Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Relationer

Publicerad 4 jun 2014 09:29

Jennie och Kalle håller erotikkurser

Erotikcoacher. "Gemensamt är att deltagarna har modet att kasta sig ut i det okända och vill utveckla sina relationer."

Erotikcoacher. "Gemensamt är att deltagarna har modet att kasta sig ut i det okända och vill utveckla sina relationer."

Jennie och Calle Rehbinder har hållit erotikkurser för par och enskilda i tio år. Hittills har över tusen människor gått deras kurser.

– Inför vår första parkurs trodde vi att det mest skulle vara typiska new age-människor som kursdeltagare, minns Calle.

– Men det kommer verkligen alla sorters par, med viss betoning på entreprenörer och människor inom vårdyrken – människor som är vana att se möjligheter och lösningar på problem. Åldrarna varierar mellan 30 och 70. Vissa har varit ett par i några månader, andra i 40 år. Gemensamt är att deltagarna har modet att kasta sig ut i det okända och vill utveckla sina relationer.

Vad innehåller era kurser och var kommer övningarna ifrån?

– Vi hämtar inspiration till våra kurser från bland annat beröringsterapi, tantra, shamanism, KBT och psykodrama, berättar Jennie. Vi berättar mycket om varje övning och visar dem först, säger Jennie. I ett tryggt och varmt rum erbjuds deltagarna att utmana sig själva, helt på sina egna villkor.

Syftet med kursen är att bejaka lust och närhet, snarare än att jaga orgasmer.

Finns det inte en risk att deltagarna känner prestationskrav och går över gränser de kanske inte mår bra av?

– Ingen ska göra något av prestationskrav eller grupptryck, det är mycket viktigt, svarar Jennie. På tio år har det bara hänt tre gånger att deltagare av olika anledningar inte fullföljt kursen.

– Vi uppmuntrar alla att känna efter och ta ansvar för sina egna gränser, säger Calle. Det innebär att deltagarna tar till sig det de behöver och kan känna sig OK även om de låter bli att delta i de övningar som inte passar dem. Några kanske blir mätta snabbt och tycker det räcker att ligga sked eller ge fotmassage på slutet. Sedan kan de ta ut svängarna hemma.

 

TEXT: HELLA MÖRNER

Relaterat