Jag är väldigt förtjust i min säng. Min kompis Jenny, som är snickare, har platsbyggt den höga sängen. Undertill har jag förvaring.

… att spela Wordfued med Tomas Von Brömssen:

– Jag älskar Tomas von Brömssen på alla sätt och vis, men fasen vad jag hatar honom i Wordfeud. Han är så fruktansvärt duktig. Det känns som att han på något vis hittar på ord som inte finns, men får igenom dom ändå och tar alla vokaler. Ibland skriver jag till

honom: Det där är väl inte ett ord? Jag blir så irriterad!

– Vi spelar dygnet runt och har flera spel på gång samtidigt. Någon gång måste jag väl slå

honom.

…favoritplagg:

– Klänning! Det är bara att dra på sig

en så känner man sig fin direkt. Jag har både modeller som går omlott och fodral och vippiga, jag gillar alla.

…skönhetstips:

– Var med vänner som gör dig glad. Skratta mycket!

…hudvårdsprodukt:

– Jag har lite kräm på mig, men vet inte vad den heter. Något särskilt märke har jag inte. Jag kan ta lite vad som helst och snor mina barns smink.

…favoritserier/scener:

– ”Sommaren med släkten”, där jag har en roll. Jag tycker också jättemycket om den svarta komediserien ”Dead to Me”. Den är som en lök med flera lager. Sen gillar jag allt som Edward af Sillén gör. Och Liv Strömqvist, hon är fan magisk.

…bloggtips:

– Min unge Lucia har börjat skriva

krönikor på blogg.ng.se/luciahaag. Jag tänker inte säga om hon är begåvad, för jag vill inte verka skrytig. Det får ni gå in och kolla själva.

…filmtips: 

– ”Dag för dag” måste alla se när den går upp på bio. Henrik Schyfferts film ”Spring, Uje, spring” är jättefin.

…boktips:

– Min syster Bea Uusmas bok ”Expeditionen: min kärlekshistoria”. Den är så bra och ovanlig. Hon vann Augustpriset för den. Allt som Malin Persson Giolito skrivit. Hon är fruktansvärt duktig och rolig.

Martina upplever att tyngden av ägodelar gjorde henne handlingsförlamad och i nya hemmet har hon bara behållit sådant hon verkligen älskar.

Vad är den stora skillnaden på livet i hus och lägenhet?

– Allt är mycket lättare i en lägenhet. I ett hus måste du klippa gräsmattan och häcken innan det är för sent. Åh nej, hängrännorna behöver rensas och värmen funkar inte! Soptunnorna ska köras ut och köras in. Det är hela tiden något som drar i en. I en lägenhet är det bara att öppna dörren, så är du hemma.

Under intervjun ringer Martinas agent och hon försvinner en stund. Martina har fått ett nytt filmkontrakt som tyvärr är hemligt just nu.

– Jag tror att allt sitter ihop. När du byter miljö och går från att vara villaperson till torntjej, då händer nya saker.

Martina om skilsmässoboken

Martinas största succé hittills har varit skilsmässoromanen ”Det är något som inte stämmer”. Många tror att det är en bok om hennes egen skilsmässa, eftersom hon separerade i samma veva, men hon hävdar bestämt att det är en roman. Den vann utmärkelsen Årets Bok och var den mest utlånade boken på biblioteken det året.

Martina inflikar att hon får skylla sig själv när folk tror att hon är sina romanfigurer. I sina krönikor i Elle och Mama skrev hon under namnet Martina. Hon har också haft sig själv på omslaget till sina böcker. Men det har hon vuxit ifrån, menar hon.

– Det är ju romaner jag skriver, men man utgår ofta från sig själv och sina erfarenheter. Mycket bottnar i sådant man själv upplevt. Det är därför jag tror att ”Det är något som inte stämmer” har blivit så populär. Folk känner att jag vet vad jag pratar om. Jag ville skriva en bok som man kunde läsa när man befann sig i den kris som en separation är.

Varje vecka får hon fortfarande brev från folk som berättar vad boken betyder för dem, hur hon sätter ord på deras smärta.

Släpper film med William Spetz

Just nu skriver Martina på en ny roman, som ska komma ut i höst. Hon jobbar också med en tv-serie, som bygger på boken och med henne i huvudrollen.

– En idé, tre inkomstkällor. Det är att koka soppa på en spik eller snarare koka soppa, gulasch och göra marängswiss på en spik. Jag gillar att känna mig kapabel. Att själv ta tag i tyglarna.

Martina hämtar ett foto på köksbänken, som föreställer henne och skådespelare William Spetz under inspelningarna av ”Dag för dag” som har premiär på bio senare i år. De sprang på varandra i garderoben på Guldbaggegalan en sen natt. William frågade om hon var Martina Haag. Han bad henne om en hälsning till sin kompis och medan Martina plockade fram papper och penna, tog William fram mobilen för att filma hälsningen så klart.

Just nu skriver Martina på en ny roman, som ska komma ut i höst. Hon jobbar också med en tv-serie, som bygger på boken och med henne i huvudrollen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Värsta generationskrocken! ”Är jag Bockstensmannen som är på väg att rista en runa liksom?” Sedan pratade vi vidare och efter ett tag sa jag till William: ”Du och jag borde skriva ett filmmanus ihop.” Nästa morgon ringde jag och sa: ”När ska vi börja jobba?” William trodde att jag bara hade proffsminglat kvällen innan och frågade förvånat: ” Var det på riktigt?” ”Ja så klart”, sa jag. ”Allt jag säger är på riktigt”.

Eftersom båda ville spela i filmen funderade på hur de skulle kunna ha en naturlig relation.

– Vi kan ju inte vara ett par. Mamma och barn? Kan jag vara gift med hans pappa? Ett tag var vi bankrånare och sedan fasadklättrare. Till slut landade vi i att göra en roadmovie. Självklart är jag hans stränga chef på ett äldreboende där William städar.

Jag pratar inte om mina killar

I filmen drar de i väg i husbil genom Europa med ett osannolikt gäng gamlingar för att uppleva livet fullt ut, innan det är över.

– Att ha gjort den här filmen med Sven Wollter, Marianne Mörck och Tomas von Brömssen och alla de andra är helt underbart ett minne för livet. Sven var en fantastisk skådespelare och det är förfärligt sorgligt att han är död. Jag är glad att jag fick chansen att filma med honom. ”Dag för dag” är ju en film om livet, kärleken och döden.

Var befinner du dig på för plats i livet? 

– En väldigt bra plats på hög höjd, säger Martina med ett stort leende.

Förresten, hur går det med kärleken?

– Jag pratar inte om mina killar. Martina ler med varm blick.