Liv Mjönes är aktuell i Viaplays ”The Holiday”, som Adams mamma i ”Eva & Adam” och i den hyllade filmen ”Tigrar”.
Liv Mjönes tillsammans med sambon Henrik Bäckbro och barnen Bo och Klas.
1 AV 2
Liv Mjönes är aktuell i Viaplays ”The Holiday”, som Adams mamma i ”Eva & Adam” och i den hyllade filmen ”Tigrar”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Liv Mjönes tillsammans med sambon Henrik Bäckbro och barnen Bo och Klas.
Foto: EXPRESSEN / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN

Liv Mjönes: ”Jag är ganska blyg”

Många har nog svårt att tänka sig att en skådespelare som firat många framgångar kan vara blyg – men det är så Liv Mjönes, 42, beskriver sig själv. Hennes man Henrik är undantaget, med honom vågade hon prata redan då de lärde känna varandra i ett datarum på scenskolan. Nu, 18 år senare, lever de familjeliv med två söner.

– Jag gillade mammalivet, att världen krympte, säger Liv som gärna vill pausa tiden nu när sönerna är 10 och 12 år.

Åsa Görnerup

Liv Mjönes om…

…sin bästa söndag

– Det här kommer låta kräkfärdigt, men min man Henrik är faktiskt väldigt duktig på att göra surdegsbröd. Jag älskar frukost på sängen, så om barnen orkar komma ner med det är det toppen. Frukosten käkar vi allihop i vår dubbelsäng.

– Efteråt tycker jag att det är kul att gå och bowla, även om jag är värdelös på det. Vi gillar också att cykla i väg och göra grejer. Nyligen cyklade vi över en mil från hemmet i Gröndal i södra Stockholm till Mall of Scandinavia i Solna. Det var skitmysigt. Barnen gick på ett spelcenter medan jag och Henrik köpte en kavaj till honom. Efteråt cyklade vi hem.

– På söndagskvällen lagar min man en god middag och så tittar vi på någon bra film. Senast såg vi om ”Little Miss Sunshine”, den är otrolig. Mina barn, som börjar bli lite större, tyckte också om den.

– Förra helgen spelade vi poker med barnen och några kompisar. I stället för pengar hade vi marker. Det var jätteroligt. Jag är ganska dålig och ingen tävlingsmänniska, men gillar att ha en aktivitet. För mig är det som att spela Monopol eller Finns i sjön.

– Vi spelade med en av mina bästa vänner, som är tokig i poker. Hon hade varit orolig för pokerspelet i flera dagar, eftersom det betyder så mycket för henne.

Liv Mjönes

Ålder: 42.

Gör: Skådespelare.

Bor: Lägenhet i Gröndal i Stockholm.

Familj: Henrik Bäckbro, 44. Barnen Bo, 12, och Klas, 10.

Aktuell: Medverkar i ”The Holiday”, Viaplays nya internationella originalserie, som har premiär på Viaplay i höst. Spelar Adams mamma i filmen ”Eva & Adam”. Medverkar i hyllade filmen ”Tigrar”.

…rollen i thrillern ”The Holiday”

– Det är en thriller baserad på en bok av T.M Logan, som handlar om tre familjer och en singeltjej som möts för att fira en 40-årsdag. Men med på den lyxiga semestern finns också en mördare. Jenny, som jag spelar, är en kvinna som har byggt murar runt sig själv och intalar sig att det hon gör är rätt. Hon försöker hålla upp en fasad, men där bakom finns ett olyckligt äktenskap och en ganska besvärlig son. Jag tror att hon ser sig själv som ganska högt upp i närings- kedjan. I alla fall vill hon framställa sig så.

– Att spela in på Malta var fantastiskt. Det var en sådan stor upplevelse att få jobba med ett internationellt team, en helt ny regissör och skådespelare.

– Det är inte så glammigt att filma. Man är där för att jobba och fokuserar på språket och karaktären. Det är klart att vi bodde på ett tjusigt hotell i fem veckor, men vi fick inte använda gymmet eller någon av de fyra poolerna på grund av corona. Naturen på Malta liknar Gotland, där jag har ett hus. Det kändes hemma på något sätt.

LÄS OCKSÅ: Laila Bagge: ”Jag kom hem som ett vrak”

…avkoppling

– I slutet av sommaren filmade jag ”En gång kommer allt det här blir ditt” i Norrbotten. Vi bodde på Sörbyn Lodge, där restaurangen gästades av kocken Melker Andersson. Jag är svag för god mat och vackra platser. Jag är uppvuxen i Sundsvall och mina föräldrar har ett ställe på Höga kusten. Ett fantastiskt ställe. Där kopplar jag av och får ett lugn och en närvaro.

…sin bästa middag

– Min mammas doro wot, en etiopisk gryta. Innan jag var född bodde hon i Etiopien i två år med min pappa och mina två äldsta bröder. Grytan är svinstark och bygger på 250 gram smör, ett kilo rödlök, jättemycket etiopisk peppar – alltså wot-krydda – och ett kilo kött. Krydda sedan med ingefära och salt och låt den koka i sex timmar. Mamma gör grytan bäst, men jag lagar den också vid högtider. Ibland får jag cravings på doro wot, men det ska vara festligt när man äter den.

LÄS OCKSÅ: Linda Lindorff: ”Alla känslor är utanpå”

…ett kärleksminne

– Jag och min kille har varit ihop i 18 år. Det är så länge sedan att vi träffades i datarummet på Scenskolan. Vi hängde där. I och med att jag inte hade råd med en egen dator, gjorde jag alla bankärenden på skoldatorn. Henrik satt vid en dator och jag vid en annan. Då började vi snacka.

– Det jag fastnade för är att han är väldigt snäll. Jag är ganska blyg och har aldrig pratat så mycket som när jag träffade honom. Han är väldigt bra på att lyssna också.

– Jag tog också emot det han upplevde och kände. Vi hade samma värderingar och tänkte likadant kring de större frågorna.

https://www.instagram.com/p/CSwPv6uDTy5/

…skådespelarpar

– Henrik gick på mimlinjen och är mimare, men nu har han – hör och häpna – omskolat sig till redovisningsekonom. Han är jätteduktig på det. Under Corona har han jobbat mer än någonsin och nästan enbart varit redovisningsekonom.

– Rent ekonomiskt är det kanske inte hundraprocentigt att vara två kulturarbetare. Så om någon har lite stabilare ekonomi är det bara att tacka och ta emot.

…mammaliv

– Mina barn börjar bli lite större. De är tio och tolv, så nu vill jag bara pausa tiden. Jag vill inte att de ska bli äldre.

– För mig har mammalivet varit väldigt bra. Jag tyckte mycket om det. De första åren var tuffa, då mina barn kom ganska tätt. I dag är jag väldigt glad för det. De funkar bra ihop. Jag gillade att världen krympte. Förmodligen var jag outhärdlig och kunde stå i parken och prata blöjor och barnmat. Det var en kontrast mot teatern, en ganska flummig värld där jag varit fokuserad på karriär. Men barnen blev det superkonkret. Det var jätteskönt, tyckte jag.

– I parken blir man kompis med folk man inte skulle ha mött naturligt annars. Det var också roligt.

LÄS OCKSÅ: Tommy Nilsson: ”Jag är inte rädd för någonting”

…sin livsfas

– Nu är jag ju medelålders. Är man inte det när man är 40? Jag tycker att jag har fått en liten nytändning i skådespeleriet. Det är som att jag funnit en ny trygghet i min yrkesroll. Jag lider av ganska mycket oro och osäkerhet, men av någon anledning har det lugnat sig lite. Jag vet inte om det är hormonellt?

– Förut kände jag kanske att jag var driven av att inte få göra fel, inte vara dålig. En bättre drivkraft är lust. I dag är inte allt på så blodigt allvar längre. Jag står mig själv lite närmare och lyssnar mer på mig själv. Tidigare har jag varit rädd för att vara egoistisk, men det är inte det det handlar om. Att man bejakar sig själv är för allas bästa. Jag hoppas det i alla fall.

…sitt bästa loppisfynd

– Vi har ett bytesrum där vi bor och där har jag hittat en Bumling-lampa och en trattformad designlampa som är svindyr. Det är mina bästa fynd. De hänger på väl valda platser hemma.

…sitt favoritplagg

– Det jag har på mig nu. En svart kostym från Blank Atelier. Det är en ny favorit. Klassiskt, skräddarsytt och tänkt att man ska kunna ha plaggen i många år. Jag gillar den tanken.

…sin största livsinsikt

– Det är att allt går över, skulle jag säga. Folk har ganska kort minne, inklusive jag själv, på ett positivt sätt. Man glömmer. Både oförrätter och annat.