En skilsmässa är sällan okomplicerad.
1 av 2: En skilsmässa är sällan okomplicerad. Foto: Shutterstock
Särskilt när den andra parten gör sitt bästa för att den ska bli så krånglig som möjligt…
2 av 2: Särskilt när den andra parten gör sitt bästa för att den ska bli så krånglig som möjligt… Foto: Shutterstock

Louise: Skilsmässan kom som en total chock

För Louise kom uppbrottet som en blixt från klar himmel. Makens beteende gjorde inte saken bättre.

Här är hennes historia.

En skilsmässa är inte lätt för någon. Ännu svårare är det när den kommer som en chock för hela familjen. I mitt fall hade maken bearbetat vår separa­tion och var helt ”klar” när jag ställdes inför fullbordat faktum, en total och oväntad förändring i mitt liv.

Han hade inte längre några känslor kvar för vår gemensamma familj. Jag har svårt att förstå hur man kan vända blad i livet på det sättet.

Det var kvällen före skol­avslutningen. Ingenting hade varit sig likt de senaste måna­derna, men maken förnekade att något var fel.

– Allt är som vanligt, sa han. Det är bara du som är konstig. Du kanske har för mycket att göra på jobbet.

LÄS OCKSÅ: Psykologen: Så gör du slut på ett bra sätt

Skämdes inte för sin affär

Men senare samma kväll kom det. Efter 30 års äkten­skap och tre nästan vuxna barn sa han:

– Jag har bedragit dig, det har pågått i ett halvår och jag har inte ens dåligt samvete för det.

Jag kunde inte sova den nat­ten. Nästa dag tog han med sig några personliga saker och bara gick. Han sa att han skulle börja leva de 20 goda åren.

Det var sommar och paniken slet i min kropp. Jag vak­nade mitt i natten och tänkte att jag skulle gå till familjerådgivningen eller ta hjälp på annat sätt. Men han sa bara att han inte hade några problem, att det var jag som hade det och att jag inte kunde ändra mig. Jag sa att barnen var ledsna, att de inte förstod och att de behövde en förklaring.

– Det är ju löjligt det här, sa han bara. Varenda människa skiljer sig ju nu för tiden. Det är du som har förgiftat dem, det är du som säger till dem att vara emot mig.

Efter en tid tog han sin nya sambo med sig till vårt fritidshus. Det gjorde så ont.

Efter en tid tog han sin nya sambo med sig till vårt fritidshus. Det gjorde så ont. Det var ju vårt ställe, det som vi hit­tade tillsammans och som vi var så glada för tillsammans.

– Det är mitt hem, sa jag. Måste du ta henne dit?

Han svarade inte, men makens nya sambo gjorde det.

– Du kan vara lugn, sa hon. Jag ska inte använda din tandborste.

De reste till fjällen, till den plats dit vi alltid brukade åka och jag frågade om det var nödvändigt. Han sa bara att han inte åkte dit för min skull.

Jag kände bara att de skulle kunna ha hittat sina egna platser, inte ta våra. Eller att de åtminstone kunde ha väntat lite.

LÄS OCKSÅ: ”Vi fick fin kontakt men något kändes fel”

Som en främling

Mitt i allt detta skulle huset säljas, ett helt liv som vi hade samlat på oss skulle sorteras och delas upp. Han sa att han inte hade tid att hjälpa till med det, att det var för långt att åka.

Jag gjorde bodelningslistor med hjälp av en väninna och han godkände dem på dis­tans.

Innan skilsmässan var helt klar köpte jag en lägenhet. Då hävdade han att han ägde halva den också, och dess­utom skulle han ha fritids­huset.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 Stockholm

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Men som med allt annat löste det sig, även om det kostade på. Det svåra var att inse att den som man varit närmast i livet, den som man lovat evig tro och tänkt åldras med, plötsligt var en främling. Det gjorde ont.

Men tiden gick, vi var inte längre en familj. Jo förresten, en annan sorts familj. Nu är det jag, barnen och barnbarnen. Jag saknar honom inte längre, men jag hoppas att barnen saknar honom. Och det jag önskar allra mest är att de hade haft en pappa.

Berättat av Louise

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + produkter från The Body Shop Olive. Köp nu!