Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>SEX & RELATIONER

Publicerad 27 apr 2019 19:00

Marias sexliv kraschade: ”Jag kände mig ensam”

Foto: Shutterstock

Ett fungerande sexliv är en viktig del i många relationer.

För 41-åriga Maria blev det början på slutet för äktenskapet när hon och maken slutade ha sex.

Här är hennes historia.

Innan jag träffade min man hade han varit tillsammans med flera riktigt snygga tjejer med hög status. Där fanns bland annat ett par fotomodeller och en skådespelerska. Han var - och är - den där typen som alltid har en självklar plats i gänget. 

Vi möttes ute och jag blev verkligen jättekär i honom. Efter någon månad hade jag flyttat in i hans lägenhet. I början tänkte jag inte på att vi inte hade så mycket sex. När jag hade blivit ihop med mina tidigare pojkvänner låg vi med varandra varje dag då förhållandet var nytt. Med Anders var det annorlunda. Vi älskade kanske var tionde dag. Det var alldeles för lite för mig, men jag ville inte säga något. Olika tankar gnagde i mitt huvud. Var jag inte tillräckligt attraktiv jämfört med andra tjejer han haft? Inte lika spännande? Egentligen visste jag att jag såg bra ut och jag fick ofta komplimanger av män. Men då Anders inte sa eller visade att han tyckte att jag var attraktiv sjönk mitt självförtroende.

Jag var ständigt beredd på sex, om han skulle vilja

För att få bekräftelse köpte jag nya spetsunderkläder och försökte förföra honom, men fick bara en känsla av att han ville vara den som tog initiativet. I stället blev min strategi att ständigt gå i sexiga underkläder och träna mycket på gymmet för att vara i toppform. Helt enkelt visa upp mitt sexigaste jag. Man kan säga att jag var ständigt beredd på sex, om han skulle vilja. Det var mitt sätt att hantera osäkerheten som skavde i mig. 

När jag någon gång försiktigt frågade om vi kunde älska lite oftare blev han irriterad. Han sa att han var trött, att det var mycket på jobbet för tillfället. Det kändes fel och förnedrande att be honom vara med mig. Jag förstod att han tyckte att jag var oattraktiv när jag gjorde så. Då var det bättre att försöka vara den där glada, roliga och nöjda tjejen, tänkte jag. 

Efter något år försökte vi skaffa barn. Jag blev gravid direkt och under fyra år fick vi tre pojkar. Efter att vi blivit föräldrar låg vi ännu mer sällan med varandra. Nu verkade Anders tycka att det räckte med en gång i månaden. Men att vara 34 år och ligga var fjärde vecka var alldeles för lite för mig. 

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer 

Kunde gå månader mellan samlagen

Jag kan inte säga att vårt sex var direkt dåligt. Det var ingenting. För mig var det svårt att njuta, när jag var så osäker på om Anders överhuvudtaget var attraherad av mig. Jag körde fortfarande med sexiga underkläder och var hela tiden medveten om hur jag såg ut och rörde mig. Jag ville vara en bra älskarinna. Att ge mig hän, som jag gjort med ett av mina ex, var svårt. Inte heller fick jag någon orgasm, även om det hände att jag fejkade det. 

Vi grälade en del. Att ha tre småkillar var jobbigt. Jag skötte alla skjutsningar till hockeyn, medan Anders tränade med grabbgänget. Han och kompisarna skulle göra en svensk klassiker. Det var cykling, simning, löpning och skidåkning. Jag vet inte om han hade en 40-årskris, men det tog väldigt mycket tid i alla fall. Träningen gjorde att han var helt slut när vi la oss och det kunde gå ett par månader innan han tog initiativ till sex. 

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation 

Nästan all fysisk kontakt försvann

Jag försökte ett par gånger, men båda gångerna vände han ryggen till och sa att han inte orkade. Vi fick ta det en annan kväll och sedan hände ingenting. 

När jag fyllde 38 hade vi helt slutat älska med varandra. Anders hade aldrig varit särskilt kramig och nu hade vi nästan ingen fysisk kontakt. Jag kände mig allt mer ensam och längtade efter beröring. 

Det var som att vi levde helt olika liv. När Anders var på sina träningsrundor, tillbringade jag mycket tid på olika hockeyläktare. Där fick jag plötsligt upp ögonen för andra män. Särskilt en pappa brukade uppmärksamma mig och satte sig alltid bredvid mig på hockeymatcherna. Han köpte kaffe till mig, frågade hur jag mådde och undrade hur jag kunde vara så vältränad efter att ha fött tre barn. Han såg mig, var trevlig och jag kände att han var attraherad av mig. 

Ett par veckor senare sa jag till Anders att jag ville skiljas

Jag började se fram emot att skjutsa sönerna till hockeyn. Efter några månader frågade hockeypappan om vi inte kunde ses någon gång, bara han och jag. När jag sa ja gick jag över en gräns. Jag visste det, men då hade jag och Anders inte legat med varandra på ett och ett halvt år. Hockeypappan var frånskild och vi sågs på ett glas vin hemma hos honom. Efter en kort stund kysste han mig. Att ha sex med honom var helt otroligt. Jag hade inte haft det så bra i sängen sedan innan jag träffade Anders. Underbart! Det blev uppenbart att så här kunde jag också ha det. Jag kunde vara med någon som också ville vara med mig. Som åtrådde och uppskattade mig. Och uppskattade det jag gav honom. 

Ett par veckor senare sa jag till Anders att jag ville skiljas. I dag lever jag ett helt annat liv. Än har jag inte presenterat hockeypappan för barnen, men varannan vecka har han och jag ett fantastiskt sexliv.

Maria, 41 – berättat för Åsa Görnerup