Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
02:26Premium
1 AV 2
Hälsoliv har listat några punkter som aldrig är okej i en relation
2 AV 2

Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Går det att förutse om en partner kommer vara otrogen eller inte? Nja, så långt vill vi inte dra det. Men visst finns det faktorer som kan påverka. Inspirerade av sajten Bustle listar vi åtta saker som kan berätta om din partner är mer benägen att bedra dig.

1. Din partner har en stark rädsla för att bli övergiven

Vissa människor är otryggare än andra i relationer. Man skulle kunna tro att en person vars största fruktan är att bli lämnad skulle göra allt för att förhindra det, men så är inte alltid fallet.

Otrohet kan i det här fallet vara en reaktion på att något har hänt som gör att hen känner sig otrygg i förhållandet.

En person som är rädd för att bli lämnad kan också dra sig för att knyta an till en partner, eftersom det innebär en risk. Att vara otrogen eller röra sig i gråzonen för vad som är okej för den andra kan vara en försvarsmekanism.

Foto: Shutterstock

2. Din partner var otrogen mot sitt ex när hen träffade dig

Bara för att någon varit otrogen tidigare betyder det inte att hen kommer vara det igen. Men risken finns. Enligt en studie publicerad i tidningen Nature Neuroscience är de som en gång vänsterprasslat högst benägna att göra det igen. Det beror på att deras hjärnor blir mer och mer immuna mot skuldkänslor.

LÄS OCKSÅ: 13 varningsflaggor på att din relation inte mår bra

Foto: Shutterstock

3. Din partner har tidigare fått utstå psykisk misshandel

Först och främst: Alla som utsatts för psykisk misshandel är inte otrogna. Men det kan vara faktor som får personer att vara otrogna.

Att tidigt i livet utsättas för psykisk misshandel av sina föräldrar, och även i vuxen ålder av en partner, kan resultera i en stark otrygghet. En strategi för att känna sig tryggare kan bli att söka ”skydd” hos många personer samtidigt.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som aldrig är okej i en relation

Foto: Shutterstock

4. Din partner har svårt med vänskapsrelationer

Hur ser din partners sociala liv ut? Hens syn på vänskap kan säga mer om trohet än vad du först tror. Om din partner har en syn på vänner som en slit-och-släng-vara eller har svårt att gå från bekantskap till djupare vänskap säger det troligen en del om synen på kärleksrelationer också.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du aldrig ska acceptera i en relation

Foto: Shutterstock

5. Din partner har själv blivit bedragen

Otrohet kan sätta djupa spår hos den som blir bedragen. Många upplever att det är deras eget fel att de blivit bedragna, att de inte duger. Det kan göra att de i senare relationer ägnar sig åt självsabotage, eftersom de inte förtjänar att ha det bra. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Så gör du om din partner är otrogen

Foto: Shutterstock

6. Din partner har låg självkänsla

Låg självkänsla kan vara förödande för personen som lider av det, men också för relationen. Med låg självkänsla kommer nämligen ett stort behov av bekräftelse utifrån.

Det här kan resultera i att personen inte vill göra slut även om hen inte får ut det den behöver av relationen, eftersom det känns som ett nederlag, samtidigt som hen söker bekräftelse utanför relationen.

LÄS OCKSÅ: 9 knep för att rädda ditt förhålland

Foto: Shutterstock

7. Din partners föräldrar har varit otrogna

Växte din partner upp med en förälder eller annan förebild som var otrogen? I studier har forskare sett att risken för otrohet ökar markant om en eller båda föräldrarna har varit otrogen. Det sänder signaler till barnet om att otrohet är normalt, signaler som kan vara starkare än vetskapen om att det kan skada relationen.
LÄS OCKSÅ: 5 saker som kan vara värre än otrohet