Kristin Kaspersen är aktuell med boken ”Vägen till att leda mig själv ... via stigar, berg och snår”.
1 av 2: Kristin Kaspersen är aktuell med boken ”Vägen till att leda mig själv ... via stigar, berg och snår”. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
”När alla arbeten försvann under coronan bestämde jag mig för att göra någonting av den tiden.”
2 av 2: ”När alla arbeten försvann under coronan bestämde jag mig för att göra någonting av den tiden.” Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Känns som att mamma är i rummet bredvid”

Bokaktuella Kristin Kaspersen, 51, har slutat att söka bekräftelse hos andra. I stället bekräftar hon sig själv.

I nya boken ”Vägen till att leda mig själv ... via stigar, berg och snår” delar hon med sig av sina erfarenheter för att inspirera andra.

– Mycket handlar om att välja tankar.

Familj och vänner: ”Pappa är min stora trygghet”

– Vänner blir än viktigare med åren. Jag väljer mina vänner för att de är sjukt roliga och kärleksfulla, inte för att jag inte vill vara ensam. Att vara själv är också mysigt.

– Det viktigaste för mig är barnen. Vi har en jättebra, nära relation. När de var yngre bodde Filip mest hos mig för hans pappa bor i Göteborg. Att vara vuxenmamma är ett nytt steg. I 19 år hade jag utvecklats som mamma i allt vad det innebär. Den mamman är jag supertrygg i. När äldsta sonen flyttade blev det ett annat föräldraskap. För dem är det naturligt att gå från barn till vuxna, medan jag är i samma läge. Då blir det att jag bryr mig väl mycket ibland, men lugn. Jag är nybörjare på det här.

Kristin Kaspersen med mamma Barbro ”Lill Babs” Svensson som gick bort i april 2018. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

– Sedan är det skönt att säga till vuxna sonen att du har 50 procent ansvar i att vi har en bra relation. Det är en del av vuxenlivet. Jag är van vid att ha barn varannan vecka. Det är klart att jag saknar dem, men jag vill att de ska få flyga och göra sitt i livet. Det är fantastiskt att stå vid sidan av och se på.

– Vi är nära varandra i vår familj, fast vi ofta är på avstånd.

– Jag är tokpappig. Han är min stora trygghet. På hans sida har jag två bröder, Kristoffer, 38, och Joakim, 34. Fast jag bara har vuxit upp med Malin, har jag en nära relation med alla fyra syskonen. Mina bröder är beskyddande och blev till exempel väldigt oroliga när jag föll och slog i pannan i ”Let’s dance”.

– Saknaden efter mamma är jättestor. Jag lever med den jämt och har vant mig vid det. Hon är med mig varje dag och det känns som hon är i rummet bredvid.

Kristin Kaspersen

Ålder: 51.

Gör: Poddcastare, författare, programledare. Bor: Stockholm.

Familj: Filip, 23, med Martin Lamprecht. Leon Kaspersen Fahlén, 16, med Hans Fahlén. Hunden Minoo, en cavapoo på 2,5 år.

Aktuell: Med boken ”Vägen till att leda mig själv…via stigar, berg och snår” (Harper Collins). Podden ”Kristin Kaspersen Nyfiken på”.

Hälsa: ”Folk tror jag yogar varje morgon”

– När jag fick barn tog jag tag i min hälsa. För att vara bästa mamman ville jag tycka om mig själv. Hitta tillbaka till självkänslan efter tonåren när man var osäker.

– Att jag hade corona i våras fattade jag inte förrän efter fyra veckor. Varannan dag fick jag feber. Jag mådde inte dåligt, men kroppen tog stryk. Innan corona åkte jag Vasaloppet. I midsomras började jag springa igen. I dag känner jag inget, förutom att konditionen inte är tillbaka. Jag har arbetat på nätterna, knappt hunnit träna och slarvat med maten för att jag inte orkat handla. Folk kanske tror att jag yogar 45 minuter varje morgon. Men jag gör min sellerijuice och sedan stretchar jag för att väcka kroppen.

LÄS OCKSÅ: Carola, 54, är redo att träffa en ny man

Bostad ”Lägenheten är jättemysig”

– Vi bor jättebra och centralt. När jag flyttade från Sollentuna till stan ville jag bo nära det mesta. Efter att ha bott och skött hus och trädgård i 16 år var det bekvämt att ha en lägenhet, stänga dörren och inte behöva tänka på så mycket. Det spar tid.

– Lägenheten på 95 kvadrat är jättemysig. Huset var 320 kvadrat och till slut blev det jobbigt att det var så stort. Fördelen var att det svalde folk.

– Leon tycker att vi har så fina grannar och snälla människor i trappuppgången. Som vår granne Kerstin, 98, som jag hjälper att handla. Hon är så fin. En dag fick jag köpa ögonbrynsfärg och hårläggningsvätska. ”Jag gör mig alltid fin på fredagar. Det känns bra, även om jag inte har någon att göra mig fin för.” Där stod jag sunkig i mina träningskläder. Hon lär mig mycket.

Fritid: ”Att bjuda hem kompisar är något jag saknar”

– Det ska det bli mer av. Att bjuda hem kompisar på middag eller spela padel är något jag saknar. De senaste två månaderna har jag inte haft någon fritid, mer än att försöka vara mamma så klart.

LÄS OCKSÅ: ”Livet med Jonas kan vara utmanande”

Kärlek: ”Det har inte dykt upp någon där vi matchar”

– Varje dag får jag massor av kärlek från mina barn och vänner. Jag har ett jättebra liv och det har inte dykt upp någon där vi matchar. Men tänk vad härligt att ha det framför sig. Ett par gånger har jag varit kär i någon som står i ett vägskäl. Andra gånger har jag gått åt ett annat håll. Att den man möter inte vill gå den väg man själv vill, betyder inte att man är bortvald.

– Sedan tycker jag inte man ska gå på samma väg oavsett, utan parallellt. Det är lätt att stå i vägen för varandra.

– Jag och 16-åringen går på en tvåfilig väg och han tränar på att kliva över på sin egen. Sonen på 23 har sin egen väg. Som förälder släpper du aldrig dina barn. Min pappa är ett träd. Han låter mig flyga, men jag vet att jag kan flyga tillbaka och luta mig i hans famn och vila. Jag vill finnas för mina söner på samma sätt.

Arbete: ”Jag åkte till Bali för att skriva, men fick inte ner ett ord”

– När alla arbeten försvann under coronan bestämde jag mig för att göra någonting av den tiden. Jag startade podden ”Kristin Kaspersen Nyfiken på”. Att möta människor på mitt eget sätt är en ynnest. Då jag pluggat ledarskap och har ett intresse för hälsa och kroppen, blir en del ämnen sådant, men jag är lika nyfiken på personligheter med intressanta erfarenheter. Det kan vara allt från David Sundin och humor till att prata om att komma tillbaka efter sorg och olycka.

– Det här går hand i hand med min nya bok ”Vägen till att leda mig själv…via stigar, berg och snår”. I januari åkte jag till Bali för att skriva, men fick inte ner ett ord. Jag var så trött. Då bestämde jag mig: Jag kan inte skriva om att leda mig själv och börja så här. För att inte stressa sköt jag upp boken. Jag lyssnade på mig själv.

– I somras åkte jag till Gotland för att skriva och fota. Det blev en annorlunda sommar. Jag skulle ha gått på Kilimanjaro och hamnade på Gotland.

– I boken berättar jag utifrån mina erfarenheter och hur jag valt att tänka. Inga pekpinnar hur man ska göra, snarare inspireras att det går att göra saker om man vill leda sig själv bättre.

Kristin tillsammans med syrran Malin Berghagen. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Som exempelvis bekräftelse. I dag bekräftar jag mig själv: Känner jag mig fin i dag? Ja det gör jag! Om någon annan också säger det är det en bonus.

– På Instagram lägger jag ut bilder när jag har något att säga, inte för att få bekräftelse. Nyligen fick jag extremt mycket likes för en bild. Jag tyckte den var så himla fin för man såg mina rynkor, som jag fått för att jag skrattat mycket. Jag hade redan bekräftat mig. Mamma kallade det livslinjer eller uttryckslinjer. Varför gå emot det, i stället för att tänka vackert åldrande? Motsatsen är jäkligt tråkig, då är man ju död.

– Jag vill gärna ha rynkor, men de får helst vara mjuka. Hänger mina ögonlock kommer jag ta bort dem och jag har inga problem om någon gör botox. Men ta till dig de delar du tycker om i ditt åldrande.

LÄS OCKSÅ: Pernilla, 36: ”Jag lever med två män”

Personlig utveckling: ”Jag kunde välja att göra vad jag ville”

– Mycket handlar om att välja tankar. Har kassörskan i mataffären PMS och är grinig, behöver inte jag bli irriterad och grinig när jag går därifrån. Då har jag tillåtet hennes PMS att följa med mig.

– I somras var första gången på väldigt många år som jag kunde välja att göra vad jag ville. Hade ingen att anpassa mig efter eller vara följsam med. Det har varit härligt på sitt sätt. Men nu, där jag är i livet, gäller det att se det positiva i det och det blev en fantastisk sommar.

LÄS OCKSÅ: Ofrivillig ensamhet: Tre svenska kvinnor berättar

Ekonomi: ”Under coronan har mina sparpengar gått åt”

– Ordet ekonomi låter otroligt jobbigt, som ett excelark. Samtidigt är det extremt viktigt. Jag tänker balans. Det är som med hälsa, energi in, energi ut. Pengar in, pengar ut. Under coronan har mina sparpengar gått åt då jag blev av med alla jobb, så nu gäller det att börja om från början.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + hårvård från Antonio Axu för 199 kr. Köp nu!