Kärlekens kemi avslöjar dina känslor

Kärlek, lycka och romantik kan vara magiskt.
Eller?
Din kärlekslycka på alla hjärtans dag beror sannolikt på dopaminet som flödar samtidigt som hjärnbarkens kritiska tänkande minskar.

Kärlekens kemi har i en rad olika tester studerats med hjälp av försökspersoner som fått se bilder av människorna de är förälskade i. Hjärnans reaktioner har samtidigt följts med hjälp av magnetkameror.
– Man har kunnat se att aktiviteten ökar i vissa delar av hjärnan samtidigt som den minskar i andra. Och det gäller vare sig personerna är nykära eller har varit tillsammans i över 20 år, säger Anna-Lena Ström vid institutionen för neurokemi vid Stockholms universitet.

 

LÄS OCKSÅ: Den ultimata hemligheten till ett långt och lyckligt äktenskap


Det är signalsubstansen dopamin i hjärnans belöningssystem som stimulerar de njutningsfulla känslorna. Också i hjärnområdet som kallas ventrala pallidum börjar det hända saker. Därifrån stimuleras troligtvis känslan av samhörighet med den man älskar.
Däremot visade studierna som gjorts i USA, England och Kina att bilderna gav minskad aktivitet i hjärndelen amygdala där känslor som rädsla och ångest kan skapas.
– Det kan man tolka som att det är trevligt att vara kär. Man känner sig tryggare och säkrare, förutsatt att kärleken är besvarad förstås, säger Anna-Lena Ström.

 

LÄS OCKSÅ: Vi ljuger varje dag för att rädda kärleken

Aktiviteten i vissa delar av hjärnbarken minskade också när partnerbilderna visades. Dessa delar är bland annat inblandade i det kritiska tänkandet.
– Man kanske inte är helt blind för sin partners negativa egenskaper men man kan i vilket fall vara mer överseende, säger Anna-Lena Ström.
TT: Kan man med ledning av studien ge några råd inför alla hjärtans dag?
– Håll igång, umgås och ha roligt tillsammans. Men det gäller alla andra dagar också.

Fakta: Hjärnans belöningssystem

Alla ryggradsdjur har ett belöningssystem i hjärnan. Det finns för att vi ska kunna njuta av exempelvis sex, mat och dryck, fysisk ansträngning och motion. Njutningen uppstår genom att hjärnans belöningssystem aktiveras. Kemiska signalämnen frisätts från vissa nervcellsutskott och stimulerar andra.


Ett av hjärnans allra viktigaste signalämnen är dopamin. Lite förenklat kan man säga att njutningen uppstår när dopaminet flödar ut från nervtrådar i hjärnans belöningssystem och stimulerar särskilda mottagarmolekyler, receptorer, på andra nervceller.
Källa: Hjärnguiden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!