Måns Zelmerlöw är aktuell med nya albumet ”Time”.
Måns Zelmerlöw är aktuell med nya albumet ”Time”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Måns Zelmerlöw om livet i bonusfamiljen

Det har hänt mycket med Måns Zelmerlöw sedan han träffade sin stora kärlek Ciara. Han har börjat våga bråka i en relation och blivit både bonuspappa och biologisk pappa. Men det tog lite tid innan de stora känslorna för sonen kom.

– När Albie föddes var jag rädd att jag inte kände tillräckligt.

Nu är Måns aktuell med sitt mest självutlämnande album någonsin.

Albumaktuella Måns Zelmerlöw börjar bli urlakad efter en hel dags intervjuer på Grand Hôtel. Småbarnspappan har varit i farten sedan klockan 4.30. Då klev han upp hemma i villan i Surrey för att hinna med 06.40­-flighten från London.

Efter en snabb frukost minus kaffe i loungen somnar han direkt ombord på planet och vaknar inte förrän vid landning.

– Då har jag lyckats samla ihop till sju timmars sömn, även om jag egentligen behöver jag åtta.

Sedan Måns Zelmerlöw blev pappa lider han av ständig sömnbrist, efter att ha blivit väckt flera gånger per natt.

– Nu sover Albie rätt bra, men första året var det tufft sömnmässigt. Fruktansvärt! Jag förstår folk som tycker att det är riktigt tufft att skaffa barn.

LÄS OCKSÅ: Peter Settman om livet med nya kärleken

Måns Zelmerlöw om livet som småbarnspappa

För Måns del påverkas humöret av sömnbristen.

– Och jag blir inte så lite grinig heller. Normalt har jag ett halv­ kasst morgonhumör i någon timme, men vid hålsömn varar det upp till fem tim­mar. Då vill jag bara ha det tyst omkring mig. De timmarna är jag inte världens roligaste pappa. Sedan är jag faktiskt en väldigt lekfull och kärleksfull pappa, men strikt.

Med bonussonen Archie, 5, blir det mycket brottning och jaga varandra i huset. Måns får alltid vara ”baddie”, skurken, medan Archie är superhjälten.

Måns Zelmerlöw

Ålder: 33.

Familj: Hustrun Ciara Zelmerlöw, 32, som han har sonen Albert, född maj 2018, med. Ciaras son Archie, 5.

Bor: Villa granne med skogen i Surrey, en timme utanför London. Sålt lägenheten på Kungsholmen.

Aktuell: Albumet ”Time”. Den personliga skivan är en kronologisk resa som startar för några år sedan och slutar i nutid.

Med sonen Albert, 16 månader (född 25 maj 2018), leker han med bilar och tåg.

Att vara pappa är underbart, tycker han. Men det tog några månader innan faderskänslorna kom.

– När Albie föddes var jag rädd att jag inte kände tillräckligt. Som pappa har man inte bondat med barnet på samma sätt som mamman har. När det kommer ut ser det inte ut som någon av föräld­rarna. Det var först när jag lärde känna Alberts personlighet som jag kände att det här är så otroligt stort. Den villkors­lösa kärleken från honom är så skön. Han älskar mig no matter what.

Jag vill att han ska känna att jag är en extra fadersgestalt

Måns beskriver sonen som väldigt go, rolig och extremt smart. Albert förstår redan att han ska prata olika språk med föräldrarna och säger ”anka” till pappa och ”duck” till engelska mamma Ciara.

Dessutom har han bollsinne.

– Faktum är att Albie kastar långa överarmskast och kan redan fånga en boll. Min dröm att han ska bli tennisproffs känns inte helt avlägsen.

https://www.instagram.com/p/B6lUEaYF7zS/

Måns ser förtjust ut.

Dagen innan vi ses har Måns häm­tat bonussonen i skolan och följt med honom till tennislektionen. Efteråt här­jade de i leklandet.

– Vi hade en jättefin stund bara han och jag i fyra timmar. Jag vill att han ska känna att jag är en extra fadersgestalt.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: Vi tar inte varandra för givet

Tog tid att hitta sin roll

Precis som med Albert tog det tid innan Måns och bonussonen hittade varandra. De första åren var det bara Archies mamma och pappa som gällde. I och med att Måns reste mycket blev det aldrig någon riktig kontinuitet i relationen.

Sedan Albert föddes har Måns varit hemma i ett och ett halvt­ år. Måns konstaterar att han funnits med så länge Archie kan minnas och med tiden har de fått en väldigt fin relation.

– Jag visste att när han väl började sporta, då skulle jag bli den coola bonusföräldern för honom.

Att lillebror kallar Måns pappa påver­kar också.

– Från att bara ha varit mammas pojk­vän har jag blivit mycket mer av en pappa­figur, utan att klampa på hans pappas tår.

Kommer bra överens med hustruns ex

Att veta vilka roller han och Archies biolo­giska pappa skulle ha har också tagit tid.

– Han bor en kvart bort. I dag kommer vi extremt bra överens. Jag, Ciara, poj­karna och Archies pappa och hans flick­vän åkte på skidsemester till Åre i mars. Vi kan verkligen umgås tillsammans. Det är få förunnat och väldigt roligt och viktigt för Archie.

Vad säger det om dig?

– Att jag är konflikträdd och en bra diplomat. Jag har medlat mellan honom och Ciara och kan sätta mig in i bådas situation.

Någon svartsjuka känner han inte.

– Verkligen inte, säger Måns med tryck. 

– De är ju som syskon. Det finns noll attraktion.

Den 5 september gifte sig Måns och Ciara Janson underbar himmel på Fort George på ön Vis i Kroatien. Fortet hade Måns hittat under en tidigare seglats i Kroatien.

– Jag friade där när vi var ute och seg­lade för två år sedan. Då bestämde vi att det var ett perfekt ställe att gifta sig på.

Om hustrun Ciara

Bröllopet beskriver han som magiskt. Under vigseln sjöng Sarah Dawn Finer ”Kärleksvisan” och Oscar Zia uppträdde.

– Det var en fantastiskt bra fest, otroligt kärleksfullt och så mycket känslor under hela ceremonin, middagen och festen. Det var tomt när det var över. Vi hade planerat för det så länge.

Då makarna Zelmerlöw bilat ner till Kroatien passade de på att ha en ”mini-moon” tillsammans med Albert på vägen hem. Utan att ha någon plan stannade de till på fina ställen i Champagne, Gardasjön, Comosjön och en vingård mitt ute i ingenstans i Kroatien.

Är Ciara din själsfrände?

– Ja. Vi är lika och förstår varandra i väldigt mycket. I alla andra förhållanden har jag försökt bli någon annan. Göra mig till på något vis. Med Ciara är jag helt och hållet mig själv. Vi har så vansinnigt kul, är precis lika sarkastiska och skrattar väldigt mycket.

Jag har aldrig varit pratig, är superblyg och tycker om att bara vara

Varje vecka ser de till att ha en barnfri kväll då de går på musikal, bio eller restaurang. När barnen lagt sig har de vardagsmys, lagar något gott och pratar.

– Att prata ligger inte för mig. Jag tycker inte riktigt om det, men har insett att det är välbehövligt ibland. Jag har aldrig varit pratig, är superblyg och tycker om att bara vara.

Efter tre års tystnad släpper Måns nu ett efterlängtat album. ”Time” är kronologiskt skriven i två kapitel. Första kapitlet tar avstamp från ungefär fem år sedan, när Måns kommit ur ett förhållande.

– Det är ett rätt så mörkt kapitel om hur man går vidare. Jag ville så gärna hitta någon ny och var så mån om att hitta den rätta att jag inte riktigt fattade när det var fel.

Måns Zelmerlöw om…

… Mobbingen som barn:

”I låten ’On My Way’ på nya plattan talar jag till mig själv som 11, 13, 15 och 21 år. Mitt elvaåriga jag är mitt uppe i mobbingen. Jag känner mig udda, vet inte riktigt vem jag är och tappar alla mina vänner. Då vill jag säga till mig själv att inte lyssna på vad de säger, för det betyder ändå ingenting. Jag har inte riktigt landat i vem jag är. Fortfarande är jag inte bäst på någon sport och har ingen identitet i gänget. Sedan kommer musiken och då hittade jag min identitet i den. Vid 15

har jag första tjejen, första hjärtekrossen. Sedan är jag 21, har ett litet genombrott

i karriären, men det är mycket jobb framför mig.”

…Reklamfilmen där han rider naken:

”Det är en väldigt liten del av filmen där jag faktiskt rider naken. Och jag är ju inte ens naken. Jag har ju en liten, liten hudfärgad kalsong på mig. Jag är ju delägare i online­apoteket Meds och ville göra någonting roligt utanför boxen. Jag tycker videon är väldigt kul. För en gångs skull var det väldigt roligt

att följa drevet. När finkultur och ledarsidor började skriva om den. Jag tror att hela ledningsgruppen bara satt och klappade händerna. Målet var att folk ska vet vad Meds är.”

…Nakenhet:

”Jag är uppväxt i ett liberalt hem vad gäller nakenhet. Jag har inget större problem med det. Vi har traskat omkring väldigt mycket nakna hemma. Det har varit fullt naturligt. Jag tycker det är väldigt märkligt hur det kunde bli en så stor grej om min nakenhet, då jag varit naken i så många sammanhang

tidigare. Som när jag ledde QX­ galan eller kom in naken på en hoverboard i Eurovision inför 200 miljoner tittare.”

…Skönhetstips:

”Frisk luft. Gå ut med hundarna flera gånger om dagen. Då känner man sig friskare. Jag tar inte hand om mig alls, använder inga krämer. Jag har idén att har du väl börjat med det, så måste du fortsätta. Huden vänjer sig.”

…Drömmer om:

”Att få göra en Europaturné i vår. Jag kan till och med drömma om att få göra en festival­ turné i Sverige nästa sommar, för det var så länge sedan. Tidigare gjorde jag det nästan varje sommar. Då insåg jag inte hur fantastiskt det är att få göra alla de där festivalerna med 10000 pers.”

Vilka förhållanden Måns pratar om får man läsa in själv, säger han.

– Det är det som är grejen med den här plattan. Att den är så otroligt självutlämnande. De som känner mig vet. Det handlar ju om mina känslor kring allting, inte så mycket om någon annan egentligen.

År 2014 tog förhållandet med flickvännen och juristen Azra Osmancevik slut, på hennes initiativ.

Tre år tidigare bröt han och Marie Serneholt upp. 

Släpper ny skiva

Att skriva låtarna tillsammans med britter har varit skönt, tycker han. I England är han ett blankt blad.

– Det var som att ha hundra terapisamtal. Att komma till en ny studio med nya producenter. I två timmar sitter man och snackar om livet för att hitta något att skriva om. Det blev ett slags avslut.

Låtarna ”U & I” och ”Grow up to be you” i andra kapitlet handlar om Albert. Att det tog tid att knyta an och att sonen ska gå sin egen väg i livet.

Foto: OLLE SPORRONG

Låten ”One” är en låt om Måns och Ciaras relation.

– Den är rätt stormig, men på ett bra sätt. Det är vårt sätt att älska varandra. Jag har aldrig bråkat i tidigare förhållanden och tror det är bra att rensa luften. Det gör att vi älskar varandra ännu mer i slutändan.

Trots konflikträdslan vågar Måns ta konflikter och prata om svåra saker med Ciara. Det har han aldrig gjort tidigare.

– Ciara är fruktansvärt varm. Och fruktansvärt hård i argumentation.

Längtar du efter fler barn?

– Nej. Det har inte varit på tal så länge vi inte har fått sova. Sedan några veckor tillbaka får vi ju det, men jag vill gärna sova några månader till.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!