För Leif GW är jakten förknippat med hälsa.
För Leif GW är jakten förknippat med hälsa. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Leif GW Persson: "Jag är ganska knackig till hälsan"

Leif GW Persson, 74, bröt revbenen när han trillade av stolen. Nu håller de på att läka ihop igen. Han är nöjd bara han får ha hälsan – även om den är knackig.  

Bästa avkopplingen får tv-personligheten under jakten. När han tittar på djuren i naturen åker blodtrycket ned i knävecken på honom. 

Leif GW Perssons bästa…

…söndag: 

– Det är inga utsvävningar. Jag går upp väldigt tidigt, vid fem, sex. Men jag sover ju middag, så det kan vara en förklaring. När jag kliver upp brukar jag röja undan allt det där som har strömmat in, som gamla mejl och sådant. Sedan, när jag är klar med det, så äter jag väl frukost. Det blir lite olika beroende på omständigheterna, men om jag ska koppla av en söndag kan jag tänka mig äggröra och bacon. Annars blir det mer torftigt och har jag mycket att göra kan det enbart bli en kopp kaffe.

Dagen ägnar jag åt läsning och umgänge med familj. Det är ganska trevligt. Jag har ju sex barn och elva barnbarn. Vi brukar sitta och språka om ditten och datten. Det är samtal mellan tre generationer. Barnbarnen berättar för mig om livet och vardagen och jag ger min bild av det hela.

Leif GW Persson

Ålder: 74.

Bor: Kombinerad bostadsrättslägenhet och kontor på 250 kvadratmeter i Solna. Gård i Sörmland.

Familj: Hustrun Kim Persson, 61 (Fyller 62 den 14 november), civilekonom. Sex barn (varav två bonusbarn) och elva barnbarn

Gör: Författare, kriminolog, tv-personlighet.

Aktuell: ”Brottsjournalen” tisdagar kl 21 i TV4 Fakta. ”GW:s mord” i TV4 Fakta.

…barnbarn:

– Jag tycker det är väldigt roligt att vara med barnbarnen. De har en del synpunkter på livet, som äldre människor inte har. De är lite småkul och man sitter och språkar om hur det är i plugget, vad de lärt sig i skolan och sådant. De är duktiga allihop. Det är sådana där skötsamma barnbarn. Det är väldigt praktiskt faktiskt. 

Det äldsta barnbarnet är 28 och det yngsta är ett. Mitt äldsta barnbarn är obetydligt yngre än min yngste son. Det skiljer bara sex år mellan dem. Det får mig att tänka på att jag har varit med om en del under mitt liv.

Barn är opåverkade på ett sätt som vuxna inte är. Ett av mina barnbarn, Malakai, är väldigt intresserad av jakt. Han och jag brukar jaga lite ihop. Vi har ett intresse som de andra inte delar. Han är nio år, så det är hög tid att han börjar. Nu har jag fixat bössa åt honom, för att han ska kunna skjuta lite. Han är jätteduktig. Malakai är väldigt fysisk. Han är duktig på fotboll och sådant och intresserad av det där med att skjuta. Än får han inte jaga, för han är för liten. Men han har varit med mig och jag har ju skjutit en del. 

LÄS OCKSÅ: Måns Zelmerlöw om livet i bonusfamiljen

…formen:

– Jag har ingen form att tala om. Jag är ganska knackig till hälsan, men det är inte hela världen. Det rullar ju på. Mina revben håller på att läka ihop nu. Nyligen satt jag och vickade på en stol och då gick ena benet av. Jag for handlöst ner i golvet på sidan. Det hände efter en jakt, när vi satt och åt lunch på min gård där jag bor. 

…jaktsäsong:

– Jakt handlar ju mest om förväntningar, så det är lika trevligt varje gång. Bästa jakten i ditt liv är den som just ska börja. Att förväntningarna aldrig infrias, det glömmer du nästa gång du ska ut och jaga. Det är väldigt behändigt. 

Under jakten får jag vara i fred på ett helt annat sätt än annars. Jag sitter där och lyssnar på naturen. Det är mycket trevligt och blodtrycket sjunker ned i knäna. Väldigt skönt. Nu för tiden skjuter jag sällan. Jag sitter mest och tittar på djuren. 

…gårdslivet:

– Livet på landet är ganska trivsamt, men när jag ska jobba är det stan som gäller. Allt det där med bredband och wifi tar tre gånger så lång tid på landet. Gården, som jag arrenderar, ligger i hjärtat av Sörmland. Där lever jag det lugna livet på landet. Jag fiskar, jagar och läser böcker. Det händer att min fru Kim är med också, men hon håller mest på med sina hästar. 

…kärleksminne:

– Nä, det vill jag inte gå in på.

…middagsminne:

– Jag är ganska förtjust i viltkött faktiskt. Och gärna något som jag har skjutit själv. Jag har massor med fantastiska middagsminnen. Vi skjuter ganska mycket fågel nere hos mig. Efteråt brukar vi mala änderna och göra färs av dem. På färsen gör vi wallenbergare på gräsand. Det är skitgott. Till det kan man dricka en bra Bourgogne. 

…glädje i livet:

– Jag är nog ganska jämn till humöret. Om jag får vara frisk och jobba, så är jag nöjd. Det räcker så. 

…avkoppling:

– Det är nog jakten skulle jag gissa.

LÄS OCKSÅ: Leif GW: Jag har provat i stor sett alla droger

…livsråd:

– Jag brukar inte kuta runt och ge sådana där livsråd. Det finns sådana där livsstilskonsulter som lever på det. Jo, en sak som jag alltid har försökt hålla mig till är att man ska inte göra mot andra vad man inte vill bli utsatt för själv. Det är en gammal biblisk princip. Så det försöker jag leva efter. Jag lyckas inte alltid, men jag har åtminstone ambitionen att leva efter det. Och det tror jag är klokt. Det är en nyckel.  Jag snappade förmodligen upp det i söndagsskolan, som jag gick i när jag var liten. Under långa perioder har jag ju lyckats mindre väl med det, men när man blir äldre är det som att man förlikas med livet och sin omgivning. Jag blir inte förbannad en tiondel så ofta som för 25 år sedan. Då kunde jag ha ganska kort stubin. Det händer väl ibland att jag får återfall, men jag vill nog påstå att jag är tio gånger lugnare i dag än jag var då. Det är jävligt skönt. Det spar tid. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!