1 av 2 Foto: Mikael Silkeberg
2 av 2 Foto: Mikael Silkeberg

”Jag är bara ute efter att bli bästa versionen av mig”

Anders Bagge älskar Johanna Lind Bagge hett och passionerat. Skrattet och det genuina djurintresset förenar dem.

Någon slottsweekend eller fyrfärgsdrink behövs inte för att tända deras kärlekslåga, Anders senaste förförelseknep finns i vardagen. 

– Om man inte vill förbättra sina dåliga sidor, då är man fel ute, säger Anders.

Det första Anders Bagge säger när vi hörs på telefon är att han har kommit på varför han och hustrun Johanna Lind Bagge passar så bra ihop. Varför de älskar varandra så mycket.

– Vi har båda ett stort, genuint intresse för djur. Det är så härligt att få dela det. I dag såg vi fem minkar och blev som barn. Häromdagen fick vi syn på en anka med fem småttingar. När jag filmade dem, stod Johanna redan på bryggan och gjorde samma sak. Det är inte påklistrat, som när någon ska övertala den andra att spela golf eller tennis eller vad de nu gör.

De gläds och har roligt ihop, konstaterar han. 

– Johanna blir så vacker när hon skrattar. Det enda felet är att hon kan skratta lite för starkt, så det gör ont i mitt högeröra. Det är vårt enda problem.

Anders ger upp ett stort skratt i telefonen. Han menar att när de väl går i mål en gång kan de ha samma inskrift på sina gravstenar: ”Djurälskande människa med skrattet nära till hands”.

Förförde Johanna i duschen

Anders häller upp en kopp kaffe och slår sig ned i köket i villan på 1 000 kvadrat på Färingsö.

Vilket är ditt bästa förförelseknep?

– Vet du vad jag gjorde i går? Min fru står och duschar. Då smyger jag upp, släcker lampan och sedan smyger bort igen. ”Älskling, jag tror att proppen har gått inne i badrummet!” ropar Johanna. ”Okej, jag kommer. Jag tror att den knappen sitter i duschen.” Sedan gick jag med förföriska, lite paranta steg, endast klädd i mina födelsekläder… 

Någon slottsweekend eller fyrfärgsdrinkar behövs inte för att skapa hetta mellan dem. De har ett passionerat förhållande och känner av när de behöver varandras närhet. 

Hur håller ni kärleken vid liv för övrigt?

– Genom att prata mycket. Inga förhållanden är en dans på rosor. Om man inte vill förbättra sina dåliga sidor, då är man fel ute. När Johanna kom in i mitt liv hade jag en massa olater och konstiga saker för mig, medan Johanna är mer för ordning och struktur. 

Slänger av sig kläderna när han får en bra idé

Anders säger att han alltid har varit på språng. När han har ätit klart är han redan på väg till nästa grej han ska göra. Anders tror att det har med hans adhd att göra. 

– Vissa är obotligt småslarviga, men jag är extremt noga i trädgården och krattan ska hänga på ett visst ställe. Däremot har jag en fruktansvärd oordning i kalsonglådan. 

Lösningen är att Johanna håller ordning inomhus och Anders utomhus. Utmaningen kommer när det blir kallt och han håller sig inne.

– Det är då det händer. Johanna undrar varför jag har åtta koppar och 24 mjölkglas överallt. Jag kommer helt enkelt inte ihåg var jag ställer dem. När jag kommer på en idé blir jag så exalterad att min puls går upp. Då blir jag så varm att jag måste klä av mig där jag står. Har jag fått tre idéer en dag kan Johanna hitta tre klädhögar.

Livrädd för att något ska hända hundarna 

Djurintresset förenar. Här är Anders och Johanna med sina hundar: Iris och Sonja, engelska bulldoggen Karin och jack russell-syskonen Ebba och Selma. Foto: Mikael Silkeberg

Ingen dag är den andra lik i parets liv. Entusiastiskt berättar Anders att han inte kan titta på en dokumentär utan att bli emotionellt engagerad och sedan agera på det. Bland annat är Anders engagerad i Hundstallet och att hjälpa djur, precis som sin hustru.

Förutom katten Smilla, finns det fem hundar hos familjen Bagge. Iris och Sonja, som är olde english bulldogges, engelska bulldoggen Karin och jack russell-syskonen Ebba och Selma. 

Johanna, som är först upp på morgonen, släpper ut hundarna, ger dem mat och pysslar med dem. 

– Om hundarna varit barn hade jag varit pappan de går till när de får nej från mamma. Johanna är mer för uppfostran, medan jag har inställningen att det löser sig. Samtidigt är jag lilla hönspappan och kan bli lite tuffare när de gör fel. 

Sedan hans hund Esther skar upp käken och halsen när hon hoppade in i roterbladen på en helikopter som landade på Bagges tomt, är han livrädd för att något ska hända hundarna – trots att hunden överlevde mirakulöst. Hans ständiga rädsla är att de ska få syn på ett rådjur och springa över vägen.

I sommar har Anders och Johanna byggt en stor hundgård med tak till sig och hundarna. 

– Tikarna kan inte vara lösa. Om grannhunden ropar springer de över dit. 

Planen är att här ska husse och matte sitta och läsa, samtidigt som de är nära sina hundar i hundgården.

ANDERS BAGGE

Ålder: 52 år. 

Bor: Villa på 1 000 kvadrat på sjötomt på Färingsö utanför Stockholm. 

Familj: Johanna Lind Bagge, 48 prinsessår. Fem hundar och en katt.

Gör: tv-personlighet, musiker, djurälskare. 

Aktuell: ”Idol 2020” har säsongspremiär i TV4 den 17 augusti. 

 

”Att gå vilse i andras fotspår är ingen idé”

Anders har målat, byggt stängsel och slutfört bygget. En personlig seger för Anders, som är en idéspruta och har svårt att hålla energin uppe tillräckligt länge för att avsluta projekt.

– Check på den! Jag måste checka av saker i livet. Sakta men säkert stänger jag av de 25 olika torktumlarna jag har i huvudet och plötsligt kan jag få någon slags balans. 

Numera försöker Anders hitta metoder för att leva så bra som möjligt. För att få ro i huvudet har han bland annat slutat att läsa sina mejl efter klockan 21 och öppnar inte mejlboxen igen förrän efter frukost. 

Så var det inte tidigare. Fick han en mejlfråga på kvällen, tänkte han på den under filmen framför tv:n, på hundpromenaden, under kvällsduschen och när han la huvudet på kudden. 

Han har också tagit tag i sin hälsa. Anders vill rätta till sin vikt och må bättre i själen, säger han. Målet är att bli friskare, ha mer energi och vara snäll mot sina organ och dem han lever med. 

– Det är ingen resa för att jag ska bli årets 50-åring. Resan är att bli årets Anders Bagge. Att gå vilse i andras fotspår är ingen idé. Jag kan aldrig bli någon annan och ger mig själv en klapp på axeln för att jag faktiskt gör något. En del tar testosteron för att se ut som 30 igen, men det är inte jag. Jag är bara ute efter att bli den bästa versionen av mig. Det är en försenad 30,- 40- och 50-årspresent till mig själv. Jag älskar varje åldersring jag får.

Ett par månader tidigare vägde han 112,5 kilo. När han startade hälsoresan stod vågen på 109,2. Den här morgonen stannade den på på 100,4 kilo.

– Det är bara en liten abborre på 400 gram kvar till en tvåsiffrig vikt. Det är mitt stora mål, vi börjar där. Jag har redan gått ned en halvstor tonfisk.

ANDERS BAGGE OM...

…nya säsongen av ”Idol”: 

– Nya säsongen är fantastisk. Det är inte alla länder som har hållit på med ”Idol” lika länge som i Sverige. Svenska ”Idol” har utvecklats på ett oerhört proffsigt sätt och ligger i framkant, mycket på grund av teamet. Efter tre år tillsammans är vi också mer sammanflätade som jury. 

 

– Det har också hänt mycket med de sökande. Förr kunde det komma in 35, 40 personer som sjöng samma låt som låg på listorna och ville bli en ny Britney. Nu kommer det in sökande med helt annorlunda tankar. Som preferens räknar de upp någon artist med liten följarskara, som man aldrig hört talas om, men som har det lilla extra. Det är fler udda talanger. Folk börjar hitta sitt eget unikum. De har hittat sin nisch innan ”Idol” och ser programmet som en trampolin. De har mer integritet och är sitt eget varumärke, nu när det inte finns så mycket skivbolag. 

 

– I dag har alla en chans. Alla som har en dator kan starta en You Tube-kanal och skicka ut grejer på Spotify. Man kan skapa sig en framtid var man än befinner sig. ”Idol” har blivit så mycket mer än förut.

 

…gillar mest med sig själv:

– Jag är mest nöjd med att jag har bestämt mig för att göra en så stor förändring i mitt liv. Att jag har hittat hemligheterna, som jag har gömda inom mig. Svaret finns inom mig själv, inte utanför. 

 

– Jag har bestämt mig för att ge mig själv tid för eftertanke. Låta själen komma i kapp kroppen för att få balans och harmoni. Jag tänker mycket på min hälsa och ger mig tid att äta bättre. 

 

– Ibland har man så bråttom, men man kan inte springa ifrån sig själv. Nu har jag bestämt mig för att ge mig själv egen tid 30–45 minuter om dagen. Då lägger jag ifrån mig telefonen, går ut och går och lyssnar på musik. Den digitala världen får försvinna en stund. Det blir som för 200 år sedan, då man tände en brasa och hade samkväm. 

 

– I dag har man en brasa på skärmen. Det slog mig när vi fick strömavbrott i fyra timmar. Datorn och tv:n fungerade inte och mobilbatteriet var urladdat. Jag blev helt stissig. Det bara kliade i fingrarna. Då upptäckte jag hur beroende jag var av den digitala världen. Det är en folksjukdom. 

 

…pinsamheter:

– I så fall är det min fru som får se de tokigaste sidorna. Å andra sidan tycker jag inte att det är pinsamt. Jag har absolut varit pinsam genom livet, men jag kan inte stryka min historia. 

 

– Hela livet söker man efter svar på hur man ska vara. I vissa fall är man pinsam på grund av omognad, uppväxten eller olika bokstavskombinationer. Ska jag må dåligt i dag av att jag har bränt mina fingrar med pinsamheter? Är jag pinsam i dag är det med flit. Jag bjuder på mig själv. Det ska man kunna när man är 50 år. 

”Jag är färdig med armbrytningen med mig själv”

Tre år tillsammans. Enligt Anders Bagge är ”Idol”-juryn, med Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Nikki Amini, mer sammanflätade i år. Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

Anders säger att han unnar sig god bra mat, som fisk och vegetariskt. Kött däremot har han dragit ned på. Köttbiten med sås är numera utbytt mot torsk, ris och buljong. Han ser också till att vara noga med tiderna för måltiden för att ha en jämn energi hela dagen. 

– Äter man för mycket får man matkoma. Har man det varje dag mår man inte bra. Jag är färdig med armbrytningen med mig själv och jag har bestämt att mitt nya jag vann. 

Sommarens semester tycker han har varit fantastisk. Den började i Nordens ark, en park vid fjorden i Hunnebostrand som arbetar för att rädda utrotningshotade djur. Nästa stopp var ett besök i Kosta Boda Art Hotel på deras spahotell. Självklart hälsade de också på Anders svärföräldrar i Linköping, som han vill ligga bra till hos.

I Strömstad åkte de ribbåt och tog långpromenader. Därefter hamnade de i Grebbestad, där de åt nyttigt och gott på restaurang. 

Resten av tiden har de haft hemester på sjötomten och jobbat med hundgården.

– Vi har också stannat upp så att själen får hinna i kapp. 

Det närmar sig middagstid och snart kommer Johanna hem med hundarna. Anders har haft inspelningsdag, men då hundarna skäller på alla nya besökare får de inte vara med. I stället får de springa runt hemma hos kompisen Tobbe Andersson, som har Färingsö hund & djurcenter. 

– Småhundarna skäller konstant. En gång skällde Selma så mycket att det till slut inte hördes någonting. Det var bara käften som rörde sig. Den ”mute” knappen skulle jag ge vad som helst för. 

LÄS OCKSÅ: Anders Öfvergård: ”Jag var less på mig själv”
LÄS OCKSÅ: Tilde de Paula Eby om ständiga kampen med självförtroendet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!