Marie Serneholt tillsammans med sambon Fredric Palmqvist.
Marie Serneholt tillsammans med sambon Fredric Palmqvist. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Marie Serneholt: ”Det var rätt in i torktumlaren”

Vid 04.30 är det liv i luckan hemma hos familjen Serneholt-Palmqvist. Då vaknar tvillingpojkarna och

Marie sätter på kaffebryggaren. Sedan tvillingarna föddes har livet varit en kapplöpning för Marie Serneholt. Samtidigt har hon blivit lugnare.

– Nu har jag min egen lilla familj. Det är allt jag någonsin har drömt om.

Åsa Görnerup

Första gången Marie Serneholt träffade kärleken Fredric Palmqvist var i Cannes. Marie hade kommit ner för att hälsa på en kompis. Väninnan föreslog att de skulle hänga med några av hennes kompisar, som också var nere i Frankrike. – En av dem var Fredric. Han kom gående i solskenet på stranden i Cannes.

Var det ögonblicksförälskelse?

– Jag tyckte han såg väldigt trevlig ut.

Marie ser full i sjutton ut. Hon berättar att hon snabbt kände att Fredric var en person som det var enkelt att prata med. Känslan mellan dem var självklar.

Reagerade du på honom?

– Ja! I efterhand har jag fått höra av min kompis att hela min kropp reagerade när jag träffade honom. Men det hände absolut ingenting där.

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson: ”I dag ångrar jag ingenting”

Blixtförälskad i sambon Fredric

Några månader senare blev de ett par.

Fredric, som är från Skåne, jobbar som brand manager för ett bilmärke i lyxklassen. Marie beskriver honom som lugn, trygg och väldigt rolig.

– Fredric är min bästa vän. Jag har ju en viss typ av yrke och har valt det av en anledning. Jag har gillat att synas, ställa mig längst fram och prata med folk. Han är inte alls intresserad av att stå i rampljuset och ta plats på det sättet. Det är lite skönt och bra, för då kan jag ta den platsen. vi fajtas inte om den, säger Marie med ett leende.

Marie Serneholt

Ålder: 36.

Gör: Programledare.

Bor: Villa i Nacka utanför Stockholm.

Familj: Sambon Fredric Palmqvist, 35. Tvillingarna Philip och Nicholas, födda 15 september 2018.

Aktuell: Debuterar som barnboksförfattare i april med ”Tvillingarna Nico & Phille  –Dubbeltrubbel”. Tvillingbarnboken är inspirerad av en dag i sönerna Philips och Nicholas liv. Ålder: 0-3 år. Illustrationer av Lovisa Blomberg.

För henne var det ingen självklarhet att träffa en man hon ville skaffa barn med. Än mindre att kunna bli gravid. Att hon nu är tvåbarnsmamma har inte riktigt sjunkit in än.

Marie blir tårögd.

– Nu har jag min egen lilla familj. Det är allt jag någonsin har drömt om. Jag är så otroligt tacksam.

Marie Serneholt om livet som tvillingmamma

Trots att Marie bara sovit två och en halv timme är hon lika sprudlande som i tv-rutan och rösten energisk. Den konstanta sömnbristen hanterar hon genom att bara köra på.

– Jag har inget val. Att lägga sig och vila finns ingen tid till. Herregud, man orkar mer än man tror. Hade någon sagt att jag skulle betrakta det som sovmorgon att vakna 5.30, hade jag bara skrattat tidigare.

Varje natt vaknar tvillingarna Philip och Nicholas flera gånger. Det är magknip, tänder som är på gång eller så vill de sova i mammas och pappas säng. Deras dag brukar börja vid 4.30. Då är de hungriga och dags för Marie att kliva upp och sätta på kaffebryggaren.

Barnen, som är ett år och sju månader, föddes med tio minuters mellanrum.

I vanliga fall är Marie en kontrollmänniska, men under förlossningen släppte hon taget. I stället försökte hon visualisera ett drömscenario – och så blev det.

– Att bära tvillingar är en riskgraviditet i sig, men jag tänkte att jag fick ta det som det kommer. Jag förlitade mig helt på läkarna. Det gick väldigt, väldigt bra. Jag skulle ”rejta” min förlossning som nio eller tio.

LÄS OCKSÅ: Malin Olsson: Jag har svårt att komma ner i varv 

Flyttade till hus

Sedan barnen kom har hon och sambon Fredric Palmqvist kört på i 180, säger hon.

– För oss fanns ingen bebisbubbla-tid. Det var rätt in i torktumlaren. Många tycker det är omvälvande att få ett barn. Här var det två spädbarn, vars behov skulle fyllas samtidigt. Samtidigt är det så underbart och roligt. I dag är det små mini-människor som traskar – nej springer – runt hemma.

Hon och Fredric har lämnat Stockholms innerstad för en villa i Nacka.

– För oss var utrymme avgörande med två barn. En av grejerna jag fick ur mig på ultraljudet var: ” Vi måste köpa hus.”

Marie är själv uppvuxen i radhus. Att kunna öppna dörrarna på sommaren, låta barnen leka och äta utomhus är magiskt, tycker hon. I sommar kan killarna springa på gräsmattan och gunga i gungställningen i trädgården. Det är väldigt enkelt, jämfört med att försöka ta sig till en park.

– För oss är det ett projekt att bara ta oss utanför ytterdörren med alla kläder som ska på.

Kroppen måste få chans att läka och få tillbaka lite styrka

Marie konstaterar att som tvillingmamma är hon hjälpt av sitt ordningssinne. Att vara organiserad och ligga steget före är A och O.

– Jag är nog ännu mer effektiv nu. Jag har också blivit coolare. Det handlar inte bara om mig och mina behov. Det viktigaste är att allt funkar för barnen.

Marie Serneholt under inspelningen av ”Bingolotto”. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Den träning Marie får är promenader med vagn, springa efter barnen och lyfta dem. Att komma i form igen är inget som har stressat henne, men framöver känner Marie att hon vill bygga upp kroppen och stärka bålen.

– Eftersom jag bar på två barn fick ryggen kompensera mycket. Jag har burit på dem och även om de går nu är det fortfarande lyft. Kroppen måste få chans att läka och få tillbaka lite styrka. Första promenaden orkade jag knappt gå tio steg. Då jag böjde mig framåt var ryggen så svag att jag inte kunde komma upp när jag stått och bytt blöja.

Vissa dagar värker hennes rygg, andra dagar känns det bättre.

Lyssnar på kroppen

Trots att hon inte tränar ser Marie ut att vara i fin form och kommer i de flesta plaggen hon bar innan graviditeten. Men hon tycker inte att det är en stor fråga. Inte heller tänker hon särskilt på kosten.

– Nej, faktiskt inte. Det är klart jag vet vad som är bra, men jag lyssnar på kroppen. Jag är inte så sträng mot mig själv.

Sedan tvillingarna föddes är det fokus på snabblagde rätter, som köttbullar och makaroner.

Marie Serneholts liv i korthet

1983: Marie Eleonor Serneholt föds den 11 juli. Hon är yngst av tre syskon och växer upp i ett radhus på Lidingö.

1992: Spelar huvudrollen i ”Madicken” på Göta Lejon nio år gammal.

1998: Startar sin musikkarriär i gruppen A-Teens, som sjunger Abba-covers.

1999: Släpper albumet ”The ABBA Generation” med A-Teens.

2005: Dubbar filmer, bland annat ”Robotar”.

2006: Släpper sin första solosingel

”Thats the Way That My Heart Goes”, som är skriven av Jörgen Elofsson.

2008: Blir under våren tillsammans med Måns Zelmerlöw, som hon blir sambo med. Medverkar i TV4:s ”Stjärnor på is”.

2009: Medverkar i ”Melodifestivalen” med ”Disconnect Me”, där hon slutar på sjätte plats i delfinalen. Tillsammans med André Pops är Marie programledare under Sveriges nationaldagsfirande i SVT.

2010: Spelar kvinnliga huvudrollen i musikalen ”Grease” på Göta Lejon.

2011: Programleder ”Melodifestivalen” med Rickard Olsson. På sommaren gör Marie och Måns Zelmerlöw slut. Under hösten leder Marie SVT:s familjeunderhållning ”Helt magiskt” med Malin Olsson. Medverkar i flera julkonserter i svenska städer med Lasse Kronér, Andreas Johnson och Elisabeth Andreassen.

2012: Tävlar återigen i ”Melodifestivalen” med ”Salt & Pepper”. Låten går inte vidare. Jurymedlem och coach i talangprogrammet ”X Factor” i TV4.

2013: Blir tillsammans med stylisten och modellen Qhristopher Magsino. Blir programledare för ”Bingolotto”. Leder även

frågesportprogrammet ”Upp till miljonen”.

2015: Medverkar i ”Let’s dance”. Bryter upp med Qhristopher Magsino på hösten.

2016: Blir ett par med musikern Johan Gunterberg.

2017: Bryter upp med Johan Gunterberg. Till jul går Marie ut med att hon träffat sin nuvarande sambo Fredric Palmqvist och lägger ut en pussbild där de bär likadana jultröjor. 

2018: I januari upptäcker Marie att hon är gravid. På ultraljudet några veckor senare kommer nästa överraskning: Marie väntar tvillingar. Tvillingarna Philip och Nicholas föds den 15 september.

När Marie för ett tag sedan gjorde ett samarbete med ett godisföretag på Instagram frågade någon hur mycket hon själv åt av godiset.

– Ja, typ allt. Min sambo är också väldigt svag för sötsaker, men han får vara snabb.

Marie är tillåtande mot sig själv och väger sig aldrig. Hon känner i kläderna om hon går upp eller ned.

– Jag tror man kan bli lite besatt av att fokusera på en siffra. Det kan ju skilja hur mycket som helst. Ena dagen har du en massa vätska i kroppen, andra dagen har du käkat två kilo lösgodis. För min del tycker jag att det är onödigt.

Vi är ett team som gör det här tillsammans

Har du ett bra förhållande till din kropp?

– Ja. Den är ju helt makalös som kunnat bära på två barn och klara en förlossning. Jag har stor respekt för den. Fasen, den har gett mig världens finaste barn.

För Marie är det viktigt med balans – oavsett om det handlar om kost eller träning.

Hur återhämtar du dig?

Marie pustar ljudligt.

– Det finns ingen tid för det. Jag tycker det är världens skönaste att bara vara hemma och ta det lugnt. Det här är väl ingen avkoppling, men jag tycker det är skönt att hänga tvätt, sortera och få i ordning i småbarnskaoset, om jag får göra det i fred.

https://www.instagram.com/p/B6v3CoTAUZ0/

För att få ihop tillvaron stöttar Marie och Fredric varandra så gott det går. Det behövs. Ibland tycker hon att det känns som att det sitter en dold kamera någonstans.

– Allting skiter sig bokstavligt talat. Det är bajskaos, någon gråter, grejer händer. Då hjälper det oss att vi kan brista ut i skratt. Det är klart att vi kan bli stressade och irriterade, men i grund och botten skrattar vi mycket tillsammans.

Hur tar du och Fredric hand om er relation?

– Vi är ett team som gör det här tillsammans. När barnen har somnat försöker vi ha det mysigt bara vi två. Vi kanske äter de där köttbullarna med makaroner, fast vi tänder lite ljus också.

Över Maries födelsedag åkte paret till Mallorca.

– Att bara få vara han och jag var guld värt. Då var vi tillbaka exakt där vi var innan i vår relation, men sedan kunde vi inte låta bli att prata om barnen.