Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dynamisk duo. 
”Jag är otroligt envis. På de punkter Jonas försökt ändra på mig har han misslyckats 
på samtliga.”Dynamisk duo. 
”Jag är otroligt envis. På de punkter Jonas försökt ändra på mig har han misslyckats 
på samtliga.”Dynamisk duo. 
”Jag är otroligt envis. På de punkter Jonas försökt ändra på mig har han misslyckats 
på samtliga.”
Mark Levengood hör till den som tycker att man ska säga ifrån, bland annat om man är missnöjd med ett restaurangbesök. ”Då får restaurangen en möjlighet att rätt till. Annars kommer du aldrig gå tillbaka. Gör det bara på rätt sätt, så blir det inte speciellt obehagligt. Det är skönt att ha fyllt 50, så man vågar.”Mark Levengood hör till den som tycker att man ska säga ifrån, bland annat om man är missnöjd med ett restaurangbesök. ”Då får restaurangen en möjlighet att rätt till. Annars kommer du aldrig gå tillbaka. Gör det bara på rätt sätt, så blir det inte speciellt obehagligt. Det är skönt att ha fyllt 50, så man vågar.”Mark Levengood hör till den som tycker att man ska säga ifrån, bland annat om man är missnöjd med ett restaurangbesök. ”Då får restaurangen en möjlighet att rätt till. Annars kommer du aldrig gå tillbaka. Gör det bara på rätt sätt, så blir det inte speciellt obehagligt. Det är skönt att ha fyllt 50, så man vågar.”
1 AV 2
Dynamisk duo. ”Jag är otroligt envis. På de punkter Jonas försökt ändra på mig har han misslyckats på samtliga.”
Foto: Olle Sporrong
2 AV 2
Mark Levengood hör till den som tycker att man ska säga ifrån, bland annat om man är missnöjd med ett restaurangbesök. ”Då får restaurangen en möjlighet att rätt till. Annars kommer du aldrig gå tillbaka. Gör det bara på rätt sätt, så blir det inte speciellt obehagligt. Det är skönt att ha fyllt 50, så man vågar.”
Foto: SVT

”Livet med Jonas kan vara utmanande”

Får han inte sitt morgonkaffe blir han förbannad. Inte heller drar han sig för att trycka upp folk mot väggen, om de beter sig illa. 

Mark Levengood, 56, har betydligt mer temperament än många tror. Familjelivet beskriver han som dynamiskt: 

– Jag kan bli skvatt galen, men det är aldrig tråkigt.

1. Vad var det första du tänkte på i morse?

– ”Åh nej, jag vill inte stiga upp än.” Jag är väldigt morgontrött, men blir piggare ju längre dagen går. På natten är jag odödlig och det händer inte att jag vill lämna festen först. Så fort jag är ensam lägger jag mig tre och vaknar vid 9.30. 

– När ungarna ska till skolan måste jag upp. Då går jag till kaffemaskinen och dricker en dubbel espresso för att kickstarta mig. Jag är som en gammal T-ford som måste vevas i gång.

LÄS OCKSÅ: Peter Stormare: ”Jag tror på änglar, jag kan be dem tala till mig” 

2. Din nya bok heter ”Vi får väl trösta varandra”. Hur ger man bäst tröst?

– Lyssna! Kom inte med råd om ingen bett om det. Min morfar sa att vi fått två öron och en mun, för att vi ska lyssna mer än vi pratar. Svenskar brukar säga till varandra att inte gråta, men Sverige är ett undersörjt land. Gråt bara, för det hjälper. 

– Jag hade länge tänkt sammanställa mina ”Tankar för dagen” i P1 och min bok föddes under coronan i våras. I den är det inte långt mellan skratt och gråt, två sidor av myntet att leva. I mars dog min mamma Anja i lungcancer. Det sista mamma hann göra var att få tag i en saxofonist, som spelade ”Nu mår jag mycket bättre” på begravningen. Det blev väldigt dråpligt, vi skrattade och grät. Ett ögonblick vilade hennes ande djupt över den. Hon blev 76 år. För mig var det tungt att begrava mamma, som dog på tok för tidigt. Själv var hon mycket nöjd och sa att ibland är det bättre att inte lämna festen som sista gästen. 

– Jag har fått mycket av hennes hjärna och humor. Nu verkar den ha gått i arv till min dotter. Jag fick en korsstygnsbonad av henne, där det står: ”Klaga inte över mörkret. Dra i stället ut huvudet ur röven.” Hon hade hört mig säga det i radio, gick till en sybehörsaffär och bad dem lära henne sy korsstygn. Då var hon tolv. Bonaden hänger centralt på mitt kontor som en påminnelse. 

Saknad mamma. ”För mig var det tungt att begrava mamma, som dog på tok för tidigt. Jag har fått mycket av hennes hjärna och humor.”Saknad mamma. ”För mig var det tungt att begrava mamma, som dog på tok för tidigt. Jag har fått mycket av hennes hjärna och humor.”Saknad mamma. ”För mig var det tungt att begrava mamma, som dog på tok för tidigt. Jag har fått mycket av hennes hjärna och humor.”
Aktuell. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” sänds i Sveriges RadioAktuell. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” sänds i Sveriges RadioAktuell. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” sänds i Sveriges Radio
1 AV 3
Saknad mamma. ”För mig var det tungt att begrava mamma, som dog på tok för tidigt. Jag har fått mycket av hennes hjärna och humor.”
Foto: BILD FRÅN INSTAGRAM: @LEVENGOOD.MARK
2 AV 3
Aktuell. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” sänds i Sveriges Radio
3 AV 3
Foto: SVT

– Mitt effektivaste sätt att få tröst att ta promenader, som är stolligt långa. Jag tar på mig ett par riktigt bekväma skor. Räcker det inte att gå en mil går jag en till. En gång hamnade jag i Gustavsberg, sedan var det bra. Då hade jag gått 28 kilometer. Det kommer en punkt när sorgen bryts loss av endorfiner. Jag får också olämpligt mycket tröst av att även andra har mycket skit. Senast scrollade jag folks Instagramflöden. Där verkar det som om var och en av oss äter croissanter till frukost och har levande ljus på blanka förmiddagen. Man kan lita på att alla får sin beskärda del av elände. En tillvaro med snoriga barn, där man glömt göra pannkakor till skolans picknick. Man har så liten nytta av att jämföra sina liv med andras.  

3. När skrattade du senast?

– I morse, när en kompis påminde om ett gammalt skämt: ”Tack snälla doktorn, som botade mig från min schizofreni. Och tack från mig också.”

MARK LEVENGOOD

Ålder: 56.

Gör: Programledare, författare.

Bor: Våning med högt läge på Östermalm i Stockholm.

Familj: Maken Jonas Gardell, en son på 18, en dotter på 14. Två katter. 

Aktuell: ”Vi får väl trösta varandra”. Boken innehåller ett urval av de mest efterfrågade texterna i hans Tankar för dagen i P1. Nya podden ”Hemma hos Mark & Jonas” i Sveriges Radio.

4. Hur hanterar du coronan? 

– Förhållandevis avspänt. Jag tvättar händerna och undviker kontakt. Jag fikar med kompisar, men kramas inte. Än har jag inte varit sjuk alls. Nu ska jag försöka besöka min pappa, som bor i Florida. Han är helt isolerad sedan mars, åker till butiken en gång per dag och pratar med personen i kassan genom en plexiglasskiva. Pappa har en fördel av vara marinsoldat och gammal vietnamveteran. Han har den psykiska träningen av att vara i krig, går in i stabsläge och låter dagarna gå. 

– Nyligen provade jag munskydd när jag flög för första gången på länge. Jätteäckligt! Jag tycker synd om all sjukvårdspersonal. 

Coronatid.      ”Jag tvättar händerna och undviker kontakt. Jag fikar med kompisar, men kramas inte.”Coronatid.      ”Jag tvättar händerna och undviker kontakt. Jag fikar med kompisar, men kramas inte.”Coronatid.      ”Jag tvättar händerna och undviker kontakt. Jag fikar med kompisar, men kramas inte.”
Coronatid. ”Jag tvättar händerna och undviker kontakt. Jag fikar med kompisar, men kramas inte.” Foto: BILD FRÅN INSTAGRAM: @LEVENGOOD.MARK

5. Vad gör dig rejält förbannad?

– Jag har mycket mer temperament än folk tror och agerar ganska snabbt. När jag var på Gullmarsplan satt en romsk tiggare utanför Ica-butiken. Då kom en ganska ful man, sparkade undan koppen och skrek att hon skulle åka hem. Han var en stor man och hon en liten kvinna. Allt var så fel, så jag tog tag i honom och tryckte upp honom mot väggen och sa: ”Så gör ingen människa!” Då skrek han: ”Mark Levengood, du är en fitta!” Jag blev så häpen att jag började skratta och han lommade i väg. Den stackars tiggaren förstod ingenting.

LÄS OCKSÅ: Martina Haag: ”Jag blev bortvald gång på gång” 

6. Vilket är ditt bästa erotiska minne?

– Jag har jättemånga! Frågan är vad som lämpar sig att berätta? Bästa erotiska minnet är nog när jag träffade min första pojkvän, utan att gå in på detaljer. Jag var bara 16. Han tog emot mig och min kompis när båten la till i hamnen i Stockholm. Jag såg honom och blev omedelbart fruktansvärt förälskad. Minnet utspelade sig samma kväll. 

7. Din nya podd heter ”Hemma hos Mark & Jonas”? Hur har ni det hemma?

– Väldigt dynamiskt. Livet med Jonas kan vara utmanande, jag kan bli skvatt galen, men det är aldrig tråkigt. Han är väldigt rolig, känslosam och har ett snabbt intellekt. Jag är otroligt envis. På de punkter han försökt ändra på mig har han misslyckats på samtliga. Jag har mina vanor och sätt och är jag opraktisk bortom allt förnuft. För att komma till hissen måste man gå nedför en trappa. Jag går ut i strumplästen, trycker på hissknappen och sätter på mig skorna. Jonas tycker att ingen vettig människa gör så. 

8. Hur är du som pappa?

– Jag är inte principfast, men håller fast vid två principer: För att barn ska få en bra barndom behöver de känna sig villkorslöst älskade för dem de är. Det måste också finnas rutiner, så de vet vilka ramar de ska växa inom. På de punkterna är jag en ganska bra pappa. Men som min son sa: ”Det låter snyggare om det kommer ur en annans mun.” Jag trodde det skulle vara roligt att leka med barn. Det tyckte jag inte alls. Det värsta med föräldraskapet var att vara i lekparken. Det är verkligen dammigt, tråkigt och fult. Jonas är en mästare på att leka, medan jag älskar att läsa högt. 

LÄS OCKSÅ: Anna Brolin: ”Jag blir ganska lätt berörd” 

9. Bästa pilgrimsvandring?

– Jag har bara gjort en från Alvastra kloster till Vadstena. Magiskt fint! När vi kom till Vadstena ringde de i kyrkklockorna för oss. Verkligen flott! Tyvärr missade jag det för köpte cola inne på en bensinmack. Jag och min bästa kompis Henrik gick fem mil på två dagar och sov över på ett gästhem. Vi pratade oavbrutet, kastade av oss kläderna och simmade i Vättern, sedan fortsatte vi gå. Vi gick lite vilse när vi såg Vadstena i fjärran och fick gena över åkrar. 

– Vandringen var andlig, men på mina egna villkor. Jag är inte speciellt meditativ och tycker yoga är fruktansvärt tråkigt. Var och blir salig på sin fason och lite salig blev jag.

10. Om du fick ändra något i ditt utseende – eller en egenskap – vad skulle det vara?

– Om jag på allvar ville ändra något skulle jag gjort det, tror jag. Har jag dugt i 56 år, får jag duga till slutet. Jag har kompisar som har rättat till saker de är missnöjda med, är inte emot skönhetsoperationer och förstår att man kan gå i terapi. Själv var jag bara 16 när jag började på tv. Folk har tittat på mig i livets alla skeden. Att fortsätta se ung ut hela tiden skulle kännas lite falskt.