Kärlekskris? 7 saker att testa innan ni gör slut

Går förhållandet på sparlåga?

Känner du dig inte säker på dina känslor?

Innan ni avslutar relationen – prova de här sju knepen för att väcka kärleken till liv.

Andra har också läst

Foto: Shutterstock

Kärlek går upp och ner

Alla relationer går upp och ner. Ibland är allt toppen och man får fjärilar i magen av att tänka på den andra. I andra perioder kanske man är osäker på sina känslor, irriterade på varandra och frågar sig om man egentligen bara borde göra slut.


Det är så klart ett alternativ (ibland ett väldigt bra sådant) men det kan också vara bra att först fundera över varför det är som det är i relationen. För sajten Bustle förklarar psykoterapeuten Christine Scott-Hudson att många relationer kraschar för ett en eller fler parter inte känner sig sedda, respekterade, uppskattade eller älskade.

– Förhållandet ska vara en trygg zon där man får landa. Alla i relationen måste känna att de bli lyssnade på, säger hon.

Kommunikation är så klart A och O – om det inte fungerar är det svårt att ha en bra relation. Men det finns andra saker som också kan hjälpa, enligt experterna.Foto: Shutterstock

1. Väck gamla minnen till livVad var det som gjorde att ni föll för varandra från början? Minns ni er första resa tillsammans?

– Titta på foton och filmklipp från lyckliga stunder ni haft tillsammans, tipsar psykologen Catherine Jackson.

Eller, varför inte, gör några av de sakerna igen. Enligt Jackson är det ett utmärkt sätt att bygga upp kontakten er emellan igen.

– Alldeles för ofta tar relationer slut för att man inte längre tillbringar kvalitetstid tillsammans, säger hon.


Foto: Shutterstock

2. Förlåt varandra för oförätter


Det går inte att leva ett helt liv utan att bli sårad, och i de flesta fall är det de vi älskar som sårar oss. Självklart måste man få tid att sörja ett svek, men att älta händelsen eller hålla fast vid ilskan förgiftar relationen.

För att åter kunna ha en hälsosam relation måste ni hitta ett sätt att förlåta varandra.

– Om förlåtelsen inte kommer lätt, processa dina tankar och känslor med hjälp av en psykolog eller terapeut, säger Catherine Jackson.


Foto: Shutterstock

3. Förstå att relationer har olika faser


Precis som vi skrev i början: Ett förhållande går upp och ner.

Det här är oftast lättare att greppa när man varit ihop ett tag och härdat ut en eller flera stormar.

Första mötet med en dipp brukar vara när förälskelseflimret lägget sig. Det är också vanligt att börja tvivla på och ifrågasätta sin relation när man kommit in i vardagslunket, där man kanske tillbringar kvällarna framför Netflix och bråkar om disken ibland.

Det betyder inte att något är fel på relationen – ni är bara trygga.


Foto: Shutterstock

4. Måna om dina egna intressen


Det kanske låter konstigt att plötsligt börja ägna sig åt sina egna intressen om det känns som att relationen står och väger på en klippkant. Men enligt relationsexperten Margaux Cassuto kan det vara precis den slags andrum som förhållandet behöver.

– Att tillåta lite utrymme inom ramen förhållandet kan rädda det, eftersom det flyttar fokus från problemen till något mer intressant och positivt.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga kriser i längre relationer

Foto: Shutterstock

5. Visa mer empati för varandra


Ni älskar varandra, eller hur? Då borde ni också kunna uppbåda lite mer empati för varandra.

Du behöver inte vara ett geni för att klara av det: Att fråga hur den andras dag har varit och att ge den andra utrymme att prata om känslor utan att döma eller avbryta kommer man långt på.

– Man kan också på egen hand reflektera över vad som upprör respektive gör deras partner glad, för att försöka förstå och agera empatiskt. För det mesta handlar empati vara om att fråga dig själv hur du själv hade känt i samma situation, och att behandla andra som du själv vill bli behandlad, säger Margaux Cassuto.


Foto: Shutterstock

6. Kyssas varje dagNär en relation blir dålig märks det ofta på att man inte tar i varandra lika ofta. Det är inte bara sexet som inte blir av, kyssar, kramar och andra ömhetsbetygelser trappas också ner.

Det låter kanske fånigt, men det finns studier som pekar på att det tar ungefär sex sekunder från det att två par läppar möts, tills hjärnan börjar frisätt endorfiner, som är kroppens lyckohormon.

Testa att sex sekunders-kyssas varje dag i ett par veckor och se om ni märker skillnad!

LÄS OCKSÅ: Kommer din partner vara otrogen? 7 faktorer som påverkar

Foto: Shutterstock

7. Gå i terapi


Om ni verkligen vill förbättra er relation, men har svårt att göra det på egen hand är det dags att boka tid hos en parterapeut, eller gå i terapi på egen hand, beroende på vad som passar.

Ibland behövs en tredjepart för att se hur man kan förbättra sin relation, eller för att få hjälp att lämna.

Om ni har olika åsikter om grundläggande och avgörande saker som rör er relation och er framtid, om relationen är våldsam eller på annat sätt destruktiv är det bäst att lämna.

LÄS OCKSÅ: Vad är mikrootrohet? Psykologen om vanliga fenomenet


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här