Kommer du och din partner vara kära livet ut?
Kommer du och din partner vara kära livet ut? Foto: Shutterstock

Kommer du och din partner vara ihop för alltid?

Det kan vara svårt att förutspå om man kommer vara lika kär i sin partner om tio år, men det finns några saker man kan ta hänsyn till.

Med inspiration från Bustle listar vi 11 saker som visar på att ni kommer vara tillsammans länge.

1. Ni delar många värderingar

Om ni delar samma grundvärderingar, som hur ni känner när det kommer till äktenskap, barn, etc. finns det en bra chans att ni kommer vara lyckliga tills döden skiljer er åt.

– Att känna att du och din partner kan se på livet på ett harmoniskt sätt stöder ett starkt band i hur ni ska leva tillsammans, säger psykoterapeuten Dr. Jennifer Howard till Bustle.

Att komma överens om de stora sakerna är alltså viktigt för att ni ska kunna gå samma bana.

LÄS MER: 5 tecken på att ert förhållande är på väg åt rätt håll 

2. Ni är bästa vänner

Om du och din partner börjar som goda vänner och underhåller den vänskapen i er relation kommer det göra ert liv ihop mycket härligare.

– Hemligheten till ett lyckligt långt förhållande är skratt och vänskap. Livet kommer alltid med utmaningar, men om ni kan njuta av livet tillsammans som vänner och partners kommer det hålla lågan vid liv i ert förhållande, säger Amica Graber, relationsexpert.

3. Ni är fortfarande lyckliga ett år in i förhållandet

För att få en bra inblick i hur ert förhållande kommer se ut om fem eller tio år ska du göra ”fyra säsonger”-testet, råder Dr Howard. Gå igenom ett år av högtider, semestrar, uppgångar och nedgångar – och lägg märke till hur ni går igenom det som ett par. Om ni båda är glada och lyckliga efter ett år är det ett bra tecken för framtiden, menar Dr. Howard.

LÄS MER: Så förändras din hjärna när du träffar ”den rätta” 

4. Ni känner er själva väl

Processen att lära känna sig själv slutar ju aldrig eftersom man utvecklas hela tiden. Men om du känner dig själv väl när du träffar din partner är chansen stor att du inte kommer känna så annorlunda om hen i framtiden, menar dejting- och kärlekscoachen Blaire.

Ni är mindre troliga att exempelvis stöta på någon stor konflikt eller att växa ifrån varandra. Samtidigt blir det lättare att stötta varandra genom svåra perioder och fortfarande älska varandra, även om ni båda vuxit och utvecklats på ett individuellt plan.

5. Ni ser det från den ljusa sidan

Om du väljer att fokusera på det som din partner adderar i ditt liv i stället för att bara lägga märke till hens brister, så kan det göra livet så mycket enklare, menar relationscoachen Lesli Doares.

Självklart ska du vara ärlig med dig själv om hur hälsosamt ert förhållande är, men om du och din partner väljer att se det bästa hos varandra är det mer troligt att ni får det lättare att hålla ihop och fortsätta vara lyckliga tillsammans.

LÄS MER: 7 vanliga skäl till att vi stannar i destruktiva relationer 

6. Ni är öppna med varandra

– Dina hopp, rädslor, drömmar, dina mål i livet och det liv ni lever tillsammans måste vara en pågående dialog med din partner, säger Joshua Klapow, klinisk psykolog.

Med andra ord, kommunikation är A och O. Men det var väl ingen nyhet?

7. Ni grälar på ett bra sätt

Hur grälar man egentligen på ett bra sätt?

– Ni grälar med fokuset att lösa problemen i stället för att ni ska försöka få rätt. Att tro på att ni båda är i samma lag, även när ni är oense om något, är väldigt viktigt, säger Dr. Klapow.

Om ni alltså bara grälar för att i vill få rätt i er sak finns det en risk att kommer bli irriterade och sura på varandra så fort minsta problem uppstår.

LÄS MER: Expertens tips: Så hittar du kärleken – efter 60 

8. Ni hjälper varandra

Att tackla saker tillsammans kan få en att känna sig starka som par. Så om du släpper in din partner och delar med dig av det som tynger dig kan ni ta er igenom det tillsammans. 

9. Ni delar intresse

– Alla par borde ha olika intressen, men om ni inser att ni inte delar några intressen kan det bli problem, berättar Graber.

Det går ju alltid att utveckla ett intresse tillsammans, men om ni tycker allt för olika om hur ni exempelvis vill tillbringa er fritid tillsammans kan det bli knepigt. 

LÄS MER: Vad är mikrootrohet? Psykologen om fenomenet 

10. Ni har olika styrkor

Att ha olika styrkor i ett förhållande kan också visa på att ni kommer hålla ihop berättar psykoterapeuten Jude Treder-Wolff.

– Till exempel är det bra om en av er är väldigt detaljorienterad och den andra mer av en visionär, men att ni tänker samma om vad som är viktigt i livet, kan ni växa ihop och tänka stort. Samtidigt som ni inte missar viktiga, men små steg, mot att göra era drömmar verkliga.

Genom att ha olika styrkor kan ni som ett team tackla vad än livet ger er.

11. Ni är båda villiga att utvecklas

Genom att vara öppen för förändring kommer ert förhållande kunna överleva upp- och nedgångar och utvecklas till något nytt, som det borde allt eftersom åren går.

Att förvänta sig att sin partner ska vara densamma för alltid är ett katastrof-recept.

– Du måste vara villig och tillgänglig för att växa och förändras och kunna anpassa dig till det, säger Dr. Klapow. Alltså måste ni fråga er själva om detta är något ni kan göra.

LÄS MER: Därför är kärlek bra för hjärtat – så förbättras hälsan 

Även om det så klart aldrig går att säga i förväg så finns det alltså några saker att tänka på om man vill veta om man hittat kärleken i sitt liv. Att vara öppna med varandra och kommunicera, kunna luta er mot varandra och tackla svårigheter som ett team och underhålla er vänskap är alltså några av framgångsrecepten för ett långt och lyckligt förhållande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!