1 av 2: Hälsoliv har samlat 5 råd om hur du hjälper en kompis som inte mår bra.
Sambons irrationella beteende slutade i ett självmordsförsök.
2 av 2: Sambons irrationella beteende slutade i ett självmordsförsök. Foto: Shutterstock

Jessica, 44: ”Jag förstod att något var väldigt fel”

När Jessicas sambo hittade ett gömt sim-kort blev det startskottet för en lång rad anklagelser. I slutändan höll det på att kosta någon livet.

Här är hennes historia.

”Jag hade varit ute med min faster och druckit några glas vin. Under kvällen hade min pojkvän och jag skickat meddelanden som först varit kärleksfulla för att sedan förvandlas till en elak ton. Han var svartsjuk, misstänkte att jag var på en dejt, anklagade mig för att vara otrogen. Jag fokuserade på min faster, som jag inte hade sett på nästan ett år och borstade av mig den obehagliga känslan jag fick av meddelandena. Men inom mig växte en märklig oro jag inte riktigt kände igen.

På tåget hem fick jag flera konstiga sms, osammanhängande meningar om att han inte var värd mig, att jag var för fin för honom, att han var en idiot och att livet inte hade någon mening. Jag svarade tålmodigt att jag älskade honom, att han inte skulle förlora mig, att jag var på väg hem så snart kunde vi prata.

Hittade ett sim-kort

Redan i hallen kände jag spritdoften och jag hörde hans rastlösa klampande fram och tillbaka i vardagsrummet. Jag tog ett djupt andetag och gick mot honom med ett så lugnt leende jag kunde få fram, sträckte fram armarna och försökte ta honom i min famn. Till min förvåning slet han sig loss och blängde ilsket på mig. Jag såg i ögonvrån att han tömt hela min fincognac och förstod att något var väldigt fel, han brukade inte dricka sprit.

Mår du dåligt eller är närstående? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar/planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder. 

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Om möjligt, lämna inte personen ensam. Ring 112 eller åk till en akutmottagning.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det finns hjälp och att saker och ting kommer bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50. 

BRIS Barnens hjälptelefon: 116111, Bris.se. 

Självmordslinjen: 90 101, Chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112. 

Föräldratelefon: 020-85 20 00. 

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. 

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: Mind.se, Spesistockholm.se

Följ med upp sa han bara och dundrade uppför trappan. Inne i sovrummet tog han fram ett sim-kort och undrade vad det var för något. Ett sim-kort, sa jag, det ser du väl? Han undrade varför jag hade det gömt i en byrålåda och jag hade inget vettigt svar att ge. Jag visste inte vad det var för kort, vems det var, eller när det ens använts senast. Då började han väsa att han minsann visste vad allting handlade om. 

Anklagades för otrohet

Det var ett kort jag bytte till när jag skulle ringa mina älskare, och trodde jag verkligen att han var så dum i huvudet att han skulle gå på mina förnekelser.

Först skrattade jag åt hans dumheter, sedan blev jag förbannad och så var grälet i gång. Efter ett tag kände jag paniken växa inom mig, för jag hade aldrig någonsin varit otrogen mot honom, än mindre ringde jag någon i smyg och inte hade jag ett sådant tålamod att jag skulle orka fiffla med olika sim-kort, jag visste knappt hur man fick ut kortet ur telefonen. Han vägrade tro mig och jag försökte febrilt komma på något sätt att bevisa att han hade fel, men jag visste inte hur. Jag googlade på kortets nummer, i hopp om att få tag på det mobilföretag som kortet tillhörde, men kom ingen vart. Till slut klippte jag kortet mitt itu.

Då blev det ännu värre.

Då blev jag riktigt rädd, hade han verkligen gått till skogen för att ta livet av sig?

Nu skrek han att han skulle dra ut, supa ännu mer och sen gå till skogen och ta livet av sig. Först trodde jag att han skämtade, men han var helt allvarlig och började gå mot ytterdörren. Jag försökte hålla i honom men han var starkare och knuffade bort mig. Förbannad knuffade jag tillbaka honom och han försvann ut genom dörren.

Jag tänkte att han skulle ta ett varv runt huset, lugna sig och komma tillbaka, så jag gick och la mig, med en stor kall klump i magen.

Jag måste ha somnat av utmattning, för när jag tittade på mobilen hade det gått två timmar. Telefonen var full av meddelanden från honom, avskedsmeddelanden, kärleksförklaringar, anklagelser, återigen osammanhängande meningar. Jag försökte ringa honom men han svarade inte. Då blev jag riktigt rädd, hade han verkligen gått till skogen för att ta livet av sig?

Bröt ihop

Det var senhöst och ganska kallt, så han kunde ju faktiskt frysa ihjäl. Jag klädde på mig och sprang upp mot skogen vi har runt knuten, med bultande huvud rusade jag längs stigen som vi brukade gå. Han måste ju vara här, det fanns ingen annan skog i närheten. Samtidigt som jag rusade framåt försökte jag ringa honom, men kom bara till röstbrevlådan.

Nu var jag hysterisk av skräck och bröt fullständigt ihop när jag hittade honom längst in i skogsdungen. Han låg med ansiktet ner i marken och snarkade. Jag skrek och knuffade på honom men kunde inte få honom att vakna. Bredvid låg tre tomma medicinkartor – mina lugnande tabletter, hade han tagit alla hade han fått i sig 15 stycken. 

Hittades i sista stund

Då ringde jag ambulansen och förklarade gråtande vad som hänt, att min pojkvän försökte ta livet av sig, att det måste komma direkt. Efter tjugo minuter, som kändes som dagar, hörde jag en helikopter ovanför, som gick ner för landning på ängen längre bort.

Dela med dig av din historia

Varje människa bär på en historia. Det är ett känt uttryck och det tänker vi ta fasta på.

Vi vill höra din historia.

Du kan berätta om vad som helst, om ett förhållande som inte riktigt blivit som du hoppats, om hur sjukdomen förändrat livet, om dina möten med det övernaturliga, om dagen du hade änglavakt, om kärlek och otrohet, kanske om den bästa dagen i ditt liv när det där speciella hände.

Och det behöver heller inte vara så där väldigt speciellt, kanske bara en liten solskenshistoria om hur ni möttes en gång eller om den där härliga semestern, eller mötet ni aldrig glömmer.

Du får naturligtvis vara anonym. Men vi behöver ändå ditt namn och ett telefonnummer för att kunna nå dig. Det kommer dock aldrig att visas för någon annan.

Skriv till oss på adressen:

Läsarberättelser Söndag,

Expressen

105 16 Stockholm

Vill du skicka ett mejl så går det också bra. Du kan skriva till: lasarberattelser @expressen.se

Jävla idiot väste jag om och om igen, och jag grät så jag trodde jag skulle kvävas. Sjukvårdarna sprang fram till oss, kände att han hade puls och la honom på båren. Han fick någonting i armen som gjorde att han började kvickna till under resan över skogarna mot sjukhuset. Han klarade sig utan skador och jag är evigt tacksam för att vi fick hjälp så snabbt. Min älskade pojkvän hade kunnat dö. För ett sim-kort, som jag aldrig använt.”

Jessica, 44, berättat för Anne Haavisto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!