Kommer ni göra slut? 6 saker som ökar risken

Vad är det egentligen som avgör om en relation kommer hålla eller inte?

Det finns förstås en mängd uppenbara faktorer, medan andra är mer subtila.

Inspirerade av sajten Prevention listar vi 6 saker som ökar risken för uppbrott – och experternas tips för att rätta till problemen.

Foto: Shutterstock

1. Ni förväntar er olika saker

Förväntningar som inte infrias leder till besvikelse. Och det är ett problem många par ställs inför - särskilt när det bara är den ena parten som har dem.

Under nyförälskelsefasen hänger ni kanske tillsammans under alla dygnets timmar och går på påkostade dejter. Om en av er förväntar sig att detta kommer fortsätta genom hela relationen finns stor chans att den personen blir besviken.

SÅ UNDVIKER NI

Skilsmässoadvokaten Vikki S Ziegler Payne menar att det är viktigt att prata om den här typen av frågor tidigt i relationen, innan ni ställer er framför altaret.

Berätta om ert förflutna, tidigare relationer, föräldrar, finanser och vad ni har svårt för och lätt för när det kommer till kommunikation.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga fel vi gör när vi väljer partner


Foto: Shutterstock

2. Ni kan inte kommunicera

Kommunikation är nyckeln till en relation. I samma stund som ni slutar prata med varandra är det ett möjligt omen för vad som komma skall.

I en studie från 2012 tillfrågades 500 par varför de skiljer sig. De absolut vanligaste svaren var "Vi har vuxit isär" och "kommunikationsproblem".

– Din partner kan inte läsa dina tankar och du ska inte försöka läsa deras heller, säger äktenskapsterapeuten Racine R Henry till Prevention.

SÅ UNDVIKER NI PROBLEM

Säg som det är. Säg vad du känner oavsett om det är "det här sårade mig" eller "jag älskar dig". Berätta vad som är viktigt för dig, vad som är oviktigt. Utgå inte ifrån att din partner förstår allt du känner via telepati.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra


Foto: Shutterstock

3. Ni har inte förtroende för varandra

Kommunikationsproblem kan får många konsekvenser, däribland en förtroendekris. Om du inte längre vågar vara öppen och sårbar inför din partner finns risken att du vänder dig till någon annan.

Det kan liknas vid en form av känslomässig otrohet. Att öppna upp dig för någon annan än din partner om dina rädslor, förhoppningar och drömmar kan vara minst lika, om inte mer, intimt än fysisk otrohet.

SÅ UNDVIKER NI PROBLEM

Återigen är kommunikation nyckeln. Ha en öppen konversation om vad du eller ni behöver och om det behov möts eller inte.

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar


Foto: Shutterstock

4. Ni har väldigt lite gemensamt

Det sägs ju att "opposites attract", eller "olikheter attraherar" på svenska. Men det finns gränser.

– För det flesta är det lättare om man är ganska lika. Liknande värderingar, intressen och till viss del bakgrund. Men detta är förstås bara på gruppnivå och gäller inte alla, har psykologen Maria Farm tidigare sagt till Hälsoliv.

Säg att den ena parten plötsligt blir superintresserad av exempelvis triathlon. All ledig tid går plötsligt till träning eller olika typer av lopp runtom i landet. Om den andra parten är helt ointresserad finns risken att glida isär.

– När ett par inte längre delar intressen, varandra inkluderat, försöker en eller båda fylla det tomrummet, säger Graser Smith, expert på familjerätt till Prevention.

SÅ UNDVIKER NI PROBLEM

Prata med varandra. Om du är den utelämnande parten – försök hitta ett sätt att stödja din partner i deras nya hobby. Det är också viktigt att klarlägga om det nyfunna intresset är ett sätt att "fly" något annat eller om det faktiskt är genuint.

Brainstorma och försök hitta alternativa aktiviteter ni kan göra tillsammans.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation


Foto: Shutterstock

5. Ni är defensiva

Ett bra försvarsspel är en viktig beståndsdel i många lagsporter. Men när det kommer till relationer är ett defensivt beteende sällan positivt.

Förr eller senare kommer det uppstå svårigheter i en relation som måste diskuteras. Detta går att göra både respektfullt och utan problem. Då är den defensiva metoden inte rätt väg att gå. Om du alltid kommer med bortförklaringar och angrepp så fort din partner öppnar mun så indikerar det att du inte bryr dig om hens åsikt.

SÅ UNDVIKER NI PROBLEM

Istället för att komma med ett omedelbart svar som avbryter din partner, lyssna och låt hen tala till punkt – oavsett om du håller med eller inte. Kommunicera öppet och ärligt utan påhopp.

LÄS OCKSÅ: 6 vanligaste grälen som förstör din relation


Foto: Shutterstock

6. Ni sopar problem under mattan

Det som inte syns kan inte skada någon, eller hur? Fel. Att låta ett tyst förakt växa inom oss, i stället för att ta tjuren vid hornen, leder sällan till något gott.

Bygg inte upp en perfekt fasad mellan er när allt inte är som det ska. Låt inte problemen ligga och gro i det dolda för länge.

SÅ UNDVIKER NI PROBLEM

– Om din partner har ett problem så är det ditt problem. Om du inte inser det så kommer det leda till ännu fler problem. Det här är något ni gör tillsammans, säger Graser Smith, expert i familjerätt, till Prevention.

Om ni har svårt att kommunicera era behov, ta hjälp av en utomstående. En kurator eller en terapeut kan lyfta upp det som ligger gömt under mattan och hjälpa er att se saker ni inte själva ser.

LÄS OCKSÅ: 5 kriser som kan krossa din relation

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!