Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Malin Olsson: Jag har svårt att komma ner i varv

Malin Olsson är en högpresterande kontrollmänniska av rang. Även hennes treåriga dotter har extremt mycket energi och drar sig inte för en fajt. För att hämta tillbaka lugnet yogar hon och umgås med sambon Simon, som har ett betydligt lugnare temperament. 

I mars är programledaren återigen tillbaka med ”Vem bor här?” i SVT.

Malin Olssons bästa…

…söndag

– Min bästa söndag tillbringar jag helst hos en av mina bästa vänner. Hon brukar ha sconesfrukost, där hon bjuder in folk som inte känner varandra. Det kan vara någon hon surfat med, en kompis eller en granne. Under frukosten sitter alla och har världens härligaste samtal.

– Annars vill jag ha ett andningshål. Jag vill planera så lite som möjligt innan veckan börjar. Då kan jag göra vad som helst, sticka i väg och yoga eller vara på en lång utflykt med min dotter Blanka. Senast var vi på lekplatsen. När hon somnat i vagnen gick jag och min sambo Simon i affärer. Vi köpte parfym, tog en kaffe och strosade i solen.

– Sjätte säsongen av ”Vem bor här?” blir lika spännande som vanligt. De som sitter hemma i tv-sofforna kommer i vanlig ordning tro att det är hur enkelt som helst att gissa vem som bor var. De kommer bli överraskade. Ett lite crazy hem ser ut som en sportanläggning med pool, basketplan och minigolfbana. Vi besöker också en gammal diner, som blivit ett riktigt rockabillyhem. En gammal kyrka finns också alltid med. Det är kul att folk går utanför ramlarna och gör sin egen grej.

LÄS OCKSÅ: Tina Nordström: ”Inte lätt att se sina barn bli stora”

…avkoppling

– För mig är det avkoppling att antingen att yoga eller titta på serier. Jag har fastnat framför ”The Crown”. Den är spännande. Det är kul att den är dokumentär och att man får lära sig om Storbritanniens historia.

Jag och min kille har också kollat på ”Stranger Things”. Den har gått ett tag och vi är sist på bollen men så är det att vara småbarnsförälder. Många tittar på ”Kalifat” på SVT. Vi ska skärpa oss och se den. ”Kalifat” ligger helt rätt i tiden.

– Yogan gör att jag kommer ner i varv. Jag är en högpresterande person med extremt mycket energi. Jag går väldigt snabbt, är snabbtänkt och agerar mycket utåt. Yogan grundar mig, hämtar tillbaka lugnet och får andningen att komma ner i magen.

– Det svåra för mig är att komma ned i varv och inte projektleda i huvudet. Jag måste alltid ha saker att göra, har höga krav på mig själv och gör alltid mitt yttersta – i allt. Ibland kanske hälften är tillräckligt. Det här kan ligga mig i fatet. Jag är en kontrollmänniska av rang och älskar min kontroll. Emellanåt kan det vara bra att flyta med lite och se vad som händer. Att våga släppa taget lite.

Malin Olsson

Ålder: Fyller 38 den 19 mars.

Bor: Funkislägenhet i Malmö.

Familj: Sambon Simon Peyron, 26. Dottern Blanka fyller 3 den 24 april. 

Aktuell: ”Vem bor här?” har säsongspremiär i SVT1 den 30 mars. Nya kreativa programmet ”Fixarfesten” går i SVT Barn ungefär samtidigt.

Ska vlogga för SVT Barn. I vloggen ska Malin vara mer personlig och berätta saker som folk inte vet. Som att hon åkt fast för snatteri hos polisen. Återkommer i ”Sommarlov”

i sommar.

…sötsug

– Jag älskar allt som är sött. Det är inget jag tänker hymla med. Just nu är det en trend att äta nötter och grönkål. Jag är en ”sucker” för socker och står för det. Det berikar mitt liv, framför allt klockan 15. Då är min energidepå slut och ibland slinker det ned en nödchoklad eller vad det nu kan vara.

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson: ”I dag ångrar jag ingenting”

…kropp

– Jag har alltid varit väldigt smal. Det präglade mig mycket i tonåren. Höftbenen stack ut och jag fick sy in jeansen för att de skulle sitta bra över låren. Det trivdes jag inte med. Det kanske är bortskämt att kunna säga så, men jag har alltid velat ha lite kropp. Enda gången jag haft det var när jag var gravid. Då trivdes jag verkligen i min nya kropp. Det är så störigt att folk glamouriserar den smala kroppen. Att smala människor skulle vara lyckligare än andra.

– Jag tror att det är svårt att tycka om hela sig själv. Själv har jag växt in i kroppen, även psykiskt. Man har ju den kroppen man har. Det är inte så mycket man kan göra åt det och man får använda sig av det man har. För egen del skulle jag behöva gå mer till gymmet och bygga muskler. Egentligen tycker jag det är så tråkigt att man pratar om kroppar överhuvudtaget. Samtidigt tycker jag att det är viktigt att ta upp att alla ska få vara precis som de är. Det är superbra med kroppsaktivister som tar tillbaka sin egen kropp. Man äger den själv och ingen annan får prata om den.

…föräldraliv

– Min dotter Blanka fyller 3 år den 24 april. Jag har en liten tuffing där hemma. Nu fattar jag vad det innebär att vara förälder. Det är den största utmaningen alla kategorier.

– Hon är extremt envis. När Blanka började på förskola vid ett och ett halvt sa förskollärarna tidigt att ”Den här tjejen har väldigt mycket integritet”. Blanka är en väldigt tydlig person, äger sig själv och vet vad hon vill. Får hon inte som hon vill blir hon skitarg. Då får jag säga högt till mig själv: ”Det är bara ett utvecklingssteg. Det är bra att hon inte vill sätta på sig kläderna.” Allt är en fajt.

– I England pratar man om ”the terrible two”, den förskräckliga tvåårsåldern. Det är inte lika vedertaget här. Vi brukar säga att hon kommer gå direkt från ”the terrible two” till treårstrots. Samtidigt blir jag lite tårögd när jag tittar tillbaka. Det är superhärligt och coolt att se hur hon utvecklats till en individ.

– När man blir med barn är det full fokus på födseln. Man missar att berätta om alla åren som kommer sedan. Själv hade jag behövt gå i en workshop. I Sverige är vi så pedagogiska med barn. Barnens rätt är viktigt, men även föräldrar måste få vara människor med känslor. När jag blir riktigt, riktigt arg händer det att jag skriker. Efteråt säger jag förlåt. Får känslorna inte komma ut, blir jag som en tickande bomb.

…syskonplan

– Klart vi skulle vilja ha syskon till Blanka, men just nu har vi fullt upp med denna lilla individ. Innan jag ens visste att jag var gravid med Blanka hyrde vi ett rum på Tjörn. Kvinnan vi hyrde av drömde sanndrömmar. Hon såg två tjejer i drömmen. Vår första dotter skulle vara lik Simon, en busig tjej med skinn på näsan. Och precis så blev det.

…temperament

– Det är eldigt och på utsidan. Jag är som en öppen bok. Det är lite lustigt att min sambo är med i Melodifestivalen med duetten ”Surface”, som handlar om en relation där man inte pratar om sina känslor. Jag brukar reta honom, för det är så långt från vår verklighet. Jag kan inte hålla tyst om någonting, men är oftast väldigt glad och nyfiken.

Malin Olsson med sambon Simon Peyron. Foto: SVEN LINDWALL

…parterapi

– Bästa rådet vi fått är att titta varandra i ögonen minst 15 minuter varje dag. Det är lätt att glömma bort när en tredje person tar mycket tid, det är hemmasysslor, hämtningar och lämningar. Vi gick i parterapi för två år sedan. Då var vi en ny familj med ett litet barn. Det går hela tiden upp och ned i en relation. Att få hjälp att sortera sina tankar är att bry sig om relationen.

…kärleksråd

– Skicka ett gulligt sms, överraska varandra och fixa barnvakt över dagen. Enkla saker som förgyller vardagen. Min kille har kommit med kaffe på sängen hela veckan. Det påminner mig om hur mycket jag älskar honom. Som småbarnsföräldrar är det lite svårt att få till. Var uppfinningsrik, tänk utanför boxen och ta tillfället när det kommer. Det kan pigga upp.

…vardagstips

– Det är coolt att vara snäll. Man får så mycket tillbaka. Jag älskar att prata med folk jag inte känner. När jag ska välja sill i mataffären passar jag på att fråga tanten intill. Vi skrattar ihop och sedan går var och en vidare med sin kundvagn. Se även till att vara snäll mot dig själv.

…skönhetstips

– Drick vatten! Det skulle jag själv behöva bli bättre på. En annan klassiker är att lägga sig i tid. Det ligger något i ordet skönhetssömn. Omge dig med personer du älskar, då blir man lite snyggare.

…karriär

– Jag tycker det är så häftigt att Malin från Skattungbyn i Dalarna hamnade i mediabranschen. Jag har fått chansen att leda Sveriges största galor, göra underhållning och nu livsstilsprogram som ”Vem bor här?” Vem som helst kan bli vad man vill.