Lisa Nilsson om varannan vecka-livet. ”När jag har barnen är jag hemma och följer deras skolgång. Då jobbar jag bara dagtid och är en närvarande mer avstressad mamma”.
Lisa Nilsson om varannan vecka-livet. ”När jag har barnen är jag hemma och följer deras skolgång. Då jobbar jag bara dagtid och är en närvarande mer avstressad mamma”.
Lisa Nilsson om varannan vecka-livet. ”När jag har barnen är jag hemma och följer deras skolgång. Då jobbar jag bara dagtid och är en närvarande mer avstressad mamma”.
Lisa Nilsson om varannan vecka-livet. ”När jag har barnen är jag hemma och följer deras skolgång. Då jobbar jag bara dagtid och är en närvarande mer avstressad mamma”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lisa Nilsson, 48: ”Jag kan göra vad jag vill”

Sångerskan Lisa Nilsson, aktuell med showen ”Kvinnan som är som jag”, har landat i varannan vecka-livet.

Hon längtar efter romantik, men vill inte ha en sambo.

– Jag har behövt det här utrymmet för att kompromisslöst få utforska mig själv och mitt arbete, säger hon.

Christer Olsson

”Time to drink champagne and dance on the table” – det är dags att dricka champagne och dansa på bordet.

Uppmaningen, som sitter inom glas och ram på Lisa Nilssons köksvägg, verkar rimlig efter den lysande publik- och kritikersuccén ”Kvinnan som är jag”. Men när Lisa fick affischen av en väninna stod hon mitt uppe i separationen från Niklas Medin och texten var svartaste svarta ironi.

I ”Kvinnan som är jag” har Lisa för första gången samlat ihop alla olika delar av sig själv till en helhet – inte minst sina självironiska iakttagelser av hur hon utvecklats genom åren.

Lisa Nilsson

Ålder: 48.

Gör: Artist, musiker, låt- skrivare, skådespelare. Bor: Bostadsrätt i Enskededalen i södra Stockholm.

Familj: Döttrarna Signe, 12 och Irma, 7.

Aktuell: Åker på Sverigeturné med enmansföreställningen ”LISA – kvinnan som är jag” 6 juli–31 augusti. Föreställningen spelas också på Rival i Stockholm i höst.

– Föreställningen är ett resultat av ett frigörelsearbete som pågått länge. De här olika sidorna hos mig, med olika musikstilar, humor och allvar, går underbart att kombinera. Det finns inga konflikter längre! Det är ”Himlen runt hörnet” där, Barbra Streisand här, Sonja Åkesson och Kristina Lugn – allt går utmärkt att kombinera. 

– Jag tror till och med att jag understundom känt att, fan, jag tror jag är lycklig! Det ska man inte slösa med att säga, men jag tror att jag är det just nu. Jag är befriad och kan göra vad jag vill och då känns framtiden... toppen! Jag hoppas bara få leva länge – för nu jäklar ska det göras – allt som borde ha gjorts. Det är en otroligt härlig frihetskänsla!

LÄS OCKSÅ: Danny Saucedo: ”Mamma har hjärntvättat mig” 

Lever varannan-vecka-livet

Sedan hon fick affischen har Lisa flyttat från bullerbytäppa och 1920-tals-hus till ett örnnäste högst upp i ett hus i Enskededalen. Ett nerköp, skulle man kunna tycka. Men Lisa ser det inte riktigt så.

– Om det är en solig dag och du inte tittar ner på SL:s gula baracker har jag samma sorts molnspel som ute i skärgården, säger hon och smuttar på det nybryggda kaffet. Och jag har ju kvar mitt sommarhus.

Lisa Nilsson fick ett stort genombrott redan 1992 med hitlåten ”Himlen runt hörnet”. Foto: OLLE SPORRONG

Varannan vecka bor hon här med sina döttrar Signe och Irma, och varannan vecka står hon på Rivals scen med sin första helt egna show.

– Jag gick till Blixten & Co, som producerar föreställningen, och sa att jag inte ville jobba barnvaktsmässigt längre. Jag fick dem att sätta en budget som utgår från att jag bara spelar varannan vecka – men då kan jag å andra sidan spela sex föreställningar i rad. Bara jag slipper jobba kvällar, eller resa bort, när jag har barnen. Det går inte längre att ta med dem, nu när de går i skolan, och jag vill inte vara borta fem av sju kvällar när jag äntligen har dem.

Ett statement för alla ensamstående i branschen

I och med att hon räknar med att spela ”Kvinnan som är jag” i minst ett och ett halvt år, inklusive en turné landet runt, blir det en win-win-situation för alla parter.

– Samtidigt tycker jag att jag gjort ett statement för alla ensamstående föräldrar i branschen – nu kan ingen komma och säga att det inte går! När jag har barnen är jag hemma och följer deras skolgång. Då jobbar jag bara dagtid och är en närvarande och avstressad mamma. Jag känner att det är på tok för kort tid som livet pågår – och det finns ingenting som är viktigare för mig än att vara på plats här hemma. Sedan blir de väl ändå arga och flyttar hemifrn så småningom…

Döttrarna har lärt henne att omvärdera de bekännelseböcker som skrivs av svenska bloggare. 

– Min äldsta dotter läser gärna bekännelseböcker om mobbning, viktproblem eller make up-tips av unga kvinnliga bloggare, och när jag sätter mig in i det märker jag att det ofta är vettiga berättelser. Det ser platt ut eftersom de här tjejerna ofta har mycket smink och långa lösögonfransar på sina Youtubeklipp, vilket omedelbart får mig att tro att allt är ytligt – men det är ju mina fördomar. Ofta finns det ett politiskt engagemang, en miljömedvetenhet och ett starkt feministiskt budskap hos dessa kvinnor – som alla är unga, vackra, blonda och har balla namn. Jag kan tycka att det är häftigt att de får så stort utrymme att lägga ut sina berättelser för barn och ungdomar som behöver förebilder.

Vill inte skriva självbiografi

Det dröjde inte många föreställningar av ”Kvinnan som är jag” förrän förlagen började höra av sig till Lisa också.

– Jag har varit uppvaktad tidigare, men då har det mest handlat om musik eller matlagning, gärna tryfferat med lite anekdoter.

Nu vill förlagen gärna att Lisa, som fyller 50 nästa år, ska skriva sin själv­biografi.

– Det är på tok för tidigt, säger Lisa. Jag är så konservativ och gammaldags att jag tycker det är något du gör när livet näs­tan är över. Då berättar du om hur det var och sedan lämnar du jorden med dina visdomsord. Att prata om sig själv och summera karriären när du är 35–40 gör mig generad, faktiskt.

”Att leva samboliv vid sidan av en man har jag ingen längtan efter” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Under de senaste åren har Lisa breddat sin palett. Hon har spelat musikal, stepp­dansat och haft huvudrollen i en dansk film.

– Jag väntar alltid på rätt roller, säger hon. Jag får erbjudanden om olika roller, det får jag. Jag känner in om det är något för mig – är det ett intressant manus, en spännande regissör eller någon skåde­spelare jag verkligen vill arbeta med...?

– Det är så jag resonerar. Den dag det kom­mer ett nytt manus som känns gediget med en roll som verkar intressant och tiden finns och jag kan hantera det med barnen och mina veckor – då säger jag ”ja” igen.

Letar inte efter en ny kärlek

Någon längtan efter konventionellt familjeliv har hon inte längre.

– Jag har familjeliv. Men mamma, pappa, barn är inte nödvändigtvis den enda formen. När du har bebisar behö­ver du en vuxen vid din sida – annars blir du så ensam. Men när du har mer självgående barn, som jag – intelligenta, galna, smarta, roliga ungar som ser igenom mig mer än någon man någonsin gjort, mer än vad mina föräldrar gjort, som förstår mig mycket bättre än alla andra gjort sammantaget – så jag går inte ensam i livet. Vi är tre. Och jag har min exman, som är pappa till dem. Han är inte borta – han finns kvar och vi stöder varandra i föräldraskapet. Vi bor bara inte på samma ställe.

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli: ”Man får vara lite snäll mot sig själv” 

Däremot kan hon längta efter och upp­skatta romantik.

– Någon att åka på weekendresa med eller någon som uppskattar teater lika mycket som jag. Men att leva samboliv vid sidan av en man har jag just nu ingen längtan efter... jag har behövt det här utrymmet för att kompromisslöst få utforska mig själv och mitt arbete – vad jag vill, vad jag kan, varför jag blev som jag blev och varför mina relationer blev som de blev. Men det har inte gått att göra det fullt ut i ett mer konservativt förhållande.

Hon ser fram emot att fylla 50.

– Jag tror till och med att jag ska fira min födelsedag, vilket hör till ovanlig­heterna! Jag blev förvisso överraskad med bubbel på gården när jag fyllde 40, men ”den stora festen” ställde jag in. Jag firade med att bli gravid i stället, men den här gången ska jag baskemej slå på stort! Jag har redan börjat planera, det ska bli ljuvligt att få fira mig.