1 av 2: Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 av 2 Foto: Shutterstock

Lene, 42: Min man låg med sonens fröken

Lene kände hela tiden att något var fel, men när otroheten  avslöjades kom det ändå som en chock.

Här är hennes historia.

”Vi hade ett ganska traditionellt förhållande som till sist gick åt helvete på grund av otrohet. När vårt gemensamma barn gick i första klass hade vi en dålig period då vi började glida ifrån varandra. Han var inte intresserad av att vara nära, samtidigt som jag anklagades för att vara kall och avvisande. Jag skötte all markservice hemma, medan han jobbade allt mer. Vi gick om varandra, talade inte samma språk och slutade till sist att prata.

På en skolavslutning märkte jag att han tittade efter en av lärarna, på ett sätt som inte var okej.

När jag efteråt ifrågasatte vad han höll på med sa han att jag överreagerade, var svartsjuk och borde söka hjälp. Jag tänkte att han förmodligen hade rätt eftersom jag tidigare i mitt liv varit svartsjuk och höll på att jobba med min självkänsla i terapi och via självhjälpsböcker.

LÄS OCKSÅ: Karin, 55: ”Han slog och hotade våra barn”

Separerade tillfälligt

Några månader senare flyttade han och jag ut ur huset varannan vecka, för att vi behövde få lite luft och jag bodde hos min mamma eller syster. Sen var det bara att hålla andan när jag var med barnen, eftersom jag inte ville att våra problem skulle gå ut över dem. När jag pratade med min son under pappaveckan och när han för tredje gången sa att de träffat läraren och hennes barn i parken, då kändes det inte längre som en slump. Inte nog med att han gick bakom min rygg, han gjorde det med vårt barn.

Han nekade förstås och kom med undanflykter och vi bråkade mycket. Den sommaren åkte han ensam utomlands på semester. Han ringde varje dag och sa att han saknade mig och älskade mig och att han inte ville separera. Jag tänkte att vi äntligen kanske skulle börja prata med varandra, att hans semesterresa skulle rädda vår relation, men så blev det inte.

Luften gick ur mig och jag föll ihop på marken, jag grät tills jag inte kunde andas

En dag på sonens skola mötte jag läraren och när hon såg mig vände hon på klacken och gick i väg, med skräck i blicken. Jag ringde pappan och sa att om han hade fräckheten att ligga med vår sons fröken, då skulle han be henne att behålla sin professionalism. Ingenting av detta skulle få påverka mitt barn, det var mitt enda fokus. Då erkände han att de träffades. Luften gick ur mig och jag föll ihop på marken, jag grät tills jag inte kunde andas. Och där satt jag tills jag var helt tom, hade mobilen i handen och bara stirrade på den. Det kändes som jag liksom inte fanns.

Även om jag vetat och känt det här hela tiden, så tappade jag allt när erkännandet kom. Efter detta började min hjärna gå på högvarv. Vilka vet, vilka har vetat och stått bakom mig och skrattat, hur många vet i skolan, hur kommer mina barn att påverkas? Jag hyste av någon anledning inte agg mot honom, jag kände någon sorts medberoendekänsla. Jag hade tänkt att om jag bara är bättre och älskar lite till, så kommer han att välja mig till slut, men separationen var ett faktum. Jag var ledsen, besviken och krossad. Förnedringen var total. 

LÄS OCKSÅ: Experter: Så ska du agera om någon ljuger

Hatet växte

Jag hade lämnat det finaste jag har till en person, som gjorde det absolut fulaste en kvinna kan göra mot en annan kvinna. Jag sa till honom att han skulle säga till henne att hålla sig långt borta och inte röra sig i mina områden – för sin egen säkerhet.

Jag har aldrig hatat någon tidigare, knappt använt det starka ordet, men henne hatade jag av hela min själ. En period hade jag svårt att stå ut och hålla masken inför våra barn, så jag gick till en läkare för att få ut ångestdämpande tabletter. Men jag tog dem aldrig, skulle inte medicinera ner mig för att inte mina barn skulle se mig ledsen. I fyra år hatade jag henne, men så kom dagen då jag kände att jag kunde släppa hatet, som bara tog en massa energi. Det var väldigt skönt, men det satt hårt inne.

I dag har vi en bra föräldrarelation. Många har frågat hur jag kan känna värme för honom, och då svarar jag att jag kan skilja på vem han är och vad han har gjort. 

LÄS OCKSÅ: 5 fraser som används för att manipulera dig

Förlåtit och gått vidare

Däremot oroar jag mig för hur vår son, som ser upp till pappa, kommer att reagera när han får veta. Vad sätter det för avtryck på honom, och de andra barnen, och vilka värderingar bygger det här hos barnen?

Jag har insett att jag försökte ”laga” deras pappa, men man kan inte älska någon hel. Det är nog den största lärdomen jag fått. Jag har förlåtit honom, men mest för hans skull, för jag fattade hur dåligt han mådde, de måste man ju om man gör en sån här sak.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 Stockholm

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser

Det är så många som separerar och pratar illa om den andra föräldern framför barnen, utspelar egokamper och maktspel med barnen som pjäser i ett schackspel. Om mina barn ska tycka något om sin pappa så ska det vara baserat på vad de själva tycker, inte på vårt vuxenbråk. Bara för att han var en urusel partner betyder det inte att han är en dålig pappa.”

Lene, 42, berättat för Anne Haavisto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!