Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Artistsystrarna Lili & Susie.
Artistsystrarna Lili & Susie.
Artistsystrarna Lili & Susie.
Duon gav ut sitt första album 1985 och 
slog igenom stort 1987 med låten ”Oh mama”.
Duon gav ut sitt första album 1985 och 
slog igenom stort 1987 med låten ”Oh mama”.
Duon gav ut sitt första album 1985 och 
slog igenom stort 1987 med låten ”Oh mama”.
1 AV 2
Artistsystrarna Lili & Susie.
Foto: TV4
2 AV 2
Duon gav ut sitt första album 1985 och slog igenom stort 1987 med låten ”Oh mama”.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Lili & Susie: ”Vi umgås inte så mycket”

Runt Lili & Susie är det ofta drama. Under ”Så mycket bättre” trasslade systrarna Päivärinta in sig i de coola scenkläderna.

Privat umgås de inte särskilt mycket. Båda älskar djur och under coronan hänger de helst med sina hundbästisar. Lili hittar man dagligen på en udde vid

vattnet, där hon tränar aerobics och taekwondo.

Åsa Görnerup

1. Hur var det att vara med i ”Så mycket bättre”?

Lili: ”Väldigt kul. Inspelningarna var något utöver det vanliga och folk med svaga nerver kanske inte ska delta. Vi höll på 15–17 timmar i sträck och hann knappt gå på toa, men vi är jäkligt sega och garvade. På grund av coronan tog vi tempen morgon och kväll. Det var mycket sprita händer och inte krama varandra. Plura gjorde en rolig, personlig tolkning av ”Oh mama” och Markus Krunegård av ”Okey okey”. Vår tolkning av Pluras ”En liten kyss av dig”, speglar Lili & Susie live on stage. ”

Susie: ”Det var drama! Jag hade en vattenpropp i örat. När en ljudtekniker körde in en in ear-hörlur gjorde det himla ont och jag hörde ingenting. När man är med i ”Så mycket bättre” vill man ju sjunga klockrent. Jätteduktiga stylisten Peter Englund hade sytt upp två ascoola togor, men vi fick ingen ordning på dem och mina axelvaddar åkte bak på ryggen. Syrran och jag är värdelösa på kläder. Efteråt spolade en läkare mitt öra. Jag hade surfarsjukan, som man får om man simmar mycket och doppar huvudet i kallt vatten.”

Susanne ”Susie” Päivärinta

Ålder: 56.

Gör: Artist och låtskrivare.

Bor: Hus på Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Sambon Stefan ”Myran” Gustavson, 55. Barnen Leon, 18, Myra, 16, Nova, 14. Jaktlabradoren Marrone, 2.

2. Hur blir nya skivan – den första på 29 år?

Lili: ”Jag känner magin, det var länge sedan. Man kommer känna igen Lili & Susie, men också en mognad i musiken. Möjligtvis lägger vi med melodiös hårdrock som vi gjort med Mic Michaeli i Europe och gamla låtar vi spelat in med Prince musiker.”

Susie: ”POP med stora bokstäver. Det kommer bli en resa i glädje. Det behövs i dag. Efter att vi medverkat i ”Så mycket bättre” skrev folk: ’Jag ska aldrig mer klaga på att det är trångt på dansgolvet’. ”

Inga-Lill Kristina ”Lili” Päivärinta

Ålder: 54.

Gör: Artist och ordförande i Djurens Ö Wildlife Rescue.

Bor: Lantligt på Värmdö utanför Stockholm.

Familj: Sambon Pär Sjödin, 46. Bordercollien Tubbe, 17, katten Tiger, 11.

3. Vad ligger överst på din Spotifylista?

Lili: ” För att landa lyssnar jag på countrypop med Keith Urban och gänget. Tränar gör jag gärna till ny musik som DaBaby. Ofta tar jag med mig en högtalare och kör styrketräning, dans, taekwondo och aerobics på en udde i 40 minuter. I går åkte en båt förbi och vinkade.”

Susie: ”Jag lyssnar på gamla godingar, melodiös hårdrock och Imagine Dragons. Senast la jag in ’Hela livet är ett disco’ och Pluras 'oh mama'”

LÄS OCKSÅ: Sarah Dawn Finer om livet som mamma

4. Hur skulle du beskriva er systerrelation?

Lili: ” Vi kompletterar varandra och är ganska olika. Annars hade det blivit käbbel. Vi umgås inte så mycket, men ses ute med båtarna och på födelsedagar. Det är inget nötande och klängande, utan avslappnat och mycket skratt. Jag är den jag är och Susie den hon är, men vi är lika starka.”

Susie: ”Den är bra. Vi delar vår ambition, drömmar och har samma mål. Det har alltid förenat oss. Sedan är vi olika och lever olika liv.”

5. Hur skulle du beskriva din syster?

Lili: ”Väldigt drivande, en doer, som måste ha kontroll. Båda är glada och starka, men vi är också känslomässiga och kan vara down. Vi grinar aldrig, men nyligen var vi så trötta och saknade mamma och pappa. Under fem minuter var vi buhu, buhu.”

Susie: ”Målmedveten, väldigt lojal och känslig. Djuren är hennes mening i livet. Att bevara, rädda och förbättra för både vilda och tama djur.”

LÄS OCKSÅ: ”Känns som att mamma är i rummet bredvid”

6. När skrattade du senast? 

Lili: ”I ’Morgonpasset i P3’ skrattade jag så jag grät. Vi pratade om när jag och Susie uppträdde för militärer i skogen. Militärerna var fulla och stormade scenen, så den brakade och de låg ovanpå oss med sina vapen. Jag fick prova att köra bandvagn, men körde över en multikabel så allt släcktes.”

Susie: ”Nyss när vi pratade om mitt öra under ’Så mycket bättre’. Ofta händer det mig konstiga saker. En producent sa att det är helt galet men ändå fokuserat att jobba med oss. Man får ta ett djupt andetag för att det är så mycket energi”.

Lili & Susie i Melodifestivalen 2008. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

7. När skrek du senast?

Lili: ”Jag är inte särskilt skrikig, men kan bli tvungen att höja rösten. Under en promenad häromkvällen slocknade min hunds blinkade halsband. I skärgården där vi bor finns inga gatlyktor. Jag blev orolig och nästintill skrek. Tubbe stod inne på en tomt och luktade på buskar. Han är 17 år och hör numera det han vill höra.”

Susie: ”Alldeles nyss skrek jag på min hund som jagade sorkar. Jag borde anmäla Marrone till en slyngelkurs. Han är lite bortskämd, dålig på inkallning och vet att det inte blir några straff. Inne skriker jag på barnen. Nyligen skrek jag jättehögt för att se när de skulle reagera. Ingen hörde, de är i sina lurar. Jag får skicka sms fast vi är i samma hus.”

LÄS OCKSÅ: Stenmarck: ”Skulle vilja vara en bad guy”

8. Vad är det absolut godaste du vet?

Lili: ”Jag är ett matvrak och gillar mat, mat, mat, men inga feta såser. Favoriten är en vegetarisk halloumigryta med saffran, timjan, fänkål, grönsaker, pressad apelsin, vitt vin och matlagningsgrädde. Till middagen kan jag äta ett helt paket Finn crisp med mjukost. Slurp, slurp, slurp.”

Susie: ” Vegetariska fajitas med guacamole. Jag föredrar vegetariskt, som känns mer naturligt.”

9. Hur ser ditt liv med djuren ut?

Lili: ”Djuren är min familj. Jag har inga barn och de betyder väldigt mycket. De är mitt ankare, ger mig rutiner, glädje och mycket kärlek. Djuren dömer inte, de tar mig för den jag är och förstår mig. De är fullkomligt äkta och skiter i om det är kungen eller en luffare som kommer fram. De känner av stämningar och söker närhet. Det kan jag också se på vilda djur som jag tar hand om, även om jag inte gullar med dem. Djurens ö låg tidigare på min tomt. Nu ska vi bygga ett Wildlife center och letar investerare med hjärtat på rätt ställe.”

Susie: ”Min jaktlabbe Marrone är min bästis och räddning i coronaträsket. Hunden fortsätter leka och oroar sig inte för pandemin. På kvällen kryper han upp hos mig i soffan och pussas och kramas. Utan honom hade jag inte halkat omkring lika mycket på klipporna vid havet. Han ger mig anledning att gå långt, och att stjäla den tiden. Jag kan också skylla på att jag måste hem till hunden, när jag inte orkar umgås med folk.”

10. Vad längtar du efter just nu?

Lili: ”Jag är båtnörd och fick inte riktigt utlopp för mitt båtåkande i somras. När jag tog upp båten längtade jag direkt efter att sjösätta den. Jag kan åka ut ensam med min hund eller min kille. Jag längtar också efter att covid- 19 ska ge med sig, så vi får sjunga och möta publiken igen. En stor saknad.”

Susie: ”Åka i väg och vara på ett ställe i lugn och ro i tio dagar. Kanske inte ett lyxspa, men någonstans där man kan göra behandlingar, äta nyttigt, vara ute och gå och ha kul samtal.”

Ur arkivet: Lili & Susie i ”Så mycket bättre”