Martin Melin vet vad han letar efter när det kommer till kärlek.
Martin säger sig vara i bättre form än någonsin efter medverkan i ”Den stora hälsoresan”. Här tillsammans med dottern Fanny.
1 AV 2
Martin Melin vet vad han letar efter när det kommer till kärlek.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Martin säger sig vara i bättre form än någonsin efter medverkan i ”Den stora hälsoresan”. Här tillsammans med dottern Fanny.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Martin Melin: ”Nu vet jag vad jag letar efter”

Martin Melin vet vad han letar efter: En levnadsglad, sarkastisk tjej med mycket humor. Helst ska hon vara den snyggaste kvinnan i rummet. För honom betyder personligheten mycket för utseendet. Om rumpan, magen eller låren är tjocka bryr han sig inte särskilt mycket om.

Så här får Martin ihop livets alla delar.

Åsa Görnerup

PERSONLIG UTVECKLING: ”Hur många år till kan jag gå med bakvänd keps”

– Jag har redan tre barn och lär mig något genom dem varje dag. Tonårstjejen är på väg att glida in i vuxenvärlden. Man sätts på prov och måste själv hitta rätt i hur man ska vara.

– I september börjar jag skriva på ett litet kärleksdrama och har spelat in ett 40-tal scener i telefonen. Boken har arbetsnamnet ”Tio sista somrarna”. Det syftar på de år jag har kvar att få vara som nu. Resa till Kilimanjaro, festa

i Spanien och åka vattenskidor i skär- gården. Hur många år till kan jag gå med bakvänd keps? Jag har tio år kvar.

– Tiden går så fort och det är lätt att bli deprimerad. Att inte tänka och leva i nuet är nog bättre. I dag är det fint väder och jag ska snart sätta mig i parken och äta glass.

ARBETE: ”Jag är självkritisk och nöjer mig inte med ett okej”

– Jag har ett långt visit­kort. Till 75 procent jobbar jag på en specialenhet som heter Skydds­sektionen i Stock­holm. Det är mitt 30:e år som polis. Fortfarande får jag en kick av att jobba. Det handlar om allt från spänningen till att jag gör nytta.

– Senast var det en syn­skadad tjej som blev trakasserad av tre män på en buss. I det här jobbet märker man att alla inte är goda och vi pratar mycket om att vi inte får bli cyniska.

– Övriga tiden skriver jag böcker. Den tredje boken ligger hos ett förlag just nu. När jag och Camilla var gifta läste hon manuset till min första roman. Camilla, som är en snabbläsare, hann igenom den på tåget till Göteborg och sa: ”Den är bra, men kan inte sluta så här.”

Martin Melin

Ålder: 53.

Gör: Polis och för­ fattare.

Bor: Bostadsrätt i ett äldre hus i Gamla Enskede i södra Stock­holm.

Familj: Barnen Fanny, 17, och Felix, 13, med exhustrun Christina Melin. Sonen Charlie, 11, med exhustrun Camilla Läckberg.

Aktuell: Medverkar i ”Den stora hälsoresan – från soffpropp till superkropp”, som finns på D­play. Aktuell med ny bok framöver. Börjar skriva på en fjärde roman i höst.

– För två år sedan slängde jag ett helt manus och skrev om hela boken. Den var inte bra. Jag är väldigt självkritisk och nöjer mig inte med ett okej.

– Jag håller också på med Instagram och tv. ”Spårlöst” var väldigt rolig att göra.

– Fotografering är min största hobby. Gatufotografering är spännande och en gång om året åker jag till New York. Man måste ha blick. Det är samma sak som när jag tittade mycket på händer som knark­spanare. Man söker efter det speciella.

FAMILJ & VÄNNER: ”Mamma har jag inte träffat sedan januari för sjutton”

– Det är framför allt barnen och två för­äldrar i karantän. Pappa bor i lägenhet på Söder, mamma i hus på Dalarö. Mamma har jag inte träffat sedan janu­ari för sjutton, innan jag var i Thailand.

– Vi pratar i telefon. Jag ska hälsa på henne utomhus i sommar.

EKONOMI: ”Pengarna lägger jag på resor med barnen”

– Jag tjänar så jag klarar mig och har pengar kvar innan nästa lön kommer. De lägger jag på resor med barnen eller en partner.

– Jag har en sex år gammal Volvo och skulle absolut ha råd att köpa en dyrare bil, men jag behöver inte det eller dyra kläder.

FRITID: ”Barnen bor hos mig på halvtid”

– Förutom träningen är barnen min fritid. Jag hänger med Charlie, Felix och Fanny. De bor hos mig på halvtid och då är det fotbollsträningar, mat som ska lagas och läxläsning.

– Snart ska jag starta en podd. Ett par gånger i månaden dejtar jag, men nu har jag inte varit på lokal sedan januari.

BOSTAD: ”Jag, Christina och Camilla är väldigt okomplicerade människor”

– Jag bor i lägenhet i Gamla Enskede och trivs fantastiskt bra. Barnen går i skola 300 meter härifrån. Min första exfru Christina bor 300 meter härifrån med barnen Fanny och Felix.

– Efter skilsmässan från Camilla bodde jag tre år på Södermalm. För fem år sedan flyttade jag hit eftersom jag inte gillade pendlingen till skolan. Då bodde Camilla också här. Det var väldigt smidigt. Så fort Charlie kan åka tunnelbana själv flyttar jag tillbaka till Söder.

Martin Melin har jobbat som polis i 30 år. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Jag, Christina och Camilla är väldigt okomplicerade människor. Livet är vad det är. Antingen gör man något bra eller dåligt av det. Livet blir inte bättre av att man sitter hemma och är bitter.

– Jag bor i en trea på 80 kvadrat. Hus har jag lagt ned. Bara att slippa trädgård, lägga om taket och oljepannan som går sönder. Jag har bott i hus och vet vad det innebär.

HÄLSA: ”Det blir svårare och svårare att inte bygga på sig mage”

– Just nu är jag i bättre fysisk form än någonsin. Definitivt. Jag känner mig väldigt pigg och alert.

– Under min medverkan i ”Den stora hälsoresan” tappade jag tolv kilo, men det var fettprocenten jag jagade. Jag förlorade nästan 15 procent och blev av med en massa dövikt.

– För varje år blir det svårare och svårare att inte bygga på sig mage. Det är värre med män som lägger på sig. Kvinnors rumpor och lår gör inte så mycket. Många kvinnor är oroliga för sina magar, men jag har aldrig någonsin hört ett bastusnack där man diskuterat det. De flesta män bryr sig inte. Det är väl som att tjejer inte bryr sig om överarmar, men det är viktigt för mig. Grabbsnacket handlar om vad killar gillar. Antingen är man en bröst- eller rumpkille.

– För mig är det viktigast att må bra i huvudet. Klart jag bryr mig, men jag mådde också okej när jag vägde 96 kilo för tio år sedan.

– I början av ”Den stora hälsoresan” vägde jag 84, i slutet 72,5 kilo. Det jobbiga var att den tog så mycket tid. Jag tränade tre timmar om dagen, sju dagar i veckan. Klockan 00.30 och 5.30 gick jag powerwalks, klockan 23 var jag i gymmet.

Martin tillsammans med exhustrun Camilla Läckberg. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

– Målet var att testa vilken form jag kunde komma i. I dag äter jag mer frukt och grönsaker och mindre kolhydrater. I övrigt är jag tillbaka och äter glass om jag vill. Fyra, fem gånger i veckan styrketränar eller springer jag. Då jag blev för tunn har jag gått upp tre, fyra kilo.

– Just nu har jag antikroppar mot corona. Under fyra dagar i maj hade jag det svettigt med andningssvårigheter och tryck över bröstet. Att sedan vara småsjuk i två veckor var irriterande. I 18 dagar var jag hemma och lämnade inte lägenheten på 14. Nu är jag återställd.

KÄRLEK: ”Det har varit levnadsglada tjejer med mycket humor”

– Jag är inte kär i dag och har ingen fast relation. Det är inte så att jag har ett stall, men jag dejtar och har haft ett par relationer. Jag får närhet och ömhet och får kramas.

– I kylskåpet har jag en flaska champagne. Den dagen jag träffar någon som det känns 100 procent rätt med ska jag öppna champagneflaskan. Jag har haft den i sju år och tre gånger har det varit nära.

– Nu vet jag vad jag letar efter. De tre gångerna jag blivit väldigt förtjust har det varit levnadsglada tjejer med mycket humor. De har skrattat mycket, varit fulla av ironi och förstått sarkasm. Jag går i gång på det.

– Dessutom har de varit den snyggaste tjejen i rummet, i alla fall i mina ögon. De var inte lika, det finns ingen speciell stil som är en Martin-tjej. Personligheten betyder mycket för utseendet. Jag har dejtat fantastiskt vackra tjejer där det känts noll, då personligheten varit tråkig. Det handlar om helheten, inte en fin mun eller något annat.

– Jag tycker det är sexigt med tjejer med ett eget driv och liv. Inte någon som sätter sig upp i sängen och frågar vad vi ska göra i dag. Då vill jag hellre att hon säger: ”I dag vill jag att vi gör så här.” Hon ska inte bara finnas där för min skull, det är osexigt.

– Ingen av tjejerna har jag träffat genom nätdejting. Man kanske börjar prata på gymmet. Är jag på krogen med en kompis kommer någon som känner någon. I ett stort sällskap kan jag plötsligt komma på mig själv med att se på en tjej med andra ögon.

– Andra gånger kan jag bli attraherad av någons utseende. Då är chansen 50/50 att hon är intressant om vi börjar prata. Det finns tillfällen jag blivit besviken, men det kan också hända att hon inte tycker att Martin är så rolig.

– Det måste finnas kemi. Hatten av till den som är 25 och träffar rätt, men jag har ingen brådska.