1 av 2 Foto: PETER KNUTSON/TV4
Premiären av årets upplaga av ”Lotta på Liseberg”, tillsammans med Charlotte Perrelli men utan publik.
2 av 2: Premiären av årets upplaga av ”Lotta på Liseberg”, tillsammans med Charlotte Perrelli men utan publik. Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

Lotta Engberg om att bli äldre och våga mer

Barn och barnbarn är det viktigaste i Lotta Engbergs liv. Och pappa. De har inte setts sedan februari, men han är en entusiastisk följare av ”Lotta på Liseberg”. I år blir det ett annorlunda program på grund av pandemin.

– Jag saknar publiken vansinnigt på plats, men vår uppgift är att hitta en ton så man ändå känner att man vill sjunga med hemma, säger Lotta.

Lotta Engberg sitter och solar benen på den ena solfläcken på terrassen. På den andra ligger golden retrievern Alice.

– Jag har bara en hund nu, men henne kan jag krama hur mycket som helst. Hon är elva år, så vi är två gamla tikar.

För en tid sedan blev goldentiken Ellen sjuk och hon finns inte kvar längre.

– Hon var en underbar hund. Jag är bara tacksam över att hon fick ett fantastiskt liv. Alice saknar inte sin syster. Nu får hon båda äggskalslocken och behöver inte dela med sig.

Alice betyder hur mycket som helst för Lotta. De tågar tillsammans och med henne känner hon sig aldrig ensam. Lotta räknar efter hur långt de har gått under alla hundpromenader.

– Säg fem kilometer 365 dagar om året. Låt säga 180 mil gånger elva? Vi är uppe i 1 980 mil. Under 2 000 mil lär man sig följas åt. När vi är själva anpassar vi oss ännu bättre efter varandra, antingen väntar jag på henne eller hon på mig.

LOTTA ENGBERG

Ålder: 57.

Gör: Artist, programledare, allsångsledare.

Bor: Hus med högt läge intill skogen i Olofstorp utanför Göteborg.

Familj: Döttrarna Malin, 33, och Amanda, 31. Sex barnbarn, sex bonusbarnbarn. Golden retrievertiken Alice, 11.

Aktuell: Direktsänder ”Lotta på Liseberg” mån- dagar klockan 20 i TV4 och på TV4 Play. Final 10 augusti. Leder ”Bingolotto”.

”Jag har gett kärringdoppet ett ansikte”

Vi hörs på telefon och Lotta beskriver glatt hur solen gassar. Hon är klädd i shorts. Hennes hus ligger i höjd med trädtopparna på Göteborgs högsta punkt och från träden hörs ett ihärdigt fågelkvitter. Tidigare på morgonen har hon varit på promenad i skogen, som breder ut sig bakom husknuten.

– En av oss har badat i Älsjön och det var inte jag. Jag har gett kärringdoppet ett ansikte. Även om jag älskar att basta, har jag aldrig gillat att bada och skriker av obehag.

Desto större är lusten att gå i skogen. Ett intresse hon fått från sin pappa Lennart, 89, som är jägmästare. Han bor på landet i Laxå, där han befinner sig i frivillig karantän. Själv följer Lotta alla rekommendationer och tvättar sig ofta.

– Sprit i bilen, det har jag aldrig haft förut. Att hålla avstånd är det svåraste, kan jag tycka. Framför allt när jag vill krama någon.

Pappan är förebilden hon alltid kan vända sig till

Än så länge har hon hållit sig frisk och tillhör inte heller någon riskgrupp. Hon och pappan har inte setts sedan februari, men fem gånger i veckan ses de i varandras vardagsrum via facetime.

– Han är en fantastisk pappa måste jag säga. Farsan har varit min förebild med sina sunda värderingar och honom kunde jag vända mig till med mina tonårsproblem.

Föräldrarna skilde sig för 30 år sedan och i dag är hennes mamma borta. Varje gång Lotta har lett ”Bingolotto” eller ”Lotta på Liseberg” blir hon recenserad av Lennart.

– Pappa har Lill Lindfors som sin stora idol. Han tycker att hon är fruktansvärt bra. För fyra år sedan, när jag var färdig med ”Lotta på Liseberg”, sa han: ”Nej, nu har du till och med gått om Lill Lindfors.” Det var det finaste jag kunde höra. Men han kan också säga att jag är skitdålig, att jag var för fjantig och hade en väldigt kort klänning. ”Men pappa, det var ju byxor.” ”Det såg det inte ut som.”

LOTTA ENGBERG OM ...

... ÅRETS KLÄNNINGAR:

– De ska vara blommiga! För länge sedan hade jag på mig sådant som andra sa åt mig att ha. Nu säger jag själv vad jag vill ha. Om ingen annan sedan tycker det är snyggt, så tycker jag det själv. Jag köper klänningarna i Sävedalen. Hon som köper in dem brukar ringa mig och säga att hon fått in nya grejer. Jag har inte alltid säsongens modeller på ”Lotta på Liseberg”. Är någon snygg kan jag spara den i två år. En fin klänning är fin, även om den är gammal.

 

... TRÄNING:

– Just nu tränar jag utomhus. Det blir löpning och styrketräning på utegym. Två gånger i veckan springer jag några kilometer på en slinga i skogen. Kroppen är med. När man kommer upp i min ålder är det viktigt.

 

... SOMMARRÄTT:

– Då säger jag 18 augusti och surströmming. Vi är ett helt gäng som brukar träffas och käka utomhus. Det är jättemysigt. Ät surströmmingen med kokt mandelpotatis, lök, hårt tunnbröd och Bregott.

 

... SOMMARDRINK:

– Jag är absolut inte någon drinkare, meni december var jag på Malta några dagar och då drack jag Aperol Spritz. Det är bitter Aperol med mousserande vin. Den är sur och söt, precis som jag, ha ha.

 

... SOMMARMINNE:

– Automatiskt tänker jag på Pajala där jag växte upp, Torne älv, mamma, pappa och syrran. Det sommarminne som dyker upp är ett barndomsminne.

 

... SVERIGE-SEMESTER:

– Vi var alltid på Öland jag var liten. Återigen är det mamma, pappa och syrran som dyker upp. Barndomstryggheten. Vi hyrde stuga och pappa hade en Abu-rök där han rökte skädda.

 

... LIVSMOTTO:

– Jag vill ha skoj! Man lever bara en gång och det är bättre att ha roligt.

 

... POLISPLANERNA:

– Jag var väl 18, 19 och ville skaffa mig ett riktigt arbete. Inte hålla på och fjamsa mig med musik. Det var så flummigt med Musikhögskolor och sådant. Jag är ändå glad att jag valde det. Förmodligen hade jag blivit en urusel polis.

 

... KÄRLEKSMINNE:

– Det är kärleken till barnen. De är det finaste jag har. 

 

Ser behovet av att glädjas i en bedrövlig tid

Lotta vet inte själv hur hon får all energi. Men en sak vet hon säkert – hon är inte den negativa typen. Foto: PETER KNUTSON/TV4

Sedan 2005 har Lotta sjungit allsång på Stora scenen på Liseberg, men 2020 blir ett annorlunda år. Även om det som vanligt är musik, glädje och gästartister, blir det ingen publik.

– Jag saknar publiken vansinnigt på plats, men vår uppgift är att hitta en ton så man ändå känner att man vill sjunga med hemma. Publiken har en sådan enorm plats i hjärtat. Nu blir det intimare kan man säga. Vi gör vad vi kan, men det kommer fler somrar.

Lotta tror att det finns ett behov av att glädjas och få andrum i en tid som är bedrövlig för många.

Hur hittar du andrum?

– Att sitta här och sola benen är andrum. Jag är inte den negativa typen, som letar negativa saker. Jag har lätt att se positivt i mångt och mycket. När något är skitdåligt finns det ändå något litet bra som kommer ut av det.

Är du bra på att ha balans?

– Det har jag aldrig tänkt på. Jag är en riktig arbetare. Jag tror på att ta sig ur saker fysiskt. Om gräsmattan är lång ska man inte tänka ”Gud vad jobbigt, nu måste jag klippa gräset” tio gånger. Då gör man det bara, så är det gjort.

Lotta beskriver sig som av och på. Det får gärna hända saker, men när hon sedan blir trött blir hon det fort. Då kan hon däcka i soffan och sova som ett dibarn i 20 minuter, i vilken ställning som helst.

Lotta minns en sak som hennes pappa sa när han förhörde henne inför ett hemkunskapsprov. Ämnet var hur man sover gott. Lotta svarade rätt på alla sju punkterna om tjockleken på kudden och täckets tyngd.

– Då sa pappa: ”Det ska du ha klart för dig, att det bästa sättet att sova gott är att ha ett rent samvete.” Och det är sant.

Lever du efter det?

– Så lever väl alla? Bästa sättet att må gott är att ha människor runt sig som mår gott. Det är inte så att jag går runt som Florence Nightinggale, men det är målet även om jag inte alltid lyckas.

Inifrån huset hörs en pojkröst ropa. Lotta har besök av tre av sina sex barnbarn. Dessutom har Lotta sex bonusbarnbarn.

– Det är en ljuvlig högljudd älskvärd samling mellan ett och nio år.

I dag har det gått fem år sedan Lottas skilsmässa från Patrik Ehlersson, men bonusbarnen har hon kvar.

– Självklart har jag det. De är tre stycken och vi har jättemycket kontakt. Jag gör ingen skillnad på biologiska och bonusbarn. Här rangordnar vi inte.

Den här natten har en trio på två, fyra och sex sovit över. Under intervjun tar yngsta dottern Amanda hand om dem. Lotta medger att det är ganska skönt när barnbarnen till slut somnar på kvällen.

På morgonen har de blåst såpbubblor, trimmat gräskanter och haft Ballerinakalas i bastun. Om en stund ska Lotta laga falukorv och makaroner till lunch, innan de går till lekplatsen.

”Jag är en riktig arbetare. Jag tror på att ta sig ur saker fysiskt. Om gräsmattan är lång ska man inte tänka ’Gud vad jobbigt, nu måste jag klippa gräset’, tio gånger. Då gör man det bara, så är det gjort”, säger Lotta Engberg. Foto: PETER KNUTSON/TV4

Vad betyder barnen och barnbarnen för dig?

Lotta tystnar.

– De är min familj. Barnen och barnbarnen är det viktigaste som finns. De är grunden. Jag är väldigt stolt över mina döttrar och tycker de är duktiga. En av töserna är läkare, en sjuksköterska. De är väldigt bra människor och fantastiska mödrar. De älskar sina barn och tar hand om dem. De har fått tre barn var på ganska kort tid och haft en period med dålig sömn, snöslask och skrik. Men de kämpar på, hela och rena och glada.

Lotta konstaterar att hon trivs med tillvaron. Även om hon lever själv, känner hon sig inte ensam. Inte heller längtar hon efter en livsförändring.

– Jag tror inte man ska tänka för mycket framåt eller bakåt, då missar man ju nuet.

Hur går det med dejtandet?

– Det är absolut inget.

Vad tycker du om att vara 57?

– I like! Jag vill miljoner gånger hellre vara 57 än 25. Det är så mycket enklare och försvinner så mycket rädslor. Förut tittade jag mer på mig själv utifrån. Det gör jag inte längre. Nu känner jag efter själv. Man måste inte tycka likadant, man kan tycka eget och det är okej. Prestigen försvinner.

Men det handlar också om att hennes döttrar blivit mammor.

– När du frågade vad de betyder blev jag lite tyst. Det jag fått uppleva med mina barn är den största kärleken någonsin. Att få se sina egna barn uppleva den kärleken är det finaste som finns.

Hon går in i köket för att förbereda lunchen. Med åren har Lotta blivit mer här och nu, säger hon. När hon skär falukorven i skivor är det det hon ägnar sig åt, utan att ha en massa annat i huvudet. För Lotta är det att landa litegrann. En förnöjsamhet och glädje i det lilla.

Var hittar man dig i sommar, när du inte sjunger allsång på Liseberg?

– Antingen hittar du mig här på terrassen med en grillad biff och en öl. Eller så hittar du mig på golfbanan. Jag tycker det är så vansinnigt roligt att spela golf.

Den har alla bitar, tycker hon: Gå med vänner, samtalet, frisk luft och så tävling.

Har du blivit bättre på golf?

Lotta ger upp ett högt skratt.

– Inte så jättemycket kanske. Senast spelade jag med min bästis och jag vann. Det får du gärna skriva. Hon kommer hata mig! 

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag har blivit så otroligt stark!” 

LÄS OCKSÅ: Penny Parnevik om mammarollen och åldersskillnaden  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!